PKK’den 3 kontrol noktası!

01-06-2015
Rûdaw
Etiketler YPŞ PKK KDP Şengal
A+ A-

Duhok (Rûdaw) – PKK gerillalarının, Musul’un Şengal (Sincar) ilçesinin Xanesor kasabasına yerleştiği bildirildi.

 

Şengal (Sincar), 3 Ağustos 2014’te IŞİD örgütü tarafından işgal edilmişti. Bölge halkı bunun üzerine yerleşim yerlerini terkederek göç yollarına düşmüştü.

 

Daha sonra Şengal’e bağlı bazı yerlere PKK’ye bağlı Halk Savunma Güçleri (HPG), PYD’ye bağlı Halk Savunma Birlikleri (YPG) ve Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) yerleşti.

 

Sözkonusu güçler, biri Xanesor’un dışında olmak üzere bölgede üç kontrol noktası kurdu. Bölgeye geçmek isteyenlerin bu noktalardan geçmeleri gerekiyor.

Rûdaw’a konuşan Xanesor’dan bir Ezidi, “Hayat şartlarının kötü olmasından dolayı çoğu kimse geri dönmedi. Gerillalar, onlardan yana olmadığınızı anlayınca baskı uygulamaya başladı. Saat 20:00’den itibaren kimsenin bölgeye girmesini izin vermiyorlar’’ dedi.

 

Peşmerge Güçleri tarafından Şengal Operasyonu kapsamında kurtarılan Rojava sınırındaki Sinune nahiyesine komşu olan Xanesor’da, IŞİD’den önce 42 bin Ezidi Kürt yaşıyordu. 

Rûdaw’a konuşan kasaba sakinlerinden Semir Kadir, “PKK gerillarından birine buradan ne zaman gideceklerini sordum, ‘Bana sizin için kanımızı döktük, buradan gitmeyeceğiz’ cevabını Verdi” dedi.

 

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) Şengal’deki bir yetkilisi, “PKK’nin yaptıklarına cevap verseydik, şimdiye kadar aramızda en az birkaç kere savaş çıkmıştı. Ancak biz buna yol vermemek için sessiz kalıyoruz”  dedi.

 

KDP Xanesor Sorumlusu Kaso İsmail ise, KDP’nin PKK ile savaşacağına inanmadığını belirterek, “PKK bölgede geçiş noktaları oluşturdu ve Peşmerge Güçleri de bu bölgede konuşlanmış durumda. Ancak PKK, KDP’yi kışkırtsa bile KDP kardeş savaşının yaşanmaması için karşılk vermeyecektir” ifadelerini kullandı.

 

Kaso İsmail, “Şengal Kaymakamlığı ve Sinune yönetimi aracılığıyla, PKK’nin kontrol noktalarını kaldırması talebinde bulunduk ancak kaldırmadılar. Bize, ‘Şengal Kantonu’nu kuracakalrı’ haberini verdiler” diye konuştu.

Rûdaw’ın sorusunu, adının açıklanmaması şartıyla kabul eden bir YBŞ komutanı ise, Xanesor bölgesine yerleşme nedenini, “Peşmergelere güvenmiyoruz. Ezidiler’e tekrar ihanet edebilirler. IŞİD tekrar saldırırsa bölgeyi boşaltıp giderler’’ ifadesinde bulundu.  

 

YBŞ komutanı, bölgedeki sayılarının 150 savaşçı olduğu bilgisini de iletti.

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli