PAKURD Genel Başkanı İbrahim Halil Baran’a hapis cezası

01-08-2022
Etiketler İbrahim Halil Baran PAKURD Urfa Mahkeme Anayasa Mahkemesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Şanlıurfa 7. Asliye Ceza Mahkemesi, sosyal medya paylaşımlarını ve köşe yazılarını gerekçe göstererek, Kürt siyasetçi İbrahim Halil Baran hakkında, “Devleti alenen aşağılama” iddiasıyla 3 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Daha önce gözaltında gördüğü işkence sebebiyle açtığı davada AYM’nin ihlal kararı verdiğini hatırlatan Baran, “İki yıldır davayı yeniden görmesi gereken yargı başvurularımıza cevap vermiyor ama izne tabi bir davada ifademi almadan, bana tebliğ dahi yapmadan ceza kesinleştirebiliyor. Türk devleti kendi kanunlarına, yargılama usullerine dahi uymuyor artık. Bunca şey karşısında ne söylenir bilmiyorum ama ben fikirlerimi ifade etmeye devam edeceğim” dedi.

Şanlıurfa 7. Asliye Ceza Mahkemesi, Partiya Kurdistanî (PAKURD) Genel Başkanı İbrahim Halil Baran hakkında, 2015 yılında savcılık tarafından yapılan suç duyurusu hakkındaki gerekçeli kararını 7 Eylül 2021 tarihinde verdi.

Sosyal medyada daha önce yaptığı paylaşımlar gerekçe gösterilerek açılan davada Mahkeme, “Devletin askeri veya emniyet teşkilatını, Türk milletini, Meclisi, hükumeti ve devletin yargı organlarını alanen aşağılama” iddiasıyla Baran hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 301’inci Maddesine göre 3 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasına, CMK’nın 251/3. Maddesi gereğince cezanın 2 yıl 7 ay 15 güne indirilmesine karar verdi. 

Yurtdışında olduğu için ifadesi alınmayan ve usule uygun tebligatta bulunulmayan Baran, başka bir davasıyla ilgili adli belgeden hakkında hapis cezası verildiğini öğrendi.

“İtirazlarımıza yanıt verilmiyor”

Konu hakkında Rûdaw’a konuşan PAKURD Genel Başkanı Baran, mahkemenin kararı geçen yıl Eylül ayında aldığını ve Aralık ayında kararın kesinleştirildiğini ancak kendilerine herhangi bir şekilde tebliğ edilmediğini söyledi.

Baran, “Dava bize tebliğ edilmediği için kesinleştirilmiş. Yeni haberimiz oldu. İtiraz ettik ancak itirazımıza yanıt verilmiyor. Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) 2017 yılında gözaltındayken işkence gördüğüme dair yaptığım başvuruda yüksek mahkeme ihlal kararı verdi ve yeniden yargılamayı hak gördü. Bu sebeple defalarca başvuruda bulunduk. Fakat aynı savcının bu davayı yeniden görmesi gerekirken gizlilik içinde, bize tebliğ dahi edilmeden usulsüzce yargılanma yapmışlar ve ceza kesinleştirilmiş. Bu, daha önceki davalarımdan aldığım ve tecil edilmiş olan hapis cezalarının da yeniden mahsup edilmesine sebep oluyor” dedi.

 “Türk devleti kendi kanunlarına dahi uymuyor”

Urfa savcısının tüm başvuruları cevapsız bıraktığını vurgulayan Kürt siyasetçi sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada “Fakat ifademin alınmadığı, bana tebliğ bile edilmeyen bir davada, TCK 301’den bana 3 yıl 6 ay hapis cezası verilmiş ve ceza kesinleştirilmiş. Türk devleti kendi kanunlarına, yargılama usullerine dahi uymuyor artık. Bu ceza ile birlikte önceki davalarımdan aldığım diğer hapis cezaları da aktif hale gelmiş oldu. Ağır işkence sebebiyle oluşan bedensel tahribat, sürgünde ölüm tehditleri ve can güvenliği bir tarafa bir de Türk devletinin hukuksuzluğuyla uğraşmak elbette can sıkıcı. Bunca şey karşısında ne söylenir bilmiyorum ama ben fikirlerimi ifade etmeye devam edeceğim” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli