Barzani ile Allavi büyük koalisyonu görüştü

01-09-2018
Rûdaw
Etiketler Başkan Barzani İyad Allavi Vataniye Koalisyonu Irak
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Başkan Mesud Barzani, Erbil’in Selahaddin ilçesinde İyad Allavi başkanlığındaki Sünni Vataniye Koalisyonu heyetini kabul etti.

 

Başkan Barzani’nin ofisinden yapılan açıklamaya göre, Barzani bugün Selahaddin’de Vataniye Koalisyonu heyetiyle bir araya gelerek, Irak’ta yeni hükümetin kurulması konusunu görüştü.

 

Irak’ta 2003 sonrası siyasi sürecin ele alındığı görüşmede, Irak’ın derin bir güvenlik ve ekonomik krize girmesine neden olan konular değerlendirildi.

 

Heyet, Barzani’ye Irak’ın içinde bulunduğu siyasi krizle ilgili endişelerini iletti.

 

Hükümeti kurmak için oluşturulacak büyük koalisyon, cumhurbaşkanlığı, başbakanlık ve parlamento başkanlığı seçimlerinin değerlendirildiği görüşmede, hükümet için gerçek ortaklık, uzlaşma ve denge prensiplerine vurgu yapıldı.



 

Sünni heyet bugün Süleymaniye’de Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Değişim Hareketi (Goran), Kürdistan İslami Birlik (Yekgırtu), Kürdistan İslami Topluluk (Komel) ve Adalet ve Demokrasi Koalisyonu partileriyle de bir araya geldi.

 

Öte yandan bugün Bağdat’a giden Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile KYB ortak heyeti, Iraklı siyasi taraflarla bir araya gelecek.


Anayasaya göre 3 Eylül’de açılacak olan Irak Parlamentosu’nun ilk oturumunda parlamento başkanının seçilmesi gerekiyor. Ayrıca cumhurbaşakanının hükümeti kurmak için en büyük koalisyona yetki vermesi gerekiyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli