Erbil’den Ankara’ya tepki: Ağaç kesme eylemi kabul edilemez

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Hükümeti Sözcüsü Cutyar Adil, Türk Silahlı Kuvvetleri’nce (TSK) sınır bölgelerinde ağaçların kesilmesine tepki göstererek, “Sınır bölgelerinde ağaç kesme eylemleri kabul edilemez. Türkiye Hükümeti buna son vermeli” dedi.

Yazılı açıklama yayımlayan hükümet Sözcüsü Cutyar Adil, TSK’nın sınır bölgelerinde başlattığı ağaç kesme faaliyetlerine sert tepki göstererek, bu konuda Ankara'ya gereken bilgilendirmenin yapıldığını belirtti.

Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi topraklarındaki ormanlarda ağaç kesme eylemlerine son vermesi gerektiğini kaydeden Adil, bu eylemin kabul edilemez olduğunun altını çizdi.

Sözcü Adil açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Kürdistan’ın doğasına zarar verilmesi ve ağaçların kesilmesi konusunda endişesini ve tepkisi ortaya koyarak, sınır bölgelerinde ağaç kesme eylemlerinin kabul edilemez olduğu ve resmi olarak Türkiye Hükümeti'nin buna son vermesi gerektiği yönünde gereken bilgilendirmeyi yapmıştır.

PKK gerillalarının Kürdistan Bölgesi’ndeki varlığı Türkiye’nin bu bölgelere gelmesine ve taraflar arasında çatışma yaşanmasına sebep olmuştur.”

PKK’nin de hem Kürdistan Bölgesi hem de Irak’ın toprak egemenliğine saygı göstermesi gerektiğinin altını çizen Adil, “Bölge insanının daha fazla acı çekmesine ve zorla göç etmeyle karşı karşıya bırakmayın” dedi.

“Çatışmalar nedeniyle bölgenin doğası tahrip oluyor”

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile PKK arasında Kürdistan Bölgesi sınırlarında yaşanan çatışmalar nedeniyle bölgenin doğası tahrip oluyor.

Çatışmalar nedeniyle yüzlerce köy boşaltıldı ve onlarca dönüm bağ, bahçe ve ormanlık alan yandı. Bölge sakinleri askerlerle birlikte bulunan bazı "çetelerin" şirketlerle anlaşarak ağaçları kestiğini ve sınırın diğer tarafına götürdüğünü söylüyor.

Rûdaw’a daha önce konuşan Kürdistan Parlamentosu Milletvekili Rêving Hırori, “Türk askeri Güney Kürdistan sınırları içerisinde konuşlandığı yerlerde kale gibi cepheler yapıyor. Türk askerleriyle birlikte bölgeye gelen çeteler ağaç keserek hırsızlık yapıyor.  Sınırda ‘Nizare Tayê’ denilen bölgede yoğun bir orman vardı. Sabahtan akşama kadar gezseydiniz ağaçların yoğunluğundan güneşi göremezdiniz. O bölgede ağaçlar tamamen kesilmiş. Geverok-Zaho bölgesinde Türk askerinin geldiği yerlerde de ağaçlar tamamen kesilmiş” demişti.

Reving Hırori, TSK’nin yerleştiği bölgelerde hemen yol yapım çalışmalarına başladığını belirterek, “Türk askeri girdiği yerlerden çıkmıyor. Türk askerinin yerleştiği bölgelerde ağaçlar kesiliyor ve bölgenin doğasını tahrip ediyor” ifadelerini kullanmıştı.

“Türkiye 3 yıldır Kürdistan’da ağaç kesiyor”

Rûdaw’a konuşan Zaho’nun Nuzuri köy muhtarı, Türkiye’nin yaklaşık 3 yıldır Zaho’da ağaç kesmeye başladığını söyledi.

Şırnak’ın Uludere ilçesinin sınır köyünde yaşayan bir köylünün Rûdaw’a ulaştırdığı görüntü ve bilgilere göre, Türkiye sınırda 3 yol yapımına devam ediyor ve bir yıldan fazladır da şirketler aracılığıyla ormanları keserek götürüyor.

İsminin açıklanmasını istemeyen köylü, Türkiye’nin bazı bölgelerde 10-12 kilometre uzunluğunda yol yaptığını söyledi.

Köylü, “Türkiye şirketlerle yol yapım bedeli karşılığında anlaşmış. Yol yapım bedelinin yüzde 30’unu Milli Savunma Bakanlığı’ndan alıyorlar, yüzde 70’ini de ormanlardan kestikleri ağaçları satarak karşılıyorlar. Şirketler kestikleri ağaçları Hakkari, Şırnak, Yüksekova ve Van’a götürüp satıyorlar” dedi.

Duhok Orman Müdürü Kawe Sabri, daha önce Rûdaw’a verdiği bir demeçte, “Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi’ndeki ormanları kestiğini bir yıl önce öğrendik. Bununla ilgili elimizde bazı belgeler var ve Kürdistan Bölgesi’ndeki ilgili tarafları bilgilendirmek için belge toplamaya devam ediyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Kawe Sabri, konu ile ilgili Kürdistan Bölgesi Tarım ve Su Kaynakları Bakanlığı’nı resmi olarak bilgilendirdiklerini söyledi.

Çatışmaların yaşandığı 6 köyde çevrenin büyük bir tahribatla karşı karşıya kaldığını belirten Sabri, bölgede 5 bin dönüm ormanın yandığını ifade etmişti.