Bağdat: Hemdaniye'deki yangın kundaklama değil

Bağdat (Rûdaw) - Irak İçişleri Bakanlığı Musul'daki yangında hayatını kaybedenlerin sayısının 107'ye yükseldiğini, yangına "yüksek derecede yanıcı maddelerin sebep olduğunu" açıkladı.

Musul'un Hemdaniye ilçesindeki bir düğün salonunda 26 Eylül akşamı çıkan yangına ilişkin soruşturma raporu kamuoyuyla paylaşıldı.

Bağdat'taki İçişleri Bakanlığında düzenlenen basın toplantısında, Soruşturma Komisyonu Başkanı General Saad Falih, Hemdaniye ilçesindeki düğün salonunda çıkan yangınla ilgili soruşturmanın sona erdiğini belirtti.

“Düğün salonundaki yangının asıl müsebbiplerinden biri havai fişeklerdir"

Soruşturma neticesinde yangında dış etken veya kundaklama olmadığı bilgisine yer veren Falih, yangının salonda kullanılan maytapların tavandaki yanıcı maddeleri tutuşturması sonucu çıktığını belirtti.

General Falih, “Salonda yangının hızlı şekilde yayılmasına neden olan kumaş parçaları da yangında etkili oldu. Düğün salonunun tavanı da yangının hızlı şekilde yayılmasına neden oldu. Düğün salonundaki yangının asıl müsebbiplerinden biri havai fişeklerdir" dedi.

Güvenlik kamerası ve düğün sırasında kayıtta olan kameraların titizlikle incelendiği belirten Falih, “Düğün salonunda 4 adet çıkış var ancak sadece bir çıkış kapısı kullanıldığı için salondaki kalabalık tek bir kapıdan çıkmaya çalışarak paniğe yol açtı” ifadelerini kullandı.

Yangınında hayatını kaybedenlerin sayısının 107'ye yükseldiğini kaydeden Falih, yaralı sayısının ise 82 olduğunu bildirdi.

Kaymakam, Belediye Başkanı ve bazı yetkililer görevden alındı

Basın toplantısında konuşan İçişleri Bakanı Abdulemir Şemmari de söz konusu yangında ölenlerin "şehit" sayıldığını belirtti.

Şemmeri, olayla ilgili şu ana kadar düğün salonu sahibi dahil 10 kişinin gözaltına alındığını aktardı.

Bakan Şemmari ayrıca, Hamdaniye Kaymakamı İsam Behnam Metti, Hamdaniye Belediye Başkanı Rami Hıdır ve Hamdaniye sivil savunma kurumundaki ilgili yetkililerin görevden alındığını ve mahkemeye sevk edileceklerini aktardı.