Brezilyalı şarkıcı: Bir şarkıyla Kürtçe’ye aşık oldum

Brezilyalı şarkıcı Ariane Marqs, Kürt müziğinin çok hüzünlü olduğunu belirterek, Kürtçe şarkılarda halkın acısının hissedildiğini söyledi.

 

Kürtçe’nin telafuzuna ilişkin Ariane Marqs, “Bir dilin telafuzu için sürekli o dilde şarkı dinliyorum. Kürtçeyi dillendirmem benim için çok zordu. Halen de zorluk çekiyorum. Kürtçe’deki aheng çok hoşuma gidiyor. Gerçekten de yüreğimi dağlıyor” dedi.

 

IŞİD’le savaşta Kürtlerin rolüne değinen Marqs, şunları söyledi:

 

“IŞİD’le savaşta, Kürtlerin adı tüm dünyada yayıldı. Kürtler bölgedeki tüm etnik ve mezhep gruplarını korudu. Bu duruşuyla tüm milletlere insanlık ve birlikte yaşama dersi verdi. Bununla birlikte Müslüman olan Kürtlerin IŞİD’i desteklemediğini gösterdiler. Kürtlerin gözardı edilmemesi gerekiyor.”

 

Ariane Marqs Rûdaw’ın sorularını yanıtladı…

 

 

Ne zamandan beri şarkı söylüyorsunuz?

 

Çocukluğumdan beri şarkı söylüyorum. Müziği yaşadığım şehrin kilise koro ve orkestralarında  öğrendim. Halen de kilisede solist olarak çalışıyorum.

 

Türkçe öğrenmeye çalışırken, Kürtçe şarkı seslendirmeye başladınız. Kürtçe müzikle nasıl tanıştınız?

 

Çok dil öğreneceğime dair kendime söz vermiştim. Arapça, Farsça ve İbranice gibi Ortadoğu dilleri dikkatimi çekiyor. Türkçe bir şarkıyı dinledikten sonra Türkçe öğrenmek istedim. Türkiye’den bir arkadaşı tanıdım. Bana “Ben Kürt’üm” dedi. Çok şaşırdım, çünkü Kürtlerin tarihiyle ilgili birşey bilmiyordum. Arkadaşım bana Kürtçe bir şarkı gönderdi. Çok sevdim. Ardından Kürt müziği ve kültürüne yönelik araştıma yaptım. Hakikaten çok zengin bir kültüre sahip.

Yabancı bir dili çok güzel konuşmak için o dildeki şarkıları seslendiriyorum. Kürtçe konuşulması benim için çok zordu. Halen de zor. Kürtçe müzikteki aheng çok hoşuma gidiyor. Gerçekten de yüreğimi dağladı.

 

Arkadaşınız size hangi Kürtçe şarkıyı gönderdi?

 

 Hivron’un Yarê (Yarim) şarkısı. Hakikaten beni çok etkiledi.

 

 

Kürtçe şarkıları hissederek seslendiriyorsunuz. Nasıl bu denli büyük bir aşkla söyleyebiliyorsunuz? 

 

Kürtçe şarkılar oldukça derin ve duygulu. Kürtçe şarkılardan bir halkın acısını hessedebiliyor, gelenek ve göreneklerini öğrenebiliyorsunuz. Bununla birlikte eşsiz aşk hikayelerini de görebilirsiniz.

Kürtçe şarkı söylediğimde kendimi Kürt kızı olarak hissediyorum. Bazen arkadaşlarım bana “Brezilya’da yaşayan bir Kürt kızısın” diyor.

 

En çok hangi Kürt sanatçıyı dinliyorsunuz?

 

Dinlediğim birçok sanatçı var. Mehmet Atlı, Aynur Doğan, Ciwan Haco, Xero Abas, Mem Ararat ve Awaz Baran gibi birçok sanatçıyı dinlerim…

 

Ziyaret etmek istediğiniz Kürt kentleri var mı?

 

Evet. Özellikle köklü tarihe sahip Mardin, Diyarbakır, Urfa ve Van’a gitmeyi çok istiyorum. 

 

 

Ne tür müzik dinliyorsunuz?

 

Kulağıma hoş gelen tüm müzikleri dinlerim. Ancak özellikle Soul ve folklorik müziğe ayrı bir önem veririm.

 

Hangi sanatçıyla düet yapmak istiyorsunuz?

 

Geçtiğimiz günlerde Diljen Roni ile düet yaptık. Xero Abas, Ciwan Haco ve Mehmet Atlı ile düet yapmayı çok istiyorum. Söz ettiğim sanatçıların, müzikleriyle geçmiş ve bugünü harmanladığını düşünyorum. Çok kutsal bir görev. Kürt müziğinin kökünden kopmaması için büyük mücadele veriyorlar. 

 

Sosyal medayada hatırı sayılır Kürt takipçileriniz var. Seslendirdiğiniz Kürtçe şarkılar çok paylaşıldı. Ne hissediyorsunuz?

 

Çok şaşırdım. Gurur duydum. Bu denli ilgi göreceğimi düşünmüyordum. Dinleyicilerin olumsuz eleştirilerini bekliyordum. Ancak Kürtler bana destek oldu. Gönülden hepsine teşekkür ediyorum.

 



Kürt arkadaşlarınız var mı?

 

Brezilya’da hiç Kürt görmedim. Kürt olan arkadaşlarımı da internet aracılığıyla tanıdım. Onlarla çok görüşüyorum. Onlar bana Kürtçeyi öğretiyorlar. Sadece Kürtçe değil, Türkçe’yi de öğreniyorum.

 

 

Brezilyalı biri olarak, Kürtlerin içinde bulunduğu durumu nasıl görüyorsunuz?

 

Bu denli nüfusa sahip bir ulus olarak Kürtlerin, dünya üzerinde sınırları belli olan bir ülkelerinin olmaması üzücü bir durum. Yıllardır bölgelerinde katlediliş ve karışıklıkları sürüyor. Artık durdurulması gerekiyor. Umarım hükümet Kürtler için akılcı ve insani bir çare bulur.

 

 

IŞİD’in sonlanmasından önemli bir role sahip olan Kürtlerin, gerekli desteği aldığına inanıyor musunuz?

 

İşin iyi tarafı; IŞİD’le savaşta Kürtlerin adı tüm dünyada yayıldı. Kürtler bölgedeki tüm etnik ve mezhep gruplarını korudu. Bu duruşuyla tüm milletlere insanlık ve birlikte yaşama dersi verdi. Bununla birlikte Müslüman olan Kürtlerin IŞİD’i desteklemediğini gösterdiler. Onlara gerekli desteğin yapılıp yapılmadığını bilmiyorum. Ancak yaşananlardan sonra Kürtlerin gözardı edilmemesi gerekiyor.

 

 

PORTRE/ Ariane Marqs:

28 yaşındaki Ariane Marqs, Brezilya’nın Sao Paulo eyaletinde dünyaya geldi. The University of Campinas’ta İdari Yönetim öğrencisi olan Ariane Marqs kilisede dini ezgiler seslendiriyor.