Allavi: Uluslararası güçler savaşabilir

01-03-2019
Rûdaw
Etiketler Ortadoğu Güvenlik ve Egemenlik Forumu Erbil Rûdaw İyad Allavi ErbilForumu
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak Eski Başbakanı ve siyasetçi İyad Allavi, “Bugün farklı ve karmaşık bir dünyada yaşıyoruz. Uluslararası durum kötüye gidiyor. Yaşanan uluslararası rekabet sonucunda  savaşlar çıkabilir” dedi.

 

Rûdaw Araştırma Merkezi tarafından Erbil’de “Ortadoğu Güvenlik ve Egemenlik Forumu” düzenleniyor. Foruma Irak, Türkiye ve İran’dan çok sayıda siyasetçi, hükümet yetkilisi, araştırmacı ve yazar katıldı.

 

“Ortadoğu’da Güvenlik ve Egemenlik Forumu” konuşan İyad Allavi, uluslararası güçlerin birbiriyle savaşma riski olduğunu söyledi.

 

Bir ülkede çıkan olayların tüm dünyayı etkilediğini belirten Allavi, “Bugün farklı ve karmaşık bir dünyada yaşıyoruz. Uluslararası durum kötüye gidiyor. Yaşanan uluslararası rekabet sonucunda  savaşlar çıkabilir” diye konuştu.

 

İyad Allavi şöyle devam etti:

 

“Avrupa’da büyük bir değişimin olduğunu, İngiltere’nin de Avrupa’dan ayrıldığını, Avrupa içinde ve dışında yeni bir eksenin oluştuğunu görüyoruz. Atlantik, Baltık Denizi ve Karadeniz’de Avrupa’ya karşı yeni gelişmeler yaşanıyor. Diğer yandan Rusya Federasyonu ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında çelişkiler var. Kırım ve Suriye bu çelişkilere iyi örneklerdir.

 

Çin de ilk kez denizleri geçerek nüfuzunu arttırmaya çalışıyor. Tayvan’ı nüfuzuna katmak için neler yaptığını gördük.  Bunun yanı sıra Çin, ABD’ye karşı duruyor. Görüyorsunuz ki bu dünyada Kızıl Deniz bağımsız bir alandı ama İsrail ve başka devletler kontrolü altına alıyor. Türkiye kendi durumunu ve çıkarlarını korumak için müdahale etti, milis güçler ve askeri güçlerini kullandı, operasyonlar düzenledi. İran da aynı şekilde. İran bölgede başka bir rol oynadı, bölgesel bir rol oynadı. Şimdi durum çok karmaşık ve bu ülkelerin nüfuzu çok güçlü.Türkiye de Somali’de askeri üs kuruyor.

 

Bütün bu olaylar güvenlik ve egemenlik sorunlarına dönüştü. Durumu detaylı olarak incelediğimizde büyük değişimlerin olduğunu göreceğiz. Ortadoğu’ya baktığımızda güvenlik ve egemenliğin büyük bir sorun olduğunu, bölge barışının olumsuz yöne doğru gittiğini görüyoruz. Bölgedeki gidişat farklı yönlere ilerliyor.

 

Sınıf ve millet farklılıkları üzerine yapılan siyaset durumu daha da kötüleştiriyor. Suriye buna en iyi örnektir. Yemen ve Libya da buna örnektir. Bunlar yeni gelişen örnekleridir.Filistin sorunu daha da derinleşerek gelecek için büyük bir tehlike oluşturuyor.

 

Yabancı ülkelerden gelen askeri ve ekonomik güçler bölgede sorunların daha da büyümesine sebep oluyor. Şunu vurgulamak istiyorum bölgedeki durum terörün yeniden ortaya çıkmasına yol açıyor. Bunu hepimiz gördük, El Kaide’ye büyük darbeler indirdik, çok fazla üyelerini öldürdük. Ancak bu siyasi fikir daha da güçlenerek IŞİD’e dönüştü. Alanını genişletti. IŞİD’in şiddet yanlısı bir görüşün ürünü olduğunu hepimiz biliyoruz. IŞİD halen bitmedi, halen tehlike arz ediyor. IŞİD tehlikesine karşı savaşanlar arasındaki çelişkiler daha büyük tehlikeler barındırıyor. Aralarındaki sorunlar halen devam ediyor.

 

Filistin, Yemen ve Libya gibi ülkelerde ortaya çıkan olaylar bu coğrafyalarla sınırlı kalmıyor. Diğer ülkelere de yansıyor. Örneğin, IŞİD başka ülkelerden gelerek Irak’ta yer edindi ve çıkan savaş sonucunda yaşanan göçler tüm dünyayı etkiledi. Bu yüzden uluslararası güçler bölgedeki olaylara müdahil olmak, sorunların bir parçası olmak zorunda kaldı.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli