MUŞ - Kürt yazarın cenazesine eziyet tepkiye yol açtı

01-03-2020
Rûdaw
Etiketler Zeynel Abidin Han Muş Varto Almanya
A+ A-

Haber Merkezi – AK Partili Muş Belediyesi Başkanı Feyat Asya’nın talimatıyla Kürt yazar, şair ve çevirmen Zeynel Abidin Han’ın cenazesinin cenaze aracından indirilmesi, Varto Belediyesi kayyımının talimatıyla da imamın Han'ın cenaze namazını kılmamaması büyük tepkiye yol açtı.

Almanya’nın Berlin kentinde 25 Şubat gecesi geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Kürt yazar, şair ve çevirmen Zeynel Abidin Han, memleketi Muş’un Varto ilçesinde toprağa verildi.

Ailesi ve yakınları tarafından havaalanından alınan Han’ın cenazesi, Muş Belediyesi’ne ait cenaze nakil aracı ile memleketi Varto'ya ulaştırılmak üzere yola çıkarıldı.

Ailesinden alınan bilgilere göre, cenaze konvoyu polis arama noktasında keyfi olarak durduruldu.

Daha sonda Muş Belediye Başkanı Feyat Asya’nın talimatıyla Muş-Varto yolunda konvoy durdurularak, cenaze araçtan indirildi. Han’ın cenazesi, başka bir sivil araçla Varto'ya ulaştırıldı.

Han’ın cenaze namazının da Varto’ya kayyımın atanan Belediye Başkanı’nın talimatıyla imam tarafından kılmamadığı bildirildi.

Kürt aydın Han’ın taziyesi ailesinin evinde kabul ediliyor.

Tosun: Kürd’ün ölüsüne de dirisine de tahammülleri yok

Zeynel Abidin Han’ın cenazesine yönelik bu yaklaşım tepkiye neden oldu.

HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, Twitter hesbından yaptığı açıklamada, “Berlin'de yaşamnı yitiren Kürd yazar Zeynel Abidin Han'ın cenazesni Varto'ya taşıyan Muş Beledyesi’ne ait cenaze aracı, AKP’li Belediye Başkanı Feyat Asya’nın talimatıyla cenazeyi yarı yolda yol bıraktı” dedi.

Tosun, “Kürd’ün ölüsüne de dirisine de tahammülleri yok. Nefretinizde boğulacaksınız!” paylaşımında bulundu.

MAZLUMDER eski Van Şubesi Başkanı Abdulbasit Bildirici de sosyal medya hesabı üzerinden, Muş Belediyesi’nin etiketleyerek, “Açıklama bekliyoruz” dedi.

Bildirici, “Sayın Feyat Asya, Sizin ya da yardımcınızın Muş Bitlis arasında Zeynel Abidin Han adlı mevtanın cenazesini, cenaze aracından indirtip aracı geri çağırttığınıza dair iddialar var” ifadelerini kullandı.

Avukat Cahit Kırkazak da, “Bir insan kendi kültürüne, edebiyatına, şiirine, kimliğine ve bütün kimliklerden arınmış cenazeye bu kadar gayrı ahlaki davranabilir mi?” dedi.

Zeynel Abidin Han kimdir?

Muş’un Varto ilçesinin Qilçix(Aydınpınar) köyünde 1961 yılında dünyaya gelen Han, Kürt meselesindeki görüşleri nedeniyle Türkiye’de uzun süre hapis yattı.

1985-89 yılları arasında Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe bölümünden mezun olan  Zeynel Abidin Han, siyasi baskılar nedeniyle Almanya’ya göç etmek zorunda kaldı.

Zeynel Abidin Han'ın Kürtçe’nin Kurmanci ve Kirmancki (Zazakî) ile Türkçe dillerinde çok sayıda kitapları ve çevirileri bulunuyordu.

Han, 2003-2007 tarihleri arasında Berlin’de kurulan Evra Yayınevi’nin uzun süre editörlüğünü yaptı. Evar Yayınevi, çok sayıda Kürt eserin basılmasına ön ayak oldu.

Zeynel Abidin Han’ın oğlu Gazin Onur Han 2007 yılında  Han Yayınevini kurdu. 

“Ey serxwebûn”, “Siya Çûyinê”, “Bagera Nergizan” ve “Stran digotin”  gibi çok sayıda eseri bulunan Zeynel Abidin Han, 2015 tarihinden itibaren Xwenasê dergisinin editörlüğünü yapıyordu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli