FLAŞ SEÇİM İDDİASI -‘Binlerce sahte belge düzenlendi!’

01-10-2018
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Seçimleri Parlamento Seçimleri
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi’nde 30 Eylül’de gerçekleştirilen parlamento seçimlerinde planlanan büyük ihlal skandalı ortaya çıktı. Seçim günü kullanılmak üzere binlerce sahte vatandaşlık belgesinin önceden hazırlandı ifad edildi.

 

Kürdistan Bölgesi Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu 29 Eylül akşamı, seçim ile ilgili bir takım acil kararlar aldı.

 

Yeni kararlara göre, pasaport veya elektronik kimlik kartı yanında olmayan seçmenlerin eski kimlik kartı ile vatandaşlık belgesinin ikisini yanında bulundurması şart koşuldu.

 

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) söz konusu karar tepki göstererek, KYB’ye karşı alınan bir karar olarak niteledi.

 

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu Başkanı Hendren Muhammed, çok sayıda sahte vatandaşlık belgesisinin hazırlandığını belirterek, “Komisyon hileyi önlemek için söz konusu kararı aldı” dedi.

 

Eski kimlik kartlarında doğum yeri ve kütük kayıtları da yazıyor. Ankca bu bilgiler vatandaşlık belgesinde yer almıyor.

 

Kürdistan Bölgesi Bağımsız Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu’nin bir üyesi

 

“Seçimlerden 2 gün önce, 200 binden fazla sahte vatandaşlık belgesinin hazırlandığı ihbarını aldık. Söz konusu boş vatandaşlık belgelerinin Erbil’e bağlı Koya’ya yakın bir depoda tutulduğunu öğrendik. Vatandaşlık belgelerinin Kerkük ve etrafından getirilen insanlara dağıtılması planlanıyordu. Böylece binlerce kişi sahte belgelerle oy vereceklerdi. Süleymaniye, Kelar, Kırfri, Koya, Taktak gibi bir çok yerde vatandaşlık belgelerini dağıtmışlar”

 

KYB Liste Başkanı Kubad Talabani, karardan hemen sonra bir açıklamya yayımlayarak, “Komisyonun seçime 10 saat kala böyle bir kararı alınması KYB’ye karşı el birliğiyle hazırlanan bir plandır” ifadelerini kullanmıştı.

 

İsminin açıklanmasını istemeyen komisyon üyesi, kararın seçimden birkaç saat önce açıklanmasına ilişkin, “Kararı daha erken verebilirdik ancak bilerek geciktirdik ki hile yapanlar sahte kimlik kartı hazırlamaya vakit bulmasınlar. Vatandaşların oylarını korumak uğruna bu kararı geç aldık” diye belirtti.

 

Kararın oy çoğunluğuyla verildiğini dile getiren söz konusu kaynak, “Toplam 9 üyeden 7 üye evet oyunu verdi. KYB ile Hristiyanların temsilcisi olan 2 üye ise oy vermedi” ifadelerini kullandı.

 

Komisyon kaynağı, söz konusu hileyi, “Dış güçlerin yardımıyla yapılan büyük bir plan” olarak niteledi.

 

KYB Seçim Bürosü Sorumlusu Bryar Reşid, komisyonun aldığı karardan dolayı onlarca vatandaşın oy kullanamadığını savunarak, “Bu yüzden katılım oranı düşüktü” dedi.

 

Bryar Reşid, “Karardan sonra, kararın iptal edilmesi gerektiğini bildirdik. Söz konusu kararın katılım oranının düşük olmasına yol açacağını da ifade ettik” diye belirtti.

 

 

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli