KCK’den açıklama: Yangınları biz çıkarmadık, Irak devletine hiçbir karşıtlığımız yoktur

01-07-2024
Rûdaw
Etiketler KCK Irak Erbil Yangın Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Erbil – (Rûdaw) – Irak İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Mikdad Miri, Kürdistan Bölgesi ve Kerkük’te geçen aylarda çıkan bir dizi yangın hakkında yürütülen soruşturmaların sonucunu açıkladı. Sözcü Mikdad Miri soruşturma kapsamında yakalanan 3 kişinin PKK ile bağlantılı olduğunu duyurdu.

Mikdad Miri ve Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı Divanı Genel Müdürü Dr. Hemin Miran, Kerkük, Duhok ve Erbil’deki yangınlara ilişkin yapılan soruşturmanın sonuçlarını düzenledikleri ortak basın açıklamasında açıklamıştı. Açıklamada tutuklanan Kürdistan Bölgesi vatandaşı ve Peşmerge güçleri bünyesinde bulunan üç kişinin PKK ile bağlantılı oldukları ve PKK tarafından eğitildikleri ifade edilmişti.

Konuyla ilgili KCK’den (Koma Civakên Kurdistan -Kürdistan Topluluklar Birliği KCK) açıklama yapıldı.

Açıklamada söz konusu kişilerin PKK ile bağlantılı olduğu yalanlanarak, “PKK’nin Irak devleti ile hiçbir sorunu olmadığı” belirtildi.

“KCK Dış İlişkiler Komitesi” adıyla yapılan açıklamada, “Irak İçişleri Bakanlığı adına Kerkuk, Hewler ve Duhok illerinde yaşanan kimi yangınların PKK’li bir grup tarafından gerçekleştirildiği iddiasını basın üzerinden öğrenmiş bulunuyoruz. Gerçeklikle ilgisi olmayan ve MİT-Parastin eliyle yapıldığı toplumca bilinen bu saldırıların sorumluluğunu hareketimize yükleme çabalarını reddediyoruz” denildi.

Açılamada şu ifadeler yer aldı: “DAİŞ saldırıları sürecinde korumak için elimizden geleni yaptığımız ve şehitler verdiğimiz Kerkûk, Hewlêr ve Duhok halkının çarşı ve pazarlarını yaktığımız iddiaları akıllara zarar bir iftira ve manipülasyondur. Bu iddiaları gözlerinin önünde direndiğimiz Kürt ve Irak halkının vicdanına bırakıyoruz.

“Hareketimizin Irak devletine dönük hiçbir karşıtlığı yoktur”

Hareketimizin ne Irak devletine ne de Irak toplumuna dönük hiçbir karşıtlığı yoktur. Ortadoğu halklarının özgürlüğü ve refahı için mücadele eden bir hareketin belirtilen iddialarla anılması ancak bir MİT iftirasıdır. Irak İçişleri Bakanlığının kimi odaklarca yönlendirilerek bu açıklamayı yaptığı nettir. Bu iddiaların kaynağı Irak’ı adım adım işgal etmeye çalışan TC’nin uluslararası suç örgütü olan MİT ve onun Kurdistan’daki kolu olan Parastın’dır. Irak’ı ve Başûrê Kurdistan’ı işgal etmeye çalışan TC’ye yönelik eylemler dışındaki hiçbir olay ve faaliyetle ilişkimiz bulunmamaktadır. Irak’ın istikrarına ve güvenliğine yönelik saldırıların baş aktörünün işgalci TC devleti olduğunu tüm Iraklılar ve Kürtler bilmektedir. Irak İçişleri Bakanlığının gerçeklerden uzak ve gündem saptırmayı hedefleyen iddialarına karşı bu açıklamayı yapma gerekliliği doğmuştur.

“Irak devletini gerçek failleri bulmaya davet ediyoruz”

Irak devletini ve İçişleri Bakanlığını MİT’in yönlendirmeleri karşısında daha sorumlu davranmaya, hareketimizle ilgisi bulunmayan iddialarla ilişkilendirmemeye ve gerçek failleri ortaya çıkarmaya davet ediyoruz. Yine demokratik ve direnişçi Irak halklarını da bu tür yalanlar karşısında gereken tavrı almaya, TC işgalciliğini meşrulaştıracak eylem ve söylemlere karşı harekete geçmeye çağırıyoruz.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli