Kürt işçiler sigortasızlık ve yabancı işçiye öncelik tanınmasında şikayetçi

Erbil (Rûdaw) - Başkent Erbil başta olmak üzere Kürdistan Bölgesi kentlerinde 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı kutlandı.

İşçiler, sendikalar, Komünist Parti, Kürdistan Emekçiler Partisi, Kürdistan Demokrasi Hareketi Erbil'de yürüyüş düzenleyerek ortak bildiri okudu.

Rûdaw'a konuşan Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı'na bağlı Sosyal Çalışma Müdürü Arif Hito, "Şirketler işçi almadan önce buradaki sendikalara danışmalı, alanında uzman yerli işçi olup olmadığını sormalı. Bulunmazsa yabancı işçi alımı yapılmalıdır" dedi. 

Günde 8 saat çalışan Diyar Şerzad adlı işçi de tatil kültürünü yitirdiğini ve 1 Mayıs gibi günlerin pek önemsenmediğini söyledi.

Şerzad, "İşçilerin Kürdistan'daki durumu çok kötü. Tatil günümüz yok. Başka ülkelerde 1 Mayıs'a çok saygı duyuluyor ancak biz bugün bile sıradan bir günmüş gibi çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Erbilli emekçi Ahmed Süleyman ise, "Durumumuz çok kötü, yabancı işçiler gelip burada çalışıyor, bizim işçilerimiz de sinek topluyor" diye konuştu. 

Yerli işlilere öncelik verilmesini isteyen Ramazan Kerim, "Yabancı işçilerin çalıştırılmamasını istiyoruz. Biz mücadele ediyor ve kan döküyoruz, başkaları gelip faydalanıyor" ifadelerini kullandı.

Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı'na göre Kürdistan Bölgesi'nde işsizlik oranı yüzde 11 civarında. Memurlar dışında 80 bin işçinin bulunduğu Kürdistan Bölgesi'nde yaklaşık 6 bin yabancı işçi çalışıyor.