OPEC Başkanı: Irak’tan beklentimiz büyük

Davos (Rûdaw) - Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Dönem Başkanı Mohammad Barkindo, Irak’ın örgütün en önemli üyelerinden biri olduğunu ve 2018 yılı için bu ülkeden büyük beklentileri olduğunu söyledi. 

 

İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'na katılan OPEC Dönem Başkanı Mohammad Barkino, burada Rûdaw’ın sorularını yanıtladı.

 

Öncelikle merhaba. Sizi buradan görmekten mutluluk duydum.

 

Teşekkürler. Sizleri de görmek de güzel.

 

Biliyoruz bu soğuğa alışkın değilsiniz.

 

Gerçekten Davos çok soğuk. Bu yıl çok daha soğuk.

 

Yeni yılda OPEC’in petrol politikası nasıl olacak?

 

Bir süre önce Umman’da OPEC üyesi olan ve olmayan ülkelerin gözlemcilerinin katıldığı bir toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantıda örgüt üyesi petrol üreten ülkelerin 2017 yılındaki duruşlarını inceledik. Bununla birlikte 2018 yılı programını ele aldık ve petrol üretimi ile ihracatı arasında dengeyi sağlama konusundaki anlaşmaları bir yıllığına yani 2018 yılı için de yeniledik.

 

Bu ülkeler arasında Irak da yer alıyor mu?

 

Elbette. Irak da katıldı. Şubu belitmek isterim ki biz toplantıya katılan tüm ülkelerin tavırlarından memnuniyet duyduk. Tüm katılımcılar petrol üretim politikasına destek verdi. 2017’nin Kasım ayında %129 yıl genelinde ise uyum %107 düzeyindeydi. Bu durumla birlikte petrol piyasası hızla yeni bir dengeye oturdu. 

 

Irak’ın katılımı hakkında biraz detay paylaşabilir misiniz?

 

Bildiğiniz gibi Irak sadece OPEC’i kuran ülkelerden biri değil aynı zamanda örgütün en önemli üyelerinin başında geliyor. Irak OPEC bünyesinde en çok petrol üreten ikinci ülke konumunda. Başbakan Haydar Abadi ve Bakan Cabar Lueybi’nin girişimleri ile petrol ve doğalgaz sanayisinin yenilendiğini görük, bundan mutluluk duyuyoruz.

 

Bu katılımda Erbil de yer aldı mı?

 

OPEC üyeliği egemen devlet esasına dayanıyor. Irak’ın OPEC’e üyelik ve ev sahipliği hakkı var. Dolayısıyla Irak’ın daimi katılımı bizim için önemli. 2018 yılı için Irak’tan büyük beklentilerimiz var. Bu konuda Petrol Bakanı Cabar Lueybi de gereken sözleri verdi.

 

Petrol fiyatlarının hızla yükseldiğini görüyoruz. Sizce bu fiyatlar daha da yükselir mi?

 

Petrol piyasalarında olumlu bir dengenin oturduğunu gözlemleyebiliyoruz. Bu da bölge borsalarıyla alakalı gelişiyor. Örneğin 2017 yılında üretim hacmi 220 milyon varil dengesine ulaştı. Biz henüz bunu bir başarı olarak açıklamadık. Dengeyi sağlamak için piyasaları desteklemeye devam ediyoruz.

 

Petrol fiyatları 70 doları geçer mi?

 

Dengeden kastım petrol fiyatları değil. Amaç piyasalardaki dengeyi sağlamak için yardımda bulunmak ki son birkaç yıldır bu denge alt üst olmuş durumdaydı. Ancak biz durumun normalleşeceğine ve bugünkü dengenin sağlanacağına inanıyorduk.

 

Yakın zamanda Irak’a gelmeyi düşünüyor musun?

 

Irak’ta düzenlenecek petrol zirvesine katılmak üzere Bağdat’a geleceğim.