Kerkük’te ilk 'Hemorajik ateş' vakası tespit edildi; hasta karantinaya alındı!

01-05-2022
Etiketler Hemorajik Ateş Kerkük Sağlık
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak’ın diğer kentlerinden sonra Kerkük'te de bir kişide "Hemorajik ateş" vakasına rastlandı. İl Sağlık Müdürlüğü, hastanın karantinaya alındığını bildirdi.

Irak'ta geçtiğimiz günlerde Zikar, Necef, Kadisiye ve Musenna vilayetlerinde görülen ve en az 9 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan "kanamalı" olarak bilinen "Hemorajik ateş" Kerkük’te de ortaya çıktı.

Rûdaw’a konuşan Kerkük İl Sağlık Müdürü Nebil Hamdi, Kasaphane bölgesinde bir şahsa Hemorajik ateş teşhisi konulduğunu söyledi.

Hamdi, hastanın karantinaya alındığını ve mevcut durumunun stabil olduğunu belirtti.

Yol kenarında kurulan seyyar kasaplara dikkat

Kerkük’ün bazı caddelerinde yol kenarına kurulan seyyar kasaplar, hijyensiz koşullar nedeniyle insan sağlığı açısından büyük tehdit teşkil ediyor.

Kerkük İl Sağlık Müdürlüğü, Merkez Kaymakamlığı ve Polis Müdürlüğünün ortak kurduğu ekip, geçen haftadan bu yana yol kenarında kasaplık yapanlara müdahale ederek kesilmek üzere hazır bekletilen 100 küçük baş hayvana el koydu.  

Rûdaw’a konuşan Kerkük Polis Müdürlüğü Sözcüsü Amir Nuri, “Sağlıksız ve izinsiz bir şekilde bu şekilde kasaplık yapanlar mahkemenin kararı ile gözaltına alınarak hapse atılıyor. Yine bu amaçla getirilen hayvanlara da el konuluyor” dedi.  

Sağlıkçılar da buy tür yerlerin Hemorajik ateşin ortaya çıkmasına neden olan ortamların başında geldiğine dikkat çekiyor.

Veteriner doktor Kayser Cevat, “Kerkük’te modern mezbahalarımız var. Kentin çevresinde görülen seyyar kasaplar, son derece sağlıksız ve riskli. Bu ortam Hemorajik ateşin hayvanlarda görülen kenelerden insana bulaşma riskinin en yüksek olduğu ortam. Ayrıca kan yolu ile insandan insana bulaşma riski taşıyor” diye konuştu.

Irak Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Seyf Bedir, virüsün 1970'lerden beri görüldüğünü, özellikle büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin bulunduğu bölgelerde her yıl bu vakalara rastlandığını ancak bu yılki vakalarda artış olduğuna dikkat çekmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli