Yerel Meclisi üyesi: Efrin’in bazı bölgelerine dönüşler zor görünüyor

01-06-2024
Etiketler Efrin Emşat Silahlı Gruplar
A+ A-

Erbil (Rûdaw)- Efrin Yerel Meclis üyesi Efrin'de vatandaşların evlerine dönmesinin zor olduğu bazı bölgelerin olduğunu söyledi.

Rûdaw’a konuşan Efrin Yerel Meclis Üyesi Azad Osman, Efrin’deki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Azad Osman, 2024 yılı başından bu yana Efrin halkını ana vatanlarına dönmeleri için çalıştıklarını, bu çerçevede yüzlerce ailenin evlerine döndüğünü söyledi.

Efrin Yerel Meclis Üyesi Azad Osman şunları söyledi:

“Sınırdaki bazı köylerde durum normal ve geri dönen herkes birkaç gün içinde mallarını geri alabiliyor. Ancak bazı yerlere dönüşler çok zordur. Mahkemeler dışında onlara yardım etmemiz mümkün değil.”

Azad Osman'a göre Efrin sınırında insanların dönmesinin zor olduğu bölgeler, Türkiye destekli Emşat silahlı grubunun bulunduğu bölgeler. Şiye ve Mabadata ilçelerinin yanı sıra Efrin’in sınırındaki birçok köyün bu grubun kontrolünde olduğunu kaydetti.

Şam ve Humus’tan bölgeye taşınan bazı ithal Arapların Kürtlerin evlerini terk etmek istemediğini dile getiren Efrin Yerel Meclis Üyesi “Evinde olmayan Kürt PKK'lidir ve onun malına el koyarız gibi gerçek dışı bir tutumları var.  Bu tür gerçek açıklamaların kabul edilmemesi gerektiğini söylüyoruz” dedi.

Topraklarına dönen insanlara iyi davranılacağını belirten Azad Osman, "Geçici hükümet, Efrîn halkını ana vatanlarına döndürmek için çalışma sözü verdi ve onların da bu sözleri tutması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Newroz Hasso isimli kadın yargıç, ithal Arapların Kürtlere ait 150 evi boşaltması ve sahiplerine iade etmesi yönünden kararı vermesi üzerine tehdit alamya başladı. Perşembe günü toplanan Araplar Kürt kadın yargıcın ve Yerel Meclis Başkanının görevden alınmasını talep ettiler.

Bu gelişmeye ilişkin de değerlendirmede bulunan Efrin Yerel Meclis Üyesi Azad Osman, “Yargıç Newroz bu kişilerden davacı olabilir. Biz de kendisini destekleriz. Yasa var, kanun var” dedi.

Azad Osman, Efrin'deki durumun geçen yıla oranla daha iyiye doğru gittiğini ancak Efrin'deki geçici yönetimin beklentileri karşılayamadığını ve başarısız bir deneyim yaşandığını dile getirdi.

22 Ocak 2018 tarihinde TSK ve Türkiye destekli silahlı gruplar  iki ay süren çatışmaların ardından 18 Mart 2018'de o zamanki özerk yönetimin idaresindeki Efrin’i ele geçirdi.  Suriye Milli Ordusu çatısında toplanan gruplar kentte Kürtlere yönelik çok sayıda hak ihlali gerçekleştirdi. Göç etmek zorunda kalan Kürtlerin yerine Suriye’nin batısı ve orta kesimlerinden Arap aileler yerleştirildi. Efrin’de ayrıca Filistinli göçmenler için evler inşa edildi. Bu durum tepkilere neden oldu.



 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli