Dana Gas: 2023’te Kürdistan’da doğalgaz üretimini 1 milyar ayak küpe çıkaracağız

Dana Gas Irak ve Kürdistan Bölgesi Şube Müdürü Şakir Şakir, koronavirüsü salgını ve piyasalarda petrol fiyatlarında yaşanan düşüş nedeniyle Kürdistan Bölgesi’ndeki doğalgaz üretiminin aksamadığını söyledi.

Şakir, 2023’te Kürdistan Bölgesi’nde günlük 1 milyar TFC’lik doğalgaz üretmeyi planladıklarını vurgulayarak, “Bu çok büyük bir rakam ve bu Kürdistan’ı dünya ekonomi haritasında yeni bir yere taşıyacak” dedi.

Şakir Şakir, 12 yıldır Kürdistan Bölgesi hükümeti ile çalıştıklarını, bu çalışmayı kendileri için ahlaki bir görev gibi gördüklerinin altını çizdi.

Dana Gas Irak ve Kürdistan Bölgesi Şube Müdürü Şakir Şakir, Rûdaw’ın sorularını yanıtladı.

Yeni tip koronavirüs salgını ırak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki çalışmalarınızı etkiledi mi?

Elbette koronavirüsü dünyanın ekonomisini çok büyük oranda etkiledi. Faaliyetlerimize gelince; doğrusu doğalgaz üretimi eskiden olduğu gibi sürüyor. Günlük 400 milyon ayak küp (TFC) doğalgazı Süleymaniye ve Erbil’deki üç elektrik santraline aktarıyoruz. Dolayısıyla doğalgaz üretimi hiçbir şekilde azalmış değil. Günlük bin ton sıvılaştırılmış gaz yani LGP üretiyoruz. Üretimle devam etmekle birlikte, yeni koşullara göre plan da yapmış bulunuyoruz. Doğrusu çok kolay bir durum değil. Lojistik anlamda bizim için olağan dışı bir durum. Bildiğiniz gibi sınırlar kapalı. Dolayısıyla biz de acil bir plan yapıp üretimin devam edebilmesi için kendimizi yeni koşullara göre uyarlıyoruz. Çünkü elekrik santrallerine sürekli gaz transfer ederek elektrik üterimini sağlayan bu proje aynı zamanda bir ulusal güvenlik projesidir.

Korovirüsü salgını ve yine Suudi Arabistan ile Rusya arasındaki çekişmeden ötürü petrol ve doğalgaz fiyatları epey düştü. Bu durum sizi özellikle de Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde nasıl etkiledi.

Tepetaklak olan petrol fiyatları ki bugün varil fiyatı 20’lere inmiş, elbette petrol ve doğalgaz sanayiini de etkiliyor. Dana Gas ve Crescent Petroleum da diğer petrol şirketlerinin bir parçası. Ama dediğim gibi, biz kendimizi yeni koşullara göre uyarlıyoruz. Bu faaliyetlerin duracağı anlamına gelmiyor, aksine devam etmeli. Genel olarak evet, bu durum petrol ve doğalgaz üretimini etkiliyor. Görüyorsunuz, bugün petrolün varil fiyatı 27 dolara inmiş durumda.

Faaliyetlerinizin durmaması için aldığınız acil plan nedir?

Mevcut durumda öncelik verdiğimiz şey çalışanlarımızın ve çevremizdeki toplumun sağlığıdır. Şu an Khor Mor ve diğer ofislerdeki çalışanlarımız, uzun süreli plan çerçevesinde sağlık tedbirlerine uymaya çalışıyor. İçişleri, Doğal Kaynaklar ve Kürdistan Bölgesi hükümetinin öngördüğü tüm uyarı ve tedbirlere uymaya çalışıyoruz. Faaliyetlerimizin kesintisiz ve düzenli bir şekilde sürmesi için hükümetle koordinasyonumuzu üst düzeye çıkarmış bulunuyoruz.

Sokağa çıkma yasağı nedeniyle çalışanlarınızın kentlerde ve kent dışındaki gidiş gelişlerini nasıl düzenlemişsiniz?

Çalışanlarımızın hepsi burada, Khor Mor’da çalışmalarına devam ediyor. Erbil ve Süleymaniye ofislerinde çalışanlar da aynı şekilde evlerinde çalışmalarını düzenli bir şekilde yürütüyor, ben de aynı şekilde evde çalışıyorum. Çok önemli bir toplantı olmazsa evden çıkmıyoruz. Aynı zamanda Kürdistan Bölgesi hükümeti de çalışmalarımız için her türlü kolaylığı sağlamış durumda. Yine işlerimizi telefon üzerinden hallediyoruz.  Khor Mor sahasındaki çalışanlarımız dönüşümlü olaran 24 saat boyunca çalışmalarını kesintisiz sürdürüyor.

Daha önce 2022 ve 2023 için doğalgaz üretimini 900 milyon TFC’e çıkarma gibi bir planınız olduğunu açıklamıştınız. Petrol fiyatlarındaki düşüş bu planı etkiledi mi?

Halihazırda günlük 400 milyon ayak küp (TFC) doğalgaz üretiyoruz ki bu gaz Kürdistan Bölgesi için 2 bin Megawatt elektirik sağlıyor. 2022’de doğalgaz üretim hacmini 250 milyon TFC daha arttırmak istiyoruz. Bu plan üzerinde yürüyoruz. Çemçemal’deki sahalarda da bir yıl içerisinde doğlagaz  üretimini 100 milyon TFC arttırmayı planlıyoruz. Haliyen bu konuda Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve kürdistan Bölgesi hükümetinden onay bekliyoruz. 2023’te Kürdistan Bölgesi’nde günlük 1 milyar TFC’lik doğalgaz üretmeyi planlıyoruz. Bu çok büyük bir rakam ve bu Kürdistan’ı dünya ekonomi haritasında yeni bir yere taşıyacak.

Yeni sahalarda çalışma planınız var mı?

Çemçemalde kuyu çalışmalarına başladık. Bir yıl içerisinde buradaki doğalgaz üretimini 100 milyon ayak küp arttırmak istiyoruz. Dediğim gibi bu konuda Kürdistan Bölgesi hükümeti ile temas halindeyiz, çünkü hükümetin onayı gerekiyor. Doğrusu bu aynı zamanda üretim payımıza da bağlı. Çünkü üretici üretim payı konusunda garanti almak ister.

Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin içinden geçtiği ekonomik tablo malumunuz. Ekonomi uzmanlarına göre bu durumda üretici şirketlerin de kendi paylarında indirime gitmesi veya borçlarını ertelemesi gerekiyor. Bu kapsamda Dana Gas, Kürdistan Bölgesi hükümeti için ne yapabilir?

Doğalgaz üretimi konusunda 12 yıldır Kürdistan Bölgesi hükümeti ile çalışıyoruz. Bu anlamda Kürdistan Bölgesi hükümeti ile ortaklığımız bizim için gurur kaynağıdır. Şu ana kadar da biz kendi payımızı düzenli olarak aldık. Önümüzdeki 3 yıl için 1 milyar 300 milyon dolar ayırdık. Bu fonu çalışmalarımızın kapsamını genişletmek için ayırdık ve planımıza bağlıyız.

Kürdistan’da ürettiğiniz gazı hangi amaçla kullanıyorsunuz, nasıl alıcı buluyorsunuz?

Ürettiğmiz 400 milyon ayak küplük doğalgazı Erbil’deki bir ve Süleymaniye’deki iki elektrik santraline aktarıyoruz. Bu hacilme 2 bin megawatt elektrik üretiliyor.

Petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki düşüş çalışmalarınız nasıl etkiledi?

Elbette fiyatlarda her bir doların düşmesi firmaların geleceğini yüzde yüz etkiliyor. Petrol fiyatlarındaki artış da bir çeşit ekonomik istikrar sağlıyor.

Koronavirüsü salgınının birkaç ay daha dünyanın ekonomisini etkileyeceği düşünülüyor. Siz çalışmalarınızın süreceği konusunda Kürdistan Bölgesi hükümeti ve halkını temin ediyor musunuz?

Bahsetmek istediğim çok önemli bir konu var. Geride bıraktığımız 12 yıl içerisinde çok derin krizlerle de karşılaştık. 2014 yılında IŞİD sadece 40 kilometre Khor Mor sahasından uzaktı ama çalışmalarımız durmadı, üretime devam ettik. Doğrusu Dana Gas ve Crescent Petroleum üstlendiği görev aynı zamanda ahlaki bir görevdir. Har halükarda doğalgaz üretimi devam etmeli ki bu gaz elektrik santrallerine ulaşsın. Çünkü konu elektrik üretimi ile bağlantılı. Kürdistan Bölgesi hükümetinin sınırsız desteğiyle de üretime devam ediyor ve aynı zamanda faaliyetlerimizin kapsamını genişletmeyi de düşünüyoruz.