Portekiz Sağlık Bakanı Pizarro: Dünya yeni bir salgınla mücadele için hazır

23-09-2023
Sinan Tunçdemir
Etiketler Portekiz Sağlık Bakanı Manuel Pizarro BM Genel Kurulu New York
A+ A-

Portekiz Sağlık Bakanı Manuel Pizarro Rûdaw temsilcisine verdiği demeçte, dünyanın yeni bir salgınla mücadele için hazırlıklı olduğunu söyledi.

"Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’"programının herkes için çok önemli olduğuna dikkat çeken Manuel Pizarro, BM’nin bu yıl düzenlenen oturumlarının, “Çok önemli bir süreçte büyük bir toplantı olduğunu düşünüyorum çünkü Covid-19'dan sonra uluslararası toplumda dayanışmayı yeniden inşa etmemiz gerekiyordu” diye konuştu.

Sağlık sektörü ve tedavi konularında dünyadaki ülkelerin eşit imkanlara sahip olması gerektiğini ifade eden Pizarro, “Kimse yalnız bırakılmamalıdır” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun 78'inci oturumuna katılmak üzere ABD’nin New York kentinde bulunan Portekiz Sağlık Bakanı Manuel Pizarro, Rûdaw muhabiri Sinan Tunçdemir’in sorularını yanıtladı:

Rûdaw: Bildiğiniz gibi BM Genel Kurulu'nun 78’nci oturumu başladı. Bu oturumları nasıl değerlendiriyorsunuz? Dünyadaki güncel konuların yeterince ele alındığını düşünüyor musunuz?

Manuel Pizarro: Çok önemli bir süreçte büyük bir toplantı olduğunu düşünüyorum çünkü Covid-19'dan sonra uluslararası toplumda dayanışmayı yeniden inşa etmemiz gerekiyordu. ‘Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ programı bu nedenle herkes için çok önemli.

Rûdaw: Covid-19 salgınıyla ilgili olarak, sizce Dünya Sağlık Örgütü yeni salgınla yüzleşmeye hazır mı?

Manuel Pizarro: Virüsün yayıldığı 2020 yılına göre şu anda çok daha hazırlıklı olduğumuza kesinlikle eminim. Ancak mutlaka her zaman yapılacak çok şey vardır. Aynı zamanda durumun ülkeden ülkeye, hatta aynı ülke içinde bölgeden bölgeye değiştiğini de unutmamalıyız. Sağlık hizmetlerine erişim için eşitlik konusu oldukça önemlidir.

Rûdaw: Özellikle önemle belirttiğiniz eşitlik konusu da dahil olmak üzere dünyaya bir mesajınız var mı? Biliyorsunuz korona aşısı keşfedildiğinde bütün dünyaya yetecek kadar yoktu, özellikle de fakir ülkelere. Sizin bu konuda bir öneriniz var mı? Bahsettiğiniz eşitlik konusunda ne yapılması gerekiyor?

Manuel Pizarro: Kesinlikle dünyanın bir yerinden ve Avrupa'nın yüksek gelirli bir bölgesinden geliyorum. Biz sorunları birlikte çözdük ama birlikte olma fikri gelecek için çok önemli bir şey ve birlikte kalıp çözümler aramalı ve dünyadaki herkese yardım etmemiz gerekiyor. Kimse yalnız bırakılmamalıdır.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli