Erbil (Rûdaw) – Şengal Demokratik Özerk Yönetimi Eşbaşkan Yardımcısı Heso İbrahim, “Irak ordusu zorla Şengal Dağı’na geçmek isterse karşılık veririz” dedi.
Irak hükumetinin Erbil ile Bağdat arasında imzalanan Şengal Anlaşması kapsamında Şengal Direniş Birlikleri’ne (YBŞ) ilçe merkezinden çekilmeleri için verdiği süre bugün doluyor.
Rûdaw’a konuşan PKK’ye yakınlığı ile bilinen Şengal Demokratik Özerk Yönetimi Eşbaşkan Yardımcısı Heso İbrahim, “Iraklı taraflara bu anlaşmayı kabul etmediğimizi söyledik” dedi.
İbrahim, “Bugün 1 Nisan ve Şengal halkı için çok özel bir gün. Ezidi inancına göre 1 Nisan kainatın yaratıldığı gün. Biz bu günü doğruluk ve adalet günü olarak kutsal görüyor ve kutluyoruz” dedi.
IŞİD’in Ağustos 2014’te Şengal’e saldırısının ardından bölgeye Rojava’dan gelen Halk Savunma Birlikleri (YPG) ve PKK’nin askeri kanadı Halk Savunma Güçleri (HPG) birliklerinin de 1 Nisan 2018 günü Şengal’den çekildiğini hatırlatan Heso İbrahim, “Onlar buradan çekilirken şehitlerini Şengal halkına emanet ettiler. Bu vesile ile onları bir kez daha selamlıyorum” diye konuştu.
Irak ordusunun YBŞ’ye kent merkezinden çıkması için 1 Nisan’a kadar zaman tanıdığını ancak kendilerinin bu yaklaşımı reddettiğini vurgulayan İbrahim, şu ifadeleri kullandı:
“Bizim için anlaşmanın imzalandığı 9 Ekim’den bu yana her gün aynıdır. Bağdat’tan heyetler geldi görüştük, hatta bize siz şehit verdiniz o yüzden hakkınız var dediler. Biz Şengal meselesinin güvenlik meselesi değil, siyasi mesele olduğunu ve bu nedenle diyalog yolu ile çözülmesi gerektiğini söylüyoruz. Dini liderlerimizin, aşiret liderlerinin ve Şengal Demokratik Özerk Meclisi’nin açıklamaları vardı. Tavrımız budur, biz savaş istemiyoruz. Şimdi Irak ordusu zorla Şengal Dağı’na geçmek isterse karşılık veririz. Biz her zaman söylüyoruz; biz savaş istemiyoruz. Dünya kadar gücümüz olsa kimseye saldırmayız ama 10 kişilik bir gücümüz de olsa dünya bize saldırırsa kendimizi savunuruz.”
Şengal Demokratik Özerk Yönetimi Eşbaşkan Yardımcısı Heso İbrahim, Şengal’in yeni bir savaş meydanı olmasını istemediklerini de vurguladı.
“Heşdi Şabi YBŞ’yi destekliyor”
Öte yandan Rûdaw’a konuşan Şengal Peşmerge Komutanı Şemo İdo, “Heşdi Şabi güçleri YBŞ ve Ezidhan Asayişi’ni destekliyor. Bu nedenle Şengal’den çıkmıyorlar” dedi.
Bu destek sayesinde Irak ordusu da kararını uygulamkta gevşek davrandığına dikkat çeken İdo, “Bugün kendileri için belirlenen son gün ancak bulundukları bölgeyi terk etmiş değiller” diye konuştu.
Musul Valisi: Çatışma istemiyorum
Rûdaw’a konuşan Musul Valisi Necim Cuburi de, “Şengal’deki 20 Tugay’la konuştum. Gerçekten sorunun silahlı çatışmaya dönüşmesini istemiyorum. Irak hükümeti sorunu silahlı çatışmaya dönüşmeden aklıselimle çözmek istiyor” ifadelerini kullandı.
Erbil ile Bağdat arasında geçen yıl Ekim ayında imzalanan Şengal anlaşmasına göre bölgedeki tüm silahlı güçler çıkarılarak yerine 2 bin 500 kişilik yerel polis gücü konuşlandırılacak.
YBŞ anlaşmayı benimsemiyor
Öte yandan PKK’ye yakınlığı ile bilinen YBŞ, Erbil ile Bağdat arasındaki anlaşmayı desteklemiyor.
Yine YBŞ’nin de çatısı altında bulunduğu Şengal Demokratik Özerk Yönetimi ile Iraklı yetkililer arasında 5 aydır devam eden görüşmelerde bir sonuç alınamadı.
Irak yönetimi YBŞ’ye bağlı 700 kişinin yerel polislere dahil edilmesini kabul etmişti.
Rûdaw’a daha önce konuşan Ezidi Demokrasi ve Özgürlük Partisi (PAD) Başkanı Umer Salih, “Onlarca defa oturup konuştuk. Biz meselenin diyalogla çözülmesini istiyoruz. Çatışma istemiyoruz. Fakat size bir saldırı olursa kendinizi korumak zorunda kalrısınız” ifadelerini kullanmıştı.
Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetleri, BM Irak Temsilcisinin de gözetiminde 9 Ekim 2020’de Şengal’in yeniden inşası, göçzedelerin dönüşünün sağlanması, idaresi ve güvenliği konusunda anlaşma imzalamıştı.
Anlaşma gereği bölgenin güvenliğinden Bağdat sorumlu olacak. Ayrıca Heşdi Şabi ve PKK’ye yakınlığı ile bilinen örgütler Şengal’den çıkarılacak.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın