ABD: Neçirvan Barzani'nin seçimlerin yapılması yönündeki girişimlerini biliyoruz

01-04-2024
Etiketler ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Mille Neçirvan Barzani Kürdistan Bölgesi Seçim Parlamento
A+ A-

Haber Merkezi - ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin "Kürdistan Bölgesi'nde özgür, adil ve güvenilir seçimler yapılması" yönündeki çabaları teşvik ettiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Rûdaw Washington Temsilcisi Diyar Kurda'ya, haziran ayında yapılması planlanan seçimlere dair verdiği demeçte, "Kürdistan Bölgesi Yönetimi (KBY) Başkanı Neçirvan Barzani ve Iraklı yetkililerin sonraki adımları (seçim) düşündüklerini anlıyoruz" dedi.

ABD'nin Irak Büyükelçisi Alina Romanowski de X hesabından yaptığı paylaşımda, Başkan Mesud Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani ile Kürdistan Bölgesi'nde seçimlerin önemini tartıştıklarını söyledi.

Romanowski, "KDP'yi yakın gelecekte seçimlerin şeffaf ve adil olması için tüm Kürt partileri ve Bağdat ile birlikte çalışmaya teşvik ettim" ifadelerini kullandı. 

Açıklama, Başkan Barzani'nin 30 Mart 2024'te Pirmam'da ABD Büyükelçisini kabul etmesi ve Kürdidtsn Demokrat Partisi'nin (KDP), "Her zaman seçimlerin yapılmasından yana olduğunu ancak diğer partilerin iki yıldır seçim yapılmasını engellediğini" söylemesinin ardından gelmişti.

ABD'nin Irak Büyükelçisi Romanowski, KDP'nin seçimlere ilişkin endişelerini anladıklarını, KDP'nin talep ve koşullarını UNAMI ve Irak'taki siyasi partilerle görüştüklerini söyledi.

Kürdistan Parlamento seçimlerinin haziran ayında yapılması planlanıyor. Ancak, Hıristiyanlar, Türkmenler ve Ermeniler için ayılan 11 sandalyelik kota bu seçimde Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin iptal kararı nedeni ile uygulanmayacak.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli