Yapıcıoğlu: Erdoğan'la görüşmelerimizde yeni bir anayasa da gündeme geldi

30-04-2023
Abdulselam Akıncı
Etiketler Zekeriya Yapıcıoğlu HÜDA PAR Seçim2023 Cumhur İttifakı AK Parti Recep Tayyip Erdoğan
A+ A-

Türkiye’de 14 Mayıs 2023’te yapılacak milletvekili ve cumhurbaşkanı seçimlerine sayılı günler kaldı. Seçime kimi partiler tek başına, kimileri ise ittifak halinde katılacak. Cumhurbaşkanlığı yarışı ise ittifakların ortak adayları arasında gerçekleşecek.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişle birlikte eski seçim sisteminde kapsamlı bir düzenleme yapılmadan partiler arasındaki ittifakı mümkün kılan yasal düzenlemeler yapıldı. Yüzde 10 seçim barajı yüzde 7’ye indirildi. İttifak düzenlemesi içerisinde partilerin kendi adaylarını başka bir partinin listesinde aday göstermek suretiyle seçime katılabilmesinin önü açıldı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleme kararı alan Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) de seçime başka AK Parti listesinden girecek. HÜDA PAR’ın Erdoğan’ı destekleme ve AK Parti listelerinden seçime girme kararı Türkiye siyasetinde son dönemin en çok tartışılan konularından biri oldu. 

Rûdaw TV’den Abdulselam Akıncı, HÜDA PAR’ın Diyarbakır’daki Genel Merkezi’nde Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ile gündeme dair bir söyleşi yaptı:

Rûdaw: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı destekleme kararınız Cumhur İttifakı tarafında yer aldığınız anlamına geliyor. Bu konu kamuoyunda da epeyce gündem oldu. Kimisi Hizbullah’ın Meclise gireceğini, kimisi Erdoğan’ın HÜDA PAR’a muhtaç olduğunu söyledi. Siz bu tartışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Zekeriya Yapıcıoğlu: Bismillahirahmanirahim. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a destek vereceğimizi açıklamadan önce muhalefet yani Millet İttifakı kendilerinden çok emin bir şekilde seçimlerde yüzde 60-65 oy alacaklarını söylüyordu. Fakat biz açıklamamızı yaptıktan sonra bu iddialarının içi boş olduğu ortaya çıktı. Neden? Bir taraftan HÜDA PAR’ın 100-1500 bin oyu var diyorlar, diğer taraftan 10 milyon fazla oy alacaklarını öne sürüyorlar. Ama HÜDA PAR tavrını açıkladıktan sonra bu denge bozulduktan sonra saldırmaya başladılar. HÜDA PAR’ın söylemi ve programı hakkında söyleyecek söz bulamayınca bu defa da “Hizbullah ittifaka dahil oldu, Meclise girecek” demeye başladılar. HÜDA PAR 2012’de yani 11 yıl önce kuruldu fakat onlar meseleyi 30 yıl önceki olaylara götürdüler. Neden, insanlar HÜDA PAR’ı görmesin, söylemini duymasın, programını bilmesin, var olan sorunların çözümüne yönelik önerileri nelerdir öğrenmesin diye üzerine kalın bir perde çekmeye çalışıyorlar. Böyle kirli bir kara propaganda yaptılar. Ama İnşallah bunlar halkı hiç bir şekilde etkilemeyecek ve 14 Mayıs günü seçimlerde bir kez daha Sayın Erdoğan bir kez daha cumhurbaşkanı seçilecek ve HÜDA PAR da Meclise girecek.

Rûdaw: Seçimler için temel sloganınız nedir. HÜDA PAR hangi amaçla Meclise girmek istiyor?

Zekeriya Yapıcıoğlu: Diyarbakır mitinginde de dile getirdik. Bir çok sorunumuz var, bunlardan bazıları çözüldü ama bazıları da çözüm bekliyorlar. Biz tüm sorunların silah ve çatışma olmadan çözülebileceğine inanıyoruz. Barış ile adalet temelinde kardeşçe bu sorunları çözebiliriz. Meclise girdiğimizde yeni bir nefes ve yeni bir renk katmış olacağız. Çözüm için silah ve çatışmaya ihtiyaç yok, hatta çözüme de zarar veriyor. İnşallah doğru bir siyaset ve gerçek bir adaletle sorunlarımıza çözüm bulacağız. Bunu dostlarımıza da düşmanlarımıza da göstereceğiz.

Rûdaw: Diyarbakır’daki mitingde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları bir kez daha PKK’ye silah bırakma çağrısı şeklinde okundu. Kürt halkının haklarını savunanların sivil siyasette veya Mecliste yer alması gerektiğine işaret etti. Yine yeni bir anayasadan söz edildi. Bu konularda ittifaka katılmadan önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir diyaloğunuz oldu mu?

Zekeriya Yapıcıoğlu: Daha önce de bir kaç kere Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret ettik. Bu görüşmelerde de yeni bir anayasa konusu gündeme geldi. Biz siyaset arenasına girdiğimiz 2012’den bu yana hep bugün yürürlükte olan anayasanın 12 Eylül cuntası döneminde kalma bir anayasa olduğunu ve Türkiye’nin buna layık olmadığını söylüyoruz. Yeni sivil bir anayasadan bahsediyoruz. Diyarbakır mitingini takip edenler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarında HÜDA PAR’ın programı veya bu yöndeki konuşmalarının etkisini görmüş olabilirler. Biz mutlaka çözülmesi gereken sorunlarımız olduğunu ve çözüm için de yeni bri anayasaya ihtiyaç olduğunu söylüyoruz. Ama bu anayasa sadece bir taraf veya bir parti tarafından yazılarak “işte anayasa bu olmalı” şeklinde olmamalı. Madem farklılıklarımız var, bir çok siyasi parti var, bu da çok taraflı bir çalışma, o zaman muhatap olan herkes bir masa etrafında toplansın, görüşlerini, düşüncelerini, taleplerini ortaya koysun, herkesi temsil eden bir anayasa yazılsın ki herkes içinde kendini bulabilsin diyoruz.

Rûdaw: Diyarbakır mitingindeki sözleri seçimlerden önce veya şimdi için yeni bir çözüm süreci için ılımlı bir hava yaratma şeklinde yorumlayabilir miyiz?

Zekeriya Yapıcıoğlu: 8-9 yıl önceki çözüm sürecinde de Sayın Erdoğan’ın samimi olduğuna ve bir çözüm bulmak istediğine inanıyordum.

Rûdaw: Peki ya şimdi?

Zekeriya Yapıcıoğlu: Fakat maalesef bozuldu. Bugün de sorunlar var çözmemiz gerekiyor diyor ama artık Kürt sorunu diye isimlendirmiyor. Bazı sorunların var olduğunu kabul ediyor, konuşmalarımızdan bu da anlaşıldı. Ama samimi ve iyi bir niyet görürse Erdoğan’ın gerekli adımları atacağına inanıyorum.

Rûdaw: Yeni dönemde Cumhur İttifakı kazanır ve Erdoğan yeniden cumhurbaşkanı olursa bu projenin öncülüğünü HÜDA PAR mı üstlenecek?

Zekeriya Yapıcıoğlu: Ben bunu iddia etmiyorum fakat bize bir rol veya sorumluluk düşecekse alacağız İnşallah. Bu meselenin çözümü için samimi bir şekilde üzerimize düşeni yapacağız. Şuna inanıyorum; bu sorundan nemalananlar çözüm istemiyor ki o siyasi çıkarı sürekli sağlayabilsinler. Ama biz bu sorun da dahil diğer tüm sorunların adalet temelinde çözümünden yanayız. Hükümet de samimi bir yaklaşım görürse eğer ciddi adımlar atılacaktır diye düşünüyorum. 

Rûdaw: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın samimi bir yaklaşım görürse yeniden çözüme döneceğini ancak meseleyi “Kürt sorunu” şeklinde değerlendirmediğini söylediniz.

Zekeriya Yapıcıoğlu: Evet.

Rûdaw: Peki nasıl olacak, bize biraz izah edebilir misiniz?

Zekeriya Yapıcıoğlu: Yani Kürt kardeşlerimizin bazı sorunları var. Fakat başarısız olan süreç muhatap alınan kişiler tarafından bu şekilde isimlendirildiği için, şehirlerimiz, sokaklarımız çatışma merkezi haline geldiği için, önceden çatışmalar dağlardaydı sonra şehirlere taşırıldı, çok acılar çekildi, çok sayıda insan hayatını kaybetti, şehirlerimiz yıkıldı bu isimlendirmeden irkilmiş diye tahmin ediyorum. Belki de içinde yer aldığı ittifakın etkisi de vardır. Tek başına değil, etrafında diğer partiler de var, belki bunun da tesiri vardır. Bu yüzden bugün bu şekilde isimlendirmese de dediğim gibi ciddi ve samimi bir niyet görürse yine adımlar atacağına inanıyorum.

Rûdaw: İttifakların bazı şart ve koşullar üzerine inşa edildiğini biliyoruz. HÜDA PAR dört yerden aday listelerinde yer alıyor, siz kendiniz de İstanbul’da 3. Bölge 4. sıradan adaysınız. Aday olduğunuz seçim bölgesinde büyük bir Kürt nüfusu da yaşıyor. Avcılar,  Büyük Çeşme, Bağcılar ve diğer bir kaç ilçesi var.

Zekeriya Yapıcıoğlu: İstanbul’a en çok Kürdün en çok yaşadığı büyük şehir diyebiliriz.

Rûdaw: Aday olduğunuz bölgede yanılmıyorsam AK Parti 2018 seçimlerinde 15 vekil çıkarmıştı. Buna göre seçilmeniz garanti görünüyor. Kürt meselesi konusunda parti programınızda çözüm önerileriniz belli. Örneğin Kürt dili konusundaki taleplerinizi sürekli dile getiriyorsunuz. HÜDA PAR Başkanı olarak Meclise girerseniz Kürtler için temel talepleriniz ne olacak? Zekeriya Yapıcıoğlu Meclis kürsüsünde Kürtler için ne talep edecek?

Zekeriya Yapıcıoğlu: Daha önce de söyledim; kendi rengimiz ve programımızla gidiyoruz. Programımızda yer alan esaslardan geri adım atmadık. Bu bizim programımız, politikamız, bunlar bizim taleplerimiz yine bunları dile getireceğiz.

Rûdaw: Seçim sonuçlarına ilişkin tahmininiz nedir, sizler meydanlardasınız? HÜDA PAR olarak anket yaptırdınız mı? HÜDA PAR’ın mevcut oyları ne kadardır?

Zekeriya Yapıcıoğlu: Bazıları HÜDA PAR’ın önceki seçimlerde 150 bin oy aldığını söylüyor. Bu doğru değil gerçekten. Önceki seçimlerde seçmenlerin belki de yüzde 85-90’ı HÜDA PAR’ın ismini duymamıştı. Duyanların çoğu da HÜDA PAR’dan değil, partimizin aleyhine kirli propaganda yapanların dilinden duymuştu ve tanımıyordu. O şartlarda HÜDA PAR 209 bin oy aldı. Ama bugün seçmenin yüzde 80-90’ının HÜDA PAR’ın ismini duyduğuna inanıyorum. Bunlardan da yarısı HÜDA PAR’ın programını biliyorsa eğer bu seçimlerdeki oy oranı önceki seçimden daha farklı olacaktır. Kendi ismimiz, logomuz ve işaretlerimizle seçime katılacak olsaydık hedefimiz yüzde 3’tü. Ama bugün bir ittifak içerisinde yer aldığımız ve AK Parti listelerinden seçime katıldığımız için bu oran görülmeyecektir. Fakat İnşallah HÜDA PAR’ın 1 milyon küsur olacaktır.

Rûdaw: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Diyarbakır ziyaretinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de yer alıyordu. MHP de içinde bulunduğunuz ittifakın bir üyesi. MHP ile doğrudan bir diyaloğunuz old mu?

Zekeriya Yapıcıoğlu: Hayır. Ne MHP ne de ittifak içerisinde yer alan diğer partilerle doğrudan bir diyaloğumuz olmadı. Sanırım takip edenler de bunu açıkça gördü. Millet İttifakı’nda altı partinin liderleri bir masada bir araya geliyor, tartışıyor, kararlar alıp açıklıyordu. Ama Cumhur İttifakı'nda Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan her bir partiyle, her partinin lideriyle tek tek oturup bu ittifakı gerçekleştirdi. Sadece HÜDA-PAR değil diğer partiler de bir araya gelip kendi aralarında bu konuları tartışmadı. Erdoğan her partiyle tek tek oturup görüştü.

Rûdaw: Diyarbakır'daki mitingde Cumhurbaşkanı da siz de Millet İttifakı’nı eleştirdiniz. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında bir konuşma yaptı, “Kürt değil Zaza’dır” dedi. Siz bu konuda ne diyorsunuz?

Zekeriya Yapıcıoğlu: Bu onun yorumu.

Rûdaw: Zazalar Kürt değil mi?

Zekeriya Yapıcıoğlu: Bize sorulduğunda eğer bir Zaza “ben Kürdüm” derse baş üstüne diyoruz, “Kürt değim” derse yine baş üstüne diyoruz. Kim kendisini nasıl tanımlıyorsa o şekilde kabul ediyoruz. Ama Kurmanc da, Zaza da, Soran da, Goran da tek bir millettir.

Rûdaw: Lorlar da, Kelhurlar da...

Zekeriya Yapıcıoğlu: Velhasılı kelam, Lorlar da. Bunların dışında belki Farslar da, Beluclar da İran halkıdır. Ama Kürtler tek başına bir millettir ve bir çok boyu vardır. Öte yandan Millet İttifakı’na yönelttiğimiz eleştirilere gelince, bu ittifakın lokomotifi CHP’dir. CHP kimdir? CHP zihniyetinin kendisi Kürt sorununun müsebbibidir. Bu zihniyet Kürtlere karşı uygulanan katliamdan sorumludur. Bugün her ne kadar “biz değiştik” deseler de, CHP liderinin niyeti hakkında bir şey demiyorum, değişmiş olabilir ama herkes bunu görmeli; CHP bir partidir, bir politikası, kimliği var ve bu kimlik, bu politika değişmemiştir, değişmez de. Kürtlerin varlığını inkar eden, katleden, henüz 20 günlük olan bebekleri öldüren bu zihniyettir. Bu zihniyet sahiplerinden bugün çözüm beklemek akla uymuyor.

Rûdaw: HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş seçimden sonra iktidar değişirse PKK’ye silah bırakma çağrısı yapacakları şeklinde bir açıklama yaptı. Yine CHP lideri Kılıçdaroğlu “Helalleşmeden” bahsetti. Siz Kürt sorununun çözümü konusunda bu çağrı ve yaklaşımları samimi buluyor musunuz?

Zekeriya Yapıcıoğlu: Samimi bulmuyorum çünkü Selahattin Demirtaş PKK’nin Mersin’deki saldırısını eleştirdiğinde örgütün yöneticileri onun hakkında ne dediler? Demirtaş’ın o yetkisi, o pozisyonu var mı ki PKK’ye nasıl hareket etmesi gerektiğini söylesin? Ben de, siz de bütün Kürtler de ve bütün dünya da biliyor ki Selahattin Demirtaş’ın PKK üzerinde herhangi bir etkisi yok. PKK’nin çizgisi, söylemleri ile uyuşmayan bir şey söylediğinde ona nasıl bir yanıt verdiğini biliyorsunuz. Münafık diyorlar, ağzını yırtarız bilmem ne yaparız, haddinizi bilin diyorlar. Bir çok defa Kandil’den böyle mesajlar geldi. Hepimiz de biliyoruz. Ama şimdi seçimlerin arifesinde bu tür açıklamalar çokça gelebilir. Ama PKK adına konuşabilecek yetkiye sahip olduğunu sanmıyorum.

Rûdaw: Türkiye’de şu an başkanlık sistemi tartışılıyor. Siz de HÜDA PAR olarak başından beri desteklediğinizi açıklamıştınız. Millet İttifakı iktidara gelmeleri halinde bu sistemi değiştirip yeniden parlamenter sisteme geçileceğini belirtiyor. Bir politikacı olarak tecrübelerinize dayanarak soruyorum, 2018’den bu yana denenen bu sistemin revize edilmesi gereken yönleri var mı? Siz Millet İttifakı’nın güçlendirilmiş parlamenter sistemin getirilmesi görüşü ve talebini nasıl yorumluyorsunuz?

Zekeriya Yapıcıoğlu: Bu coğrafyada 70 yıl boyunca parlamenter sistem uygulandı. Bu sistemin yaşadığımız tüm sorunları çözebilecek bir sistem olmadığı anlaşıldı. Bugün başkanlık sistemini eleştiriyorlar. Bizim de eleştirdiğimiz bazı yönleri var. Islah edilmesi gerektiğini söylüyoruz?

Rûdaw: Nedir bu yönler?

Zekeriya Yapıcıoğlu: Mesele cumhurbaşkanı tarafından atanan bakanların Meclisten de onay alması gerekiyor. Böyle bir şey olabilir.

Rûdaw: Yani atanmış memurlar değil, Meclisin onay verdiği isimler mi olmalı diyorsunuz?

Zekeriya Yapıcıoğlu: Evet. Yani bu tür bazı düzenlemeler yapılabilir. Ama öte yandan 70 yıl tecrübe edilen diğer sistemden bu halka çok zararlar gördü. Başkanlık sistemi henüz 5 yılını bile doldurmadan muhalefet kalkıp değişmesi gerektiğini söylüyor. Sebep nedir? CHP’nin bu sistemde tek başına iktidar olması mümkün değil.

Rûdaw: Mevcut sistemde de öyle değil mi? Parlamenter sistemde koalisyonlar seçimlerden sonra olurdu, şimdi ise seçimlerden önce yapılıyor.

Zekeriya Yapıcıoğlu: Geçmişte yaşanan bir çok sorunun sebebi olan CHP zihniyeti bugün 20-25 bandında takılı kalmış, bunu aşamıyor. Hadi diyelim 30’a çıktı. Ama Başkanlık sisteminde iktidar olmak yüzde 50’yi aşmayı şart kılıyor. Bu nedenle diğer bazı partileri etrafına toplayıp ittifak yapıyor ama millet yine de onlara inanmıyor. 14 Mayıs’ta bu ittifakın da yıkılacağına inanıyorum.

Rûdaw: Siz İstanbul’dan adaysınız. HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Faruk Dinç Mersin’den, partinin Genel Sekreteri Şehzade Demir Antep’ten ve parti sözcüsü Serkan Ramanlı da Batman’dan aday. Dört adayın da Meclise seçileceğine inanıyor musunuz?

Zekeriya Yapıcıoğlu: Hedefimiz o. İnşallah her dört adayımız da Meclise girecek.

Rûdaw: Seçim sürecinin huzurlu ve sükunet içerisinde geçmesi de dahil varsa izleyicilerimiz için bir mesajınız buyurun...

Zekeriya Yapıcıoğlu: Doğrusu 10 yıla yakın bir süredir tüm halkımıza ve tüm siyasetçilere mesajımız şudur: Sert, keskin ve acı bir dil kullanmayalım. Evet birbirimizi eleştireceğiz ama seçime gidiyoruz, savaşa gitmiyoruz. Barış zamanında savaş dili kullanılmamalıdır. İnanıyoruz ki, Allah'ın izniyle, kafa karışıklığı yaratmak, bir kaos ortamını yaratmak isteyenler bu fırsatı bulamayacaktır. Halkımıza da mesajımız şudur; şiddet dili kullananlara fırsat vermeyin, yüz vermeyin ki inşallah bu dil giderek tükenir ve her ülke gibi ülkemize de huzur gelir.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli