Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde 5,5 milyon TL’lik yolsuzluk

01-05-2021
Rûdaw
Etiketler Diyarbakır Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ Berat Can Güven Yolsuzluk
A+ A-

Haber Merkezi - HDP’den alınarak kayyım atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde, 2017-2018 yıllarında belediye ve halk otobüslerinin parasının aktarıldığı havuzdan yaklaşık 5,5 milyon Türk Lirası yolsuzluk yapıldığı iddia edildi.

İddia mülkiye müfettişlerinin raporuna dayandırıldı. Medyascope’tan Ferit Aslan’ın haberine göre rapor, gereğinin yapılması için başsavcılığa gönderilirken, havuz hesaptan otobüsü olmayan kişilere ve bir kooperatif başkanına çok sayıda haksız ödeme yapıldığı tesit edildi.

Habere göre raporda, otobüs işletmesi şube müdürlüğünde çalışan Muharrem Dala, eski otobüs işletmesi müdür vekili Berat Can Güven’in kendisini sanayiye birinden para almaya gönderdiğini ve orada elden aldığı paranın miktarının kendisini tedirgin ettiğini ve parayı Berat Can Güven’e verdiğini söyledi.

Şikâyetler üzerine ortaya çıktı

Söz konusu yolsuzluk Büyükşehir belediyesine ait otobüsler ile özel halk otobüslerinin gelirlerinin aktarıldığı hesapta 2017 ve 2018 yıllarında yolsuzluk ve nitelikli dolandırıcılık yapılarak kamunun zarara uğratıldığı şikâyetleri üzerine Diyarbakır Valiliği, İçişleri Bakanlığı’ndan müfettiş istedi.

İçişleri Bakanlığı’nın onayı ile kente gelen ve olay ile ilgili çok sayıda kişinin ifadesini alan mülkiye müfettişi tevdi raporunu hazırladı. “Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı bünyesinde çalıştırılan belediye otobüsleri ve özel halk otobüslerinin gelirlerinin toplandığı hesaptaki bir kısım paraların hak etmeyen kişilere ödenmesi hususunda hazırlanan” başlıklı raporda, valiliğin yazısına da atıf yapıldı.

Raporda, Diyarbakır Valiliği’nin 15 Mart 2020 tarihindeki yazısında, eski otobüs işletmesi müdür vekili Berat Can Güven’in otobüs gelirlerinin aktarılması için görevlendirildiği, Güven’in hazırlayıp bankaya gönderdiği ödeme listelerinde otobüs sahibi olmadığı halde bazı kişilere otobüs havuz hesabından ödeme yapıldığı, Muhsin Talay’a toplam 84 bin 808 lira, Uğur Akbal’a toplam 272 bin 674 lira, Ömer Öngel’e toplam 168 bin 965 lira vererek Berat Can Güven’in Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni nitelikli bir şekilde dolandırdığı belirtildi.

Haklarında soruşturma istendi

Raporda, Özel Halk Otobüsleri Kooperatif Başkanı Fesih Kaya’ya otobüsü için hak ettiğinden yüksek miktarda tutarlar yatırıldığı, Kaya’nın banka hesabına hak etmediği halde 1 milyon 135 bin lira aktarıldığı da belirtildi. Müfettiş raporuna göre tespit edilen usulsüz ödemelerin toplamı 5 milyon 416 bin 411 lira. “Nitelikli dolandırıcılık” yapıldığı sonucuna varılan raporda, Fesih Kaya, Yusuf Sönmez, Ömer Öngül, Muhsin Talay, Umut Akbal, Maruf Narin ve Erdal Yamaç hakkında soruşturma açılması istendi.

İfade veren Berat Can Güven, Fesih Kaya’ya belediye otobüslerine yazılmış olan eski tarihli trafik cezası paralarının ve fenni muayene cezalarının ödenmesi için para verdiğini ve cezaların ödendiğini söyledi. Fesih Kaya ise kendi hesabına yatırılan paraları çekip elden Güven’e verdiğini söyledi. Belediyenin yazısında trafik cezalarının şoför personele ait olduğu, şoförler tarafından ödendiği ve halen vergi dairesine ödenmesi gereken 31 bin 320 lira borç olduğu belirtildi.

’45 defa usulsüz olarak para yatırılmış’

Müfettiş raporunda, eski otobüs işletme müdürü Berat Can Güven tarafından özel halk otobüsü sahibi ve kooperatif başkanı Fesih Kaya hesabına usulsüz olarak 45 defada toplam 1 milyon 135 bin 240 lira aktarıldığı, bunun 45 kere ayrı ayrı cezai sorumluluk doğuracağı kanaatine varıldığı belirtildi. Rapora göre otobüsü olmayan, 23 yaşındaki Yusuf Sönmez’e de toplam 2 milyon 156 bin 931 lira ödendi. 

Müfettiş raporunda nitelikli dolandırıcılık ile ilgili alınan ifadeler de yer aldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Otobüs İşletmesi Şube Müdürlüğü’nde motor ustası olarak çalışan Muharrem Dala, Berat Can Güven’in mesai bitimine doğru kendisini aradığını belirterek, “3. Sanayi’ye gitmemi orada ismini şimdi hatırlamadığım bin şahsın bana para vereceğini, bu paranın cumhurbaşkanımızın gelişi ile ilgili olduğunu, gidip almamı söyledi. Ben belediyeye tahsisli bir araba ile giderek parayı aldım. Şahsı ve şirketi hatırlamıyorum. Ama yüklü bir miktarda para verildiğini hatırlıyorum. Çünkü paranın miktarından tedirgin olmuştum. Belediyenin önünde ben parayı Berat Can Güven’e verdim. İçeriye girmedim, kime verdiğini bilmiyorum. Ancak sorduğumda Ercan Bircan Bey’e verdiğini söylemişti. Ben paranın kime verildiğini görmedim” dedi.

‘Nitelikli dolandırıcılık’ davası açıldı

Berat Can Güven’in şikâyetler üzerine açığa alındığı ve müfettiş raporundan sonra söz konusu kişiler hakkında nitelikli dolandırıcılık davası açıldığı öğrenildi.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli