Kürt işadamından Fransa’ya Eyfel Kulesi

Süleymaniye (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye ilinden işadamı Dara Atar, IŞİD’e karşı savaşta verdiği destekten dolayı Eyfel Kulesi benzeri bir kule yaparak Fransa’ya armağan edecek.

 

Rûdaw’a konuşan Dara Kake Heme Emin Atar (74), Faransızlar’la Süleymaniye’de ortak dev bir kültür ve turizm projesi gerekleştireceklerini söyledi.

 

Fransa’da ikamet eden Dara Atar, projesi hakkında şu bilgileri verdi.

 

“Süleymaniye’de 15 bin metrekare arazi üzerinde inşa edilecek kompleks iki ayaktan oluşuyor. 40 metre yükseklikte bir taban üzerine Eyfel Kulesi benzeri 270 metre yüksekliğinde bir kule inşa edilecek. Kulenin dibinde inşa edilecek bir bina da Fıransa – Kürt Kültür Merkezi olacak.”

 

İşadamı, finanse ettiği projenin bu ayağını Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne, hükümet de Fransa’ya bağışlayacak.

 

Atar, “IŞİD’e karşı savaşta Kürdistan Bölgesi’ne verdikleri desteğe bir vefa borcu olarak bu kararı verdim” dedi.

 

Projenin ikinci ayağını ise ticari ve turistik.

 

Proje ortaklarının Fransa’nın dev markaları olduğunu belirten Dara Atar, 15 milyon dolarlık maliyetin bir kısmını kendisinin karşılayacağını, bir kısmının da yabancı bankalardan kredi yoluyla sağlanacağını kaydetti.

 

Atar, "Projenın rutin resmi işleri biter bitmez inşaata başlanacak. Bir sorun çıkmazsa iki yıl içinde bitirmeyi hedefliyoruz” şekilinde konuştu. 

  

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Yatırım Kurumu Başkanı Ferman Garib, sözkonusu projenin öneminin altını çizerek, böylece Kürdistan Bölgesi ile Fransa arasındaki ilişkilerin daha da güçleneceğini ifade etti.