Dersim (Rûdaw) - Elazığ’da Murat Nehri Vadisi ve Murat’ın kollarından Peri Çayı arasında bulunan Kovancılar Ovası’ndaki ekinleri kuruyan çiftçiler, susuzluk sorununa çözüm bulunmasını bekliyor.
Sondaj yöntemiyle yeraltı suyunu kullanarak ekinlerin kurumaması için çaba sarf eden çiftiler, susuzluk nedeniyle bu yıl zararlarının büyük olduğunu söylüyor.
77 köy ve 52 mezraya sahip Kovancılar ilçesinin büyük bölümü, bu ovada tarım ve hayvancılık yaparak yaşamını sürdürüyor.
Daha önce Devlet Su İşleri (DSİ) Elazığ İl Müdürlüğü tarafından Murat Nehri’nden kanallarla taşınan su sayesinde ova sulanıyordu. Ancak son 10 yıldır DSİ bu işlemi gerçekleştirmediği için su kanalları boş durumda. Tarlaları sulamak için sondaj yöntemiyle yer altı suyunu kullanmaya başlayan çiftçiler, elektrik faturalarının yüksek gelmesi nedeniyle sıkıntı yaşamaya başlamış.
Ovada yaşanan su sorunun kendilerine ağır sorunlar yaşattığını belirten çiftçiler, su sorunu nedeniyle ovadaki ürün kalitesinin düştüğünü belirtiyor.
Susuzluktan dolayı zarar ettiklerini belirten çiftçi Fethi Ahmet Yıldırım, şunları belirttti:
“Herkesten önce bizim ovamızda su vardı. Su varken yaşam vardı ve canlılık vardı. Ektiğimiz pancar susuzluktan dolay havuca dönüşmüş bu yüzden zarar ettik. Bu ovanın çevresinde Elazığ’da bulunan Beyhan barajı ve Tunceli’de bulunan Tatar barajlarından su verilmiyor ovaya. Kapalı sistem ile bu ovaya su verilebilir. Ne yapacağımızı bilmiyoruz.
Bu ova, Elazığ bölgesinde bulunan en büyük ovadır. Ovada su olmadığı için eski canlılık ve yaşam yok. Eskiden insanlar bu ovada tarım yapıyordu ama şimdi insanlar artık tarım yapamıyor. İnsanların çoğu dışarıda çalışmaya gidiyor”
Yaşanan su sorunu nedeniyle ürün hasılatının düştüğüne dikkat çeken Yaşar Yıldırım, “Eskiden buğday, arpa ne varsa biz bu ovada yapıyorduk. Şimdi tarım ve hayvancılık bitti, ne pancar kaldı ne bir şey kaldı. su sıkıntımız var. Sulama suyunu boş verin, içme suyumuz bile yok. Eskiden bu ovada 80 tona yakın şeker pancar topluyorduk. Son dönemde ise 15 ton bile toplayamıyoruz”diye konuştu.
DSİ’nin ovaya gelen suyu kesmesinin ardından olduklarını belirten Musa Demir ise şunları kaydetti:
“Ovamız iki su arasındadır. 20 yıldan fazla bu ovada tarım yapıyoruz. Şimdiye kadar herhangi bir sorun yoktu. Tedaş özelleştirince elektrik kesildi. TEDAŞ ile yaptığımız görüşmede elektrik parasını ürünleri toplayıp sattıktan sonra ödeyeceğiz dedik. Ancak Tedaş kabul etmeyip elektriği kesti. Su pompaları çalışmayınca ovaya su gelmez oldu. Ak Parti zamanında özelleştirme olunca çiftçinin işi değişti. Tedaş özelleşince elektrikler kesildi ve ovamız bu hale geldi.”
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın