Dersim'in tek kadın servis şoförü köylülerin ulaşımını sağlıyor

Dersim (Rudaw) – Dersim'in Çemişgezek İlçesi Gözlüçayır Köyü'nde yaşayan 48 yaşındaki Hanım Yıldırım, köydeki tek servis şoförü.

250 nüfuslu köydeki tek kadın servis şoförü olan Hanım Yıldırım, köylülerin şehir merkeziyle olan bağlantısını sağlıyor. Hanım Yıldırım olmazsa, köylülerin şehir merkezine ulaşımı kesiliyor.

Gözlüçayır Köyü'nde yaşayan 48 yaşındaki Hanım Yıldırım, servis şoförlüğü yaparak hayatını sürdüren Hanım Yıldırım, 16 yıldır bu mesleği yapıyor.

Servis şoförlüğünün yanı sıra köyde tarım ve hayvancılıkla da uğraşan Yıldırım, ürettiği doğal ürünleri de satarak ev ekonomisine katkıda bulunuyor.

Haftanın 3 günü 28 kilometre yol kat ederek ilçeye yolcu götüren Hanım Yıldırım, acil durumlarda da köylülerin yardımına koşuyor.

Hanım Yıldırım'ın şoförlüğe başlamasından sonra kadın şoför sayında artış göstermeye başlamış.

Hanım Yıldırım'ın kadın şoförlük yapmasına başta eşi olmak üzere kadınlarda destek veriyor.

Rudaw'a açıklamada bulunan Hanım Yıldırım, "Ben köy arabası şoförlüğünü yapıyorum. 15-16 yıldır ben bu işi yapıyorum, traktörümüz var, hayvanlarımız var, tarla ekiyorum biçiyorum, köy yolcularını Çemişgezek ilçesine taşıyorum bundan ötürü köylülerimiz mutlu. Zor şartlar da çalışıyorum ama bunu yapıyorum. Köyde bir hasta olduğu zaman başka bir şey olduğu zaman beni çağırıyorlar. İnsanlarımız bu durumdan çok mutlu, iki çocuğum var üniversitede onları okutuyorum. Ben ve eşim yalnız yaşıyoruz. Kadınlar ve erkekler beni araba kullanırken ve traktör kullanırken gördükleri zaman seviniyorlar onlara örnek oluyorum. Kadınlar ve insanlar beni örnek gösteriyorlar" dedi.

Eşinin Çemişgezek ilçesinde araba kullanan ilk kadın olduğunu ifade eden Hanım Yıldırım'ın eşi Enver Yıldırım da, "Bu işe başlarken Çemişgezek'te bir tane kadın şoför yoktu. Eşim minibüsle çarşıya geldiği zaman  hayretler içinde kalıp arabaya çarpan çok insan gördüm, bir kadının araba kullanması onlara çok ilginç geldi. Bu aracı kullandıktan sonra Çemişgezek'te büyük bir çığır açtı, şimdi Çemişgezek'e gelin araçların üstünde bayanları görürsünüz, ama minibüs kullanan yok. Taksi süren var, diğer araçları süren var, artık bütün bayanlar araba kullandığı için ilgi çekmiyor. Buda Dersim'in bir güzelliği, ben hanımla gurur duyuyorum, ben burada olmadığım günlerde yolcuyu taşıyor getirip götürüyor bu işin üstesinden çok güzel geliyor. Artık çevrede herkes tarafından tanınıyor biliniyor ve benden fazla değer görüyor" diye konuştu.

Koronavirüs zamanı köylünün ihtiyaçlarını karşılayan Hanım Yıldırım, köylüler tarafından taktir ile karşılanıyor.

Melahat Küçük, "Ben kendimi bildim bileli bu işi yapıyor, biz kendisinden razıyız Allah razı olsun ve kendisiyle gurur duyuyoruz. Ne zaman dara düşüyorsak kendisine söylüyoruz, nazım kendisine geçiyor" şeklinde konuştu.