Kızıl Kürdistan Kürtleri topraklarına dönmeyi umuyor

01-04-2023
Kamiz Şeddadi
Video alıntısı / Rûdaw
Video alıntısı / Rûdaw
Etiketler Kızıl Kürdistan Kürtler Laçin Ermenistan Azerbaycan
A+ A-

Tiflis (Rûdaw) - Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki savaş ve gerilim uzun yıllar devan ederken 2020'de Azerbaycan, Ermenistan'ın kontrolü altındaki bölgeleri geri almaya başladı.

Geri alınan bölgelerden beşi, Azerbaycan ile Ermenistan arasında kalan Kızıl Kürdistan'a ait.

30 yıldır Kızıl Kürdistan halkı yerinden edilmiş, atalarının vatanı neredeyse yok edilmiş durumda. Ancak Kızıl Kürdistanlılar, Sovyetler Birliği'nin asimilasyon çabasına rağmen, hala topraklarına dönmeyi umuyor.

Kızıl Kürdistan, Sovyetler Birliği döneminde 1923 yılında yaklaşık 6 ay bağımsızlığını ilan etti ancak daha sonra Sovyetler Birliği tarafından yıkıldı.

Yakın zamanda düzenlenen Eski Sovyet Kürt Dernekleri Konferansı’nda, Kürt dili ve kültürünün korunması ve geliştirilmesi konuları ele alındı. Konferansta bu iki başlık asimilasyonun önlenmesine yönelik temel ilkeler olarak öne çıktı

Ama Kızıl Kürdistan Kürtleri için asıl hedef kendi topraklarına dönmek; çünkü 30 yılı aşkın süredir göçmen  olarak yaşıyorlar.

Kafkasya Kürt Enstitüsü Başkanı Hejar Şamil, "Kürtlerin Kızıl Kürdistan'dan ayrılma nedeni Azeriler ile Ermeniler arasındaki savaştı. Bu savaş neredeyse 150 yıldır devam ediyor. Bu savaş Sovyetler Birliği döneminde durdu. Sovyetler Birliği dağıldığında ise yeniden başladı. Ermeniler de Nagorna Dağı'nı Ermenistan'a katmak için Kürtlerin topraklarını işgal etti. Kürtler burada asimile oldu ve kendilerini Azerbaycan milletinin bir parçası olarak görmeye başladı. Azeriler ise oralardan kaçıp gittiler” dedi.

2020'de Azerbaycan bazı toprak parçalarını Ermenistan'dan geri aldı. Fakat Kızıl Kürdistan'ın 5 bölgesi viran olmuş durumda ve eski sakinleri evlerine dönemiyor.

Rûdaw’a konuşan eski Sovyetler Birliği Kürt Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Remoşi, "Günün birinde Laçin Kürtlerimiz topraklarına dönecek. Şimdi bu çok ciddi bir sorun. Azerbaycan ve Ermenistan sorunu çözülmedi. Ne zaman çözüleceğini de Allah bilir. Laçin Kürtlerimiz dört bir yana göçmen olarak dağıldı. Avrupa'ya, Kazakistan'a, Rusya'ya gittiler. Ama yine asıl arzumuz insanlarımızın topraklarına geri dönmeleridir” dedi.

Kızıl Kürdistan, 1923 yılında Azerbaycan topraklarında, Ermenistan ile Dağlık Karabağ arasında kuruldu, ancak ömrü sadece altı ay sürdü.

Kürtlerin Kızıl Kürdistan'dan göçünün üzerinden 31 yıl geçtikten sonra bölge yeniden Azerbaycan'ın kontrolüne girdi ve bölge sakinlerinin geri dönüş koşulları oluştu. Ancak Kürtler dönseler bile Laçin'e fiziki olarak dönecekler çünkü yüzde yüz asimile olmuş durumdalar.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli