Suruç katliamı davası bir kez daha ertelendi
Haber Merkezi – Urfa’nın Suruç ilçesinde, 5 yıl önce 34 kişinin hayatını kaybetmesine, 70 kişinin yaralanmasına sebep olan canlı bomba saldırısıyla ilgili davanın görülmesine devam kararı verildi.
Edinilen bilgiye göre, 5’inci Ağır Ceza Mahkemesince görülen davanın 13'üncü duruşması, güvenlik gerekçesiyle Urfa Ceza İnfaz Kurumu Hilvan Salonu'nda gerçekleştirildi.
Duruşmaya, saldırıda yaşamını kaybedenlerin yakınları, yaralananlar, davaya müdahil olan avukatlar, HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Davanın tek tutuklu sanığı Yakup Şahin, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldığı duruşmada, önceki savunmasını tekrarladığını ifade etti.
Mağdurlar ve yakınları ise yaklaşık 5 saat süren duruşmada yaşadıkları çeşitli sıkıntıları anlattı.
Kızı Nazegül Boyrazı’ı kaybeden Bayram Boyraz, sanıkların neden getirilmediğini sordu. Katliamdan yaralı kurtulan Aydeniz Aslan, katliamın üzerinden 5 yıl geçtiğini ancak sanık sandalyesinin boş olduğunu dile getirdi.
Soruşturmanın etkin yapılmadığını değerlendiren Avukat Sevda Çelik Özbingöl, “Dışişleri Bakanlığı tarafından kişilerin tespit edilip, zamana yayılmadan buraya getirilmesi gerekiyor dedi.
Özbingöl ayrıca da önceki duruşmada tanık olarak dinlenen Abdullah Ömer Arslan'ın çelişkili ifade verdiğini ve canlı bomba Şeyh Abdurrahman Alagöz ile ilişkisinin bulunduğu belirterek, Arslan hakkında Urfa Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturmanın tamamlanarak ek iddianame ile dosyaya dahil edilmesini istedi.
Mahkeme heyeti, olay gününe ilişkin görüntülerin Ankara Jandarma Kriminal Daire Başkanlığına gönderilerek, Arslan'ın olay günü canlı bomba Alagöz ile bağlantılarının araştırılmasına, Alagöz'ün telefonunun HTS kayıtlarının incelenmesi ve olay günü kimlerle görüştüğünün belirlenmesine karar vererek, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 20 Mayıs'a erteledi.
Suruç katliamı davası
20 Temmuz 2015’te, Suruç’taki Amara Kültür Merkezi bahçesinde Kobani ile dayanışma maksadıyla toplana Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyelerinin basın açıklaması yaptığı sırada IŞİD üyesi intihar bombacısı Abdurrahman Alagöz'ün üzerindeki bombayı patlatması sonucu 33 genç hayatını kaybetti, 70 kişi de yaralandı.
Urfa Baro Başkanı Abdullah Öncel de, mahkemenin tarihsel sorumluluğu olduğunu belirterek, Abdullah Ömer Aslan hakkında suç duyurusunda bulunulmasının önemli olduğunu, ancak mahkemenin cesur bir adım atarak dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesine karar vermesi gerektiğini ifade etmişti.
Ancak mahkeme heyeti, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun mahkemede tanık sıfatıyla dinlenme talebi ve Abdullah Ömer Aslan’ın tutuklanma talebini reddetmişti.
Mahkeme, eksik olan görüntülerin tekrar istenmesine, Yakup Şahin, İlhami Balı ve Deniz Büyükçelebi’nin malvarlıklarının araştırılmasına karar vermişti.