Omid Sabah: Referandum en doğru karardı

01-03-2019
Rûdaw
Etiketler ErbilForumu
A+ A-

 

Erbil (Rûdaw)- Kürt siyasetçi Profesör Omed Sabah, “Bana göre referendum Kürdistan halkının son yüzyılda aldığı en iyi karardı. Kendi kaderi tayin hakkında verdiği bir karardı” dedi.

 

Rûdaw Araştırma Merkezi tarafından başkent Erbil’de, "Güvenlik Sorunlarının Çözüm Haritası ve Orta Doğu'da Egemenlik" kapsamında “Irak mücadele sahası mı, buluşma noktası mı olmalı?” konulu panel düzenlendi.

 

Panelde konuşan Türkiye Dışişleri Bakanlığı Irak ile İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Güney, Irak’taki etnik çeşitliliğe dikkat çekerek, Irak Anayasası’nın Irak toplumunun kendi toplumsal sözleşmesi olduğunu, bu çerçevede Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözülmesi gerektiğini söyledi.

 

Türkiye’nin Irak’ın toprak bütünlüğü çerçevesinde Kürdistan Bölgesi’nde hayata geçirilen referanduma karşı çıktığını dile getiren Ali Rıza Güney, sözlerine şunları ekledi:

 

“Biz şunu belirttik, anayasanızı doğru işleteceksiniz, toprak bütünlüğünüzden de taviz vermeyeceksiniz. Bugün en fazla Kürt İstanbul’da yaşıyor. İstanbul’da 3 milyon Kürt var, orada da referandum mu yapalım? Mesele referandum değil, birlikte yaşayabilmeyi öğrenmektir. Biz de yirmiden fazla etnik grup var. Türkiye referanduma karşı çıkarken siyasi karara karşı çıktı, halkı cezalandırmadı.”

 

Prof. Sabah: Referandum hiç bir şekilde başarısız olmadı

 

Ali Rıza Güney’den sonra konuşan Profesör Ümit Sabah ise, “Bana göre referendum Kürdistan halkının son yüzyılda aldığı en iyi karardı. Kendi kaderi tayin hakkında verdiği bir karardı” dedi.

 

Güney’in sözlerine katılmadığını belirten, Sabah, ifadelerine şunları ekledi:

 

“Referandum kararası, siyasi bir karar değildi bir halkın kararıydı. Zulmedilmiş bir halkın kararıydı. Kendi haklarını konusunda bir nefes almak için bu kararı aldı. Bir insan gibi yaşamak için bu kararı aldı.

 

Bu yüzden referandum kararı siyasi bir karar değil tüm Kürdistan halkının kararıydı. Eğer siz takip ettiyseniz tüm Kürdistan partileri ve Kürdistan Parlamentosu referandumu destekledi, Kürdistan’ın tüm siyasi müesseseleri ve yasaları referandumu destekledi. Referandum yasal bir vesile olarak Kürdistan halkının nasıl yaşamak istediğini tabir etti ve başarılı oldu. Referandum hiç bir şekilde başarısız olmadı. Hiç bir şekilde başarısız olmaz.

Kürdistan halkının kendi kaderini tayin etme hakkı var mı? Neden diğer tüm halkların kendi kaderini tayin, kendi kararını verme hakkı olsun da sadece Kürdistan halkının olmasın!? Arap için var, Türk için var, Fars için var diğer bütün halklar için olsun da neden sadece Kürdistan halının olmasın?”

 

“Yüce Allah’ın tüm halklara bahşettiği bu hak, Birleşmiş Milletler’in (BM) anlaşma ile tüm halklar için onayladığı bu hak neden sadece Kürdistan halkı için olmasın” diyen Sabah, “1924’ye Irak Devleti’ne kendi isteğimizle katıldık. Kürdistan halkının hakları Irak çerçevesinde onaylanacaktı. Biz Kürtler’e bir ortak olarak bakmaları gerekiyordu. Ancak bu hakkımızdan bize düşen pay ne? Enfal (Soykırım) mı? Halepçe mi? Kimyasal saldırılar mı? Gıda ambargosu mu? Aç bırakmak mı? Öldürmek mi? Ortaklıktan bize düşen pay bu idi. Onun için bu haklı olarak bir çözüm, bir çıkış arayışı içinde” diye konuştu.

 

Omed Sabah ayrıca, “2003’ten sonar (Diktatör Saddam rejimi yıkıldıktan sonra), bütün gücümüzle Irak’a gittik, yeni bir başlangıç umudumuz vardı” diyerek, şunları söyledi:

 

“Haklarımızı 1924’yen sonra bir defa daha yasaya yazdırmak istedik. Irak Anayasası’nın uygulanmasını umut ediyorum. Anayasanın Kürdistan hakları ile ilgili 55 maddesini çiğnediler. Anayasada ‘Irak’ın bütünlüğü bu yasaların uygulanmasına bağldır’ deniliyor. 

 

Şimdi bizler tekrar anayasanın uygulanmasını istiyoruz. Şimdi Irak’ta yeni bir atmosfer oluştu; Yeni bir yönetim, yeni bir hükümet, yeni bir parlamento var. Umudumuz odur ki; (Irak Başbakanı) Dr. Adil Abdulmehdi bütün bu yasaları özellikle Kürdistan ile ilgili olanların uygulanmasını sağlar ve hepimizin umudu Adil Abdulmehdi yönetiminin tüm Irak ile ilgili bu yasaları özellikle Kürdistan ile ilgili olanların uygulanmasını sağlar. Ancak bu şekilde hepimiz eşitçe yaşarız.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli