CNK: Qazi Muhammed hayatını Kürdistan mücadelesine adadı

01-04-2022
Etiketler Kürdistan Ulusal Genliği (CNK) Qazi Muhammed Kürdistan Cumhuriyeti Mahamad
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Ulusal Genliği (CNK), şehadetlerinin 75’inci yıl dönümünde Kürdistan Cumhuriyeti kurucusu Qazi Muhammed, kardeşi Sedr Qazi ile kuzeni Seyf Qazi’yi anarak, Kürdistanlılara birlik çağrısı yaptı.

31 Mart 1947 yılında Mahabad’da dönemin İran yönetimi tarafından idam edilen Peşewa (Öncü) Qazi Muhammed’in şehadetinin üzerinden 74 yıl geçti.

CNK’den yapılan açıklamada, “Kürdistan’ın ilk Cumhurbaşkanı Qazi Muhammed’i idamının 75’inci yılında saygıyla anıyoruz” denildi.  

Qazi Muhammed’in hayatını Kürdistan mücadelesine ve Kürdistan’ın birliğine adadığına vurgu yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Qazi, 1944 yılında bütün parçadaki büyük örgütlerin bir araya gelmesi (Hewî, Xoybûn, Komela) ve Sê Sinor (Üç Sınır) antlaşmasının imzalanması için büyük çaba sarf etmiştir.

Qazi Muhammed’in büyük çabalarıyla toplanan bu örgütler faaliyetleri, 2. Dünya savaşı biterken Mahabad Kürdistan Cumhuriyeti (1946) doğmasına sebep olmuştur.

Mahabad Kürdistan devletinin çok kısa ömrüne rağmen, Cumhurbaşkanı Qazi Muhammed’in girişimleriyle ilk defa, Kürdistan’da, anadille eğitime geçilmiş. Kürdistan Bayrağı resmi bayrak olarak ilan edilmiş, Kürdistan ordusu, merkezi silahlı güçler kurumsallaşmaya başlamıştır.

Mahabad Kürdistan Cumhuriyeti’nin ilanından sadece 11 ay sonra, Sovyetler Birliği’nin bölgeden çekilmesi ve İran’ın Kürdistan’ı işgal operasyonu esnasında Qazi Muhammed, Kürt çocuklarının ölümüne ve Kürt şehirlerinin yakılıp yıkılmasının engel olmak amacıyla Mahabad’tan ayrılmamıştır. Mahabad’ı işgal eden İran rejimi iki gün süren göstermelik bir yargılanmanın ardından Qazi Muhammed ve kardeşi Sedr Qazi ile kuzeni Seyf Qazi’yi idam etmiştir.”

Qazi Muhammed’in vasiyetinde Kürdistan halkı için dile getirdiği, ‘’yeryüzündeki tüm halklar gibi artık siz de baskıdan kurtulun. Birlik olursanız, birbirinizi kıskanmazsanız, kendinizi düşmana satmazsanız, siz de kurtulursunuz” sözlerinin hatırlatıldığı açıklamada, “Bizde, Kürdistanlıları birlik olmaya çağırırız…” denildi.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Adıl Mela Salih

Çin'de etkinliğe katılan bir Kürt genci Kürdi elbiseyle konuşma yaptı

Çin Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen uluslararası bir kursa 5 Ortadoğu ülkesini temsilen katılan Kürt bir genç Kürdi kıyafetleriyle dikkat çekti. Kürsüde konuşma yapan Adıl Mela adındaki Kürt genci bazı ülkelerin Kürd elbisesinde rahatsız olduklarını söyledi.