Kerkük ve Kürdistani bölgelerde Kürtçe eğitim ve öğretim yılı başladı

Erbil (Rûdaw) - Kerkük ve Kürdistan Bölgesi'nin idaresi dışındaki diğer tartışmalı bölgelerde bugün itibariyle Kürtçe eğitim başladı.

Kerkük başta olmak üzere diğer Kürdistani bölgelerde Kürtçe eğitim 2003 yılından sonra başladı. 88 bin öğrencinin olduğu Kerkük’te 550 okulda 10 binin üzerinde öğretmen görev yapıyor.

Her yıl Kürtçe eğitimin başlamasıyla eğitim müdürlükleri müfredat kitapları, kırtasiye ve diğer eğitim ihtiyaçlarını tedarik etme konusunda sorun yaşıyor.

Kerkük ve Kürdistani bölgelerdeki okullarda karşılaşılan eksikliklerin çoğu hala Kürdistan Bölgesi idaresi tarafından gideriliyor. Eğitim ve öğretim yılı içerisindeki bütün masraflar Erbil yönetimi tarafından karşılanıyor. Federal Irak hükümeti sadece final sınavlarının sorumluluğunu üstlenmektedir.

Rûdaw’a konuşan Kerkük’te Kürtçe Eğitim Sorumlusu Pervin Fatih, “2008 yılında Kürdistan hükümetinin karşılaştığı ekonomik krizlerden dolayı şu ana kadar atama yapılamadı. Geçtiğimiz süre zarfında ise yaklaşık 100 öğretmen Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Çok sayıda öğretmen de emekliye ayrıldı” dedi.

Rûdaw’a konuşan Hanekin Eğitim Müdürü Ali Hüseyin, müdürlüklerine kayıtlı öğrenci sayısının 25 bin olduğunu bunlardan bin 500’nün Kürtçe eğitim gördüklerini ifade ederek, “Müdürlüğümüze bağlı bin 500 öğrenci Kürdistan Bölgesi sistemine bağlı. Ancak final sınavlarında soruları Arapça olarak Bağdat’tan geliyor” diye konuştu.

Öte yandan Kürdistan hükümetine bağlı Hanekin Eğitim Müdürlüğü’ne kayıtlı 5 bin öğrencinin 14 Eylül 2021’den itibaren eğitim yılına başladıkları belirtildi.

Rûdaw’a konuşan Hasan Muhammed Talabani, “Müdürlüğümüze bağlı 3 bin 600 öğretmen görev yapıyor ve maaşları Kürdistan hükümeti tarafından verilmektedir” dedi.

Kerkük, Hanekin, Şengal, Mahmur, Tuzhurmatu ve diğer Kürdistani bölgelerde Kürtçe eğitimin başlamasına rağmen yıllardır bu alanda sıkıntılar yaşanıyor.