YPJ, IŞİD tarafından daha 2 aylıkken kaçırılan bebeğin kurtarıldığını duyurdu

Haber Merkezi - Kadın Savunma Birlikleri (YPJ), 2014 yılında Şengal’e yönelik saldırı sırasında IŞİD mensupları tarafından kaçırılan biri çocuk 3 Ezidi Kürdün kurtarıldığını duyurdu.

IŞİD mensupları 2014 yılında Irak’ın ikinci en büyük kenti Musul’a yönelik saldırısının ardından 3 Ağustos'ta Şengal’e girerek binlerce Ezidi Kürdü katletti. Binlerce kadını da kaçırdı.

Rojava Özerk Yönetimi’ndeki (Kuzey ve Doğu Suriye) Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) bünyesinde bulunan Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) IŞİD tarafından kaçırılan biri çocuk 3 Ezidi Kürdün daha Rojava’daki Hol kampından kurtularak geri gönderileceklerini duyurdu.

YPJ, kurtarılanların ikisi kadın biri de kız çocuğu olduğunu açıkladı

Kimlik bilgilerine ilişkin YPJ’den yapılan açıklamada, “Kurtarılan kızlardan biri Aziza Halid Ali (25), diğeri ise Tawaf Daud Çeto (24). Xunaw ise kaçırıldığında 2 aylık bir bebekti” denildi.

YPJ’ye göre Aziza Halid Ali ve Xunav bebek Hol Kamp’dan kurtarılırken, Tawaf Çeto da Suriye-Irak sınırında önce gözaltına alındı sonra yapılan sorgulama sonrası Şengal’den kaçırılmış binlerce Ezidi kadından biri olduğu ortaya çıktı.  

Rojava’nın Haseke kentinin güneyinde yer alan Hol kampında IŞİD mensuplarının yakınları tutuluyor.

IŞİD'e karşı Uluslararası Koalisyon Güçleri’nden 7 Temmuz 2024'te yapılan açıklamada Hol Kampı’nda 18 bin 160'ı Iraklı, 16 bin 503'ü Suriyeli ve 6 bin 411'i diğer ülkelerden olmak üzere 41 bin 74 kişinin kaldığını açıkladı.

IŞİD Musul’u işgal ettikten sonra 3 Ağustos 2014’te Şengal’e girdi ve binlerce Ezidi Kürt’ü öldürdü. IŞİD, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 6 bin 417 Ezidi Kürt'ü kaçırdı. Bunlardan 3 bin 570'i kurtarıldı, 2 bin 646'sının akıbeti ise bilinmiyor.