Erbil Valisi kimsesiz gence sahip çıktı: Bundan böyle evladımsın

01-09-2020
Rûdaw
Genç Reşe Şaban
Genç Reşe Şaban
Etiketler Ferset Sofi Reşe Şaban Erbil
A+ A-

Erbil (Rûda) – Erbil Valisi Ferset Sofi, 2 yaşından beri yetimhanede büyüyen ve son birkaç aydır da sokaklarda kalan Reşe isimli gence babalık yapacağına dair söz verdi. Sofi kimsesiz Reşe’yi Valilikte işe aldı, ev tuttu.

Duhok’un Berdereş ilçesinde dünyaya gelen Reşe Şaban, birkaç ay önce 18 yaşına basınca, 2 yaşından beri kaldığı Erbil’deki yetimhaneden ayrıldı. Ancak iş ve barınacak yer bulamayan Reşe, sokak ve parklarda uyumak zorunda kaldı. Daha sonra Erbil Valisi Ferset Sofi’nin kapısını çalan kimsesiz genç, ona hayat hikayesini anlattı, destek istedi.

Reşe’nin hayat hikayesinden etkilenen Vali Sofi de ona bir şartla babalık edeceğine dair söz verdi.

Rûdaw’a konuşan Reşe Şaban, “Kendisi ile görüştüğümde bana bir şart koştu. 'Sana oğlum gibi bakacağım. Ancak tek bir şartım var. Artık bir yetişkin gibi davranacaksın, bizi mahçup etmeyeceksin' dedi. Ben de kabul ettim” diye konuştu.

Reşe’yi, Erbil Valiliği Halklar İlişkiler bölümünde işe alan Ferset Sofi, kimsesiz gence barınması için ev tuttu ve ileride aile sahibi yapacağına dair de söz verdi.

Genç Reşe, “Burada Halkla İlişkiler Bölümünde çalışıyorum. Sabah saat 08:00’dan 13:00’a kadar çalışıyorum. Görevim halkın talepleri ile ilgilenmek, onların dosyalarının onaylatılması sürecini takip etmek” dedi.

Reşe’nin hayat hikayesi daha iki yaşındayken babası Şaban Hasan'ı kaybetmesi ile değişti. Baba Şaban Hasan, 2004 yılında ABD’lilere danışmanlık yaptığı sırada, Musul’da öldürüldü. Annesi başka biri ile evlenince onu Erbil’deki yetimhaneye bıraktı. Bu nedenle küçük yaşta babasını kaybeden Reşe, annesinin merhametinden de yoksun kaldı.

Irak yasalarına göre kimsesiz çocuklar 19 yaşına kadar yetimhanelerde büyütülebilir. Daha sonra ise kendilerine yardım edilmek konuşu ile topluma adaptasyonları sağlanır. Ancak yetişkin olduktan sonra yetimhaneden ayrılıp yeni bir hayata adım atanlar da Reşe’nin yaşadığı sorunlarla karşılaşabiliyor.

Erbil Toplumsal Hizmetler Gözlem Merkezi Müdürü Zeyto Tofiq, “Yetimhanede kalan çocukların bir kısmı bazı aileler tarafından evlat ediniliyor. Bazılarının yakınları gelip sahip çıkıyor. 18 yaşını doldurduktan sonra akrabaları veya çevresi sahip çıkıp destek veriyor. Bazıları da okula devam ediyor, bitirdikten sonra yetimhanede diğer kimsesiz çocuklara gönüllü olarak yardım ediyor. Fakat, 18-19 yaşına gelen gençlerin Reşe gibi hiçbir destek ve yardım olmadan sokağa bırakılması çok yanlış” diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi’nde Erbil, Süleymaniye, Duhok ve Germiyan’da birer yetimhane bulunuyor. Hükümet destekli bu yetimhanelerde 170 çocuk bulunuyor.   

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli