‘DSM Türkiye ile görüşmeyi talep ediyor’

01-02-2019
Rûdaw
A+ A-

Washington (Rûdaw)- Demokratik Suriye Meclisi (DSM) İcra Kurulu Başkanı İlham Ahmed, Washington’da ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmenin yanı sıra Middle East Institute tarafından düzenlenen panele de katıldı.

 

ABD'yi ziyaret eden Rojava heyeti, ABD hükümetinden yetkililer, senato üyeleri ve düşünce kuruluşları ile görüşmeler yaptı.

 

Middle East Institute tarafından düzenlenen panelde yaptığı konuşmada İlham Ahmed, “Türkiye ile aramızda yaşanan çatışmaların sonlanmasını istiyoruz. Türkiye’nin iç çekişmelerinden biri değiliz” dedi.

 

İlk kez DSM’den bir yetkili Efrin’de operasyon düzenleyen Türkiye ile anlaşmayı dillendirdi.

 

İlham Ahmed, “Amerikalılar için Türkiye ile aramızdaki sorunların çözümüne yönelik önemli bir role sahip olmamız önemlidir”diye konuştu.

 

Rûdaw’a konuşan Middle East Institute araştırmacılarından Charles Lister ise konuya ilişkin, şunları söyledi:

 

“Washington’dan verilen bu mesaj Türkiye tarafından kabul edilmeyebilir. Bunun gözönüne alınması gerektiğine inanıyorum. Bu kentte detaylı bir şekilde dinlenmesi gerekiyor. Çıkarlarımıza uygun zamanda değiliz. Başarılı bir sonuç alınana kadar oldukça karışık ve birçok engelle de karşılaşılacak bir diyalog süreci olacaktır. Ancak diyaloğa girilebilir bir durum. Bu durumun tüm tarafların çıkarına olduğunu söyleyebiliriz. DSM, Amerika ve koalisyonun…Çıkarına olacaktır.”

 

İlham Ahmed, Trump’ın yanı sıra ABD’li bazı senatörlerle de görüştüğünü doğruladı.

 

Rûdaw’ın edindiği bilgiye göre, Trump, İlham’a, “Kürtleri sevdiğini” söyledi.

 

Rûdaw’a konuşan İlham Ahmed, “Genel anlamda Suriye’den çekilme kararına karşı olduğumuzu dillendirdik. Ancak bu karardan nasıl vazgeçilecek? Nasıl düzeltilecek? Bu konuda ciddi girişimler var” diye konuştu.

 

Bazı Avrupalıların dillendirdiği gibi “Marksist”düşüncede olmadıklarını kaydeden Ahmed, bağımsız bir devlet kuracak nasyonalist bir güçte olmadıklarını, sadece Suriye’de demokratik bir otonomi istediklerini kaydetti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli