Musul Adli Tıp Kurumu: Hemdaniye yangınında ölen 37 kişinin kimliği tespit edilmedi

01-10-2023
Hemdaniye yangınında ölen 37 kişinin kimliği tespit edilmedi
Hemdaniye yangınında ölen 37 kişinin kimliği tespit edilmedi
Etiketler Hemdaniye Musul Yangın felaketi Adli Tıp Kurumu
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Musul Adli Tıp Kurumu Müdürü Şahid Arif, Hemdaniye yangınında hayatını kaybeden 107 kişiden 37’sinin kimliklerinin netleştirilemediğini açıkladı.

Şahıd Arıf, 26 Eylül’de Musul’un Hemdaniye ilçesindeki bir düğün salonunda meydana gelen yangına ilişkin Rûdaw’a yaptığı açıklamada "Yangın faciasından itibaren Ninova Adli Tıp Kurumuna cenazeler getirilmeye başladı. Adli Tıp’a getirilen cenaze sayısı 107’ye ulaştı” dedi.  

Arif, Adli Tıp’a getirilen tüm cenazeler üzerine yapılan ön muayeneden sonra DNA örneği alındığını ve Bağdat’ta gönderildiğini belirterek “Musul’da DNA merkezi bulunmuyor. Şu ana kadar adli tıp morguna kaldırılan 37 cenazenin DNT örnekleri kimlik tespiti için Bağdat'ta gönderildi” dedi.

Musul Adli Tıp Kurumu Müdürü, söz konusu 37 kişinin bedenlerinin tanınamaz halde olduğunu dolayısıyla ailelerince teşhis edilemediğini sözlerine ekledi.  

Şahid Arif, DNA sonuçları Bağdat’tan çıkana kadar cenazelerin Musul Adli Tıp Morgunda tutulacağını dile getirdi.

Olayda hayatını kaybedenlerin ölüm sebebinin ileri derecede yanıklardan kaynaklandığını belirten Arif, "Yangının olduğu salonda ayrıca ceset kalıp kalmadığının tespiti olay yerini inceleme ekibi ve sivil savunmanın sorumluluğundadır. Ekipler, mevcut ceset sayısına göre ve kimliklerin tespit edilmesiyle birlikte olay yerinde yapılacak incelemeler sonucu başka cesedin kalıp kalmadığı açıklayacak" ifadelerini kullandı. 

Arif, "Adli tıpta bulunan 107 cenazeden 70’inin aileler tarafından teşhis edilmesi sonucu yakınlarına teslim edildi. Yüzleri tanınmayan bazı kurbanların ise ailelerince bilinen işaretlerden yola çıkılarak tespiti sağlandı” şeklinde konuştu.

DNA testi için nasıl bir işlem gerektiğine ilişkin ise Arıf, “Kurbanın vücudunun bazı kısımlarından numune alıyoruz. Ancak testin tamamlanabilmesi için donör denilen bir kişiden kan örneği almak ve karşılaştırmak gerekiyor. Donörler, kimliği netleşmesi gereken kişinin birinci dereceden yakını olmalı. Birinci dereceden yakınından alınan kan örneği ile kurbanın DNA’sının eşleşmesi durumunda kurbanın kimliği tespit edilmiş oluyor” dedi.

Musul Adli Tıp Kurumu Müdürü, Bağdat dışında Musul da dahil olmak üzere Irak’ın hiçbir vilayetinde DNA merkezi bulunmadığını belirterek, “Adli Tıp Kurumunun çalışmaları bakanlıktan bir ekip tarafından destekleniyor. Ekip yangının çıktığı andan itibaren Bağdat ile Musul arasındaki adli tıp kurumları arasında irtibatı ve koordinasyonu sağladı” ifadelerini kullandı.

26 Eylül’de Ninova Vilayetinin Musul kentine bağlı Hemdaniye ilçesinde bir düğün salonunda çıkan yangında 107 kişi yaşamını yitirdi, 100'den fazla kişi de yaralandı.

Yaralıların büyük çoğunluğu Erbil ve Duhok’taki hastanelere nakledildi. Durumu ağır olan 10 yaralı ise tedavi edilmek üzere Türkiye’ye gönderildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli