Erbil (Rûdaw) — 2019'da Rojava’da Türkiye destekli silahlı gruplar tarafından tutuklanarak Türkiye’ye teslim edilen Süryani Askeri Konseyi (MFS) üyesi 3 kişi, geçen hafta mahkeme tarafından ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Süryani savaşçıların avukatı, karara itiraz edeceklerini söyledi.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) grupları, Ekim 2019'da Rojava’da Özerk Yönetimin kontrolü altındaki Serekani ve Gire Spi ilçelerine yönelik “Barış Pınarı” adıyla bir operasyon gerçekleştirdi.
Operasyon sırasında, bölgedeki Süryani köylerin güvenliği için kurulan Süryani Askeri Konseyi (MFS) üyesi 3 kişi, 13 Ekim 2019'da SMO grupları tarafından tutuklandı.
Cemil Gorges, Amad Casım Suud ve Muhsin Garbi Ahli isimli MFS üyelerinin avukatı Mustafa Vefa, bu kişilerin yakalandıktan sonra Halk Savunma Birlikleri'ne (YPG) üye olmakla suçlandıklarını söyledi.
Rûdaw’a konuşan Mustafa Vefa, SMO’luların rehin aldığı bu kişileri dövdüğünü ardından teslim edildikleri Türk askerleri tarafından da aynı muameleye maruz kaldıklarını, ifadelerinin zorla alındığını belirtti.
Avukat Vefa, üç Süryani gencin de ilk ifadelerinde "baskı altında" olduklarını söylediğini, YPG üyesi oldukları yönündeki iddiayı reddettiklerini ifade etti.
Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 11 Aralık 2020’de üç Süryaniye “terör örgütüne üye olmaktan” 7 yıl 6 ay hapis cezası verdiğini aktaran Vefa, savcılığın cezaları az bularak itiraz ettiğini, 22 Haziran 2021’deki duruşmada ise her üçünün de müebbet hapis cezasına çarptırıldıklarını söyledi.
Avukat Vefa, önümüzdeki haftalarda karara itiraz edeceklerini de kaydetti.
Mardin ve Avrupa'daki Hıristiyanların da davayı takip ettiklerini belirten Vefa, kararı “savaş suçu ve uluslararası hukukun ihlali” olarak nitelendirdi.
Öte yandan Süryani Askeri Konseyi’nden (MFS) yapılan açıklamada, Ankara'nın savaşçılarını “Suriye'de tutuklayıp Türkiye'de yargılamasının uluslararası hukukun ihlali” olduğu ifade edildi.
MFS ayrıca, uluslararası topluma “üyelerini derhal serbest bırakması için Türkiye hükümetine baskı kurma” çağrısı yaptı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) 3 Şubat 2021’de hazırladığı bir rapora göre, Rojava’da tutuklanan en az 63 Suriye uyrukluyu rehine, Türkiye’ye teslim edildi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın