Kürdistan Parlamento Başkanı üç vekilin dokunulmazlığını kaldırdı

01-02-2021
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Parlamentosu Dokunulmazlık KDP Goran
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Parlamentosu Başkanı Rewaz Fayiq, bireysel başvuruda bulunan KDP Milletvekili Behmen Kake Abdullah ve Goran milletvekilleri Ali Heme Salih ile Daban Muhammed’in dokunulmazlıklarının kaldırılmasına karar verdi. İsmi geçen vekiller bu karar ile mahkeme karşısına çıkabilecek.

Haklarındaki davalar ve iddialar nedeniyle Parlamento Başkanlığı’na dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle bireysel başvuruda bulunan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Milletvekili Behmen Kake Abdullah, Değişim Hareketi (Goran) milletvekilleri Ali Heme Salih ile Daban Muhammed’in talebi Başkan Rewaz Fayiq tarafından onaylandı.

Rûdaw’a konuşan KDP’li vekil Behmen Kake Abdullah, kendi talebi ile dokunulmazlık hakkının kaldırıldığını belirterek, hakkındaki iddialara yanıt vermek için hakim karşısına çıkmaya hazır olduğunu söyledi.

Süleymaniye’nin Kelar ilçesinde 2015 yılında KDP ilçe teşkilatı binası önünde düzenlenen gösteriler esnasında bir genç açılan ateş sonucu hayatını kaybetmişti.

O dönem partisinin Kelar İlçe Teşkilatı sorumlusu olan Abdullah, öldürülen gencin ailes tarafından sorumlu gösterilerek hakkında dava açılmıuştı.

Kake Abdullah, olayın yaşandığı gün ilçe teşkilatında bulunmadığını, hakkındaki suçlamalarını kabul etmediğini ve bunu da mahkeme önünde dokunulmazlığı olmadan savunmaya hazır olduğunu söyledi.

Goran vekilleri gümrüklerde kaçakçılık yapıldığını iddia edilmişti

Goran milletvekilleri Ali Heme Salih ve Daban Muhammed ise, 28 Kasım 2020 tarihinde sosyal medyada paylaşıtıkları belgelerle Rojhılat ile Süleymaniye sınırında bulunan Başbak sınır kapısında vergi kaçakçılığı yapıldığını ileri sürmüşlerdi.

İddialar hakkında soruşturma başlatan Pencwin Mahkemesi, Kürdistan Parlamentosu’na dilekçe gönrerek vekillerin mahkeme önünde hazır bulunması için Irak Anaysasının 433’üncü Maddesi uyarınca dokunulmazlıklarının kaldırılmasını talep etmişti.

Rûdaw’a konuşan vekil Daban Muhammed, “Herhalükarda iddialarımın arkasındayım. Çıkıp bu belgeleri savcılık ve mahkeme ile de paylaşabilirim” dedi.

Kürdistan Parlamentosu iç tüzüğüne göre vekillerin dokunulmazlığı parlamentoda çoğunluğun oyları ile kaldırılabiliyor. Ancak parlamentonun tatilde olduğu süreçlerde ise bu yetki Parlamento nBaşkanlık Divanı tarafından da kullanılabiliyor.

Kürdistan Parlamentosu tarihinde ilk defa 15 Temmuz 2020’deki oturumda oy çokluğuyla İslami Toplum Partisi’nden (Komel) Soran Ömer’in dokunulmazlığının kaldırılmasına onay vermişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli