Ünlü şarkıcı Çopi artık Rûdaw’da sunucu

19-11-2014
Rûdaw
Etiketler Çopi Fettah program sunuculuk
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürt sanatçı Çopi Fettah, uzun yıllardır yaptığı şarkıcılıktan sonra şimdi de program sunuculuğuna başladı.

 

Çopi, şarkılardan uzak kalmasına rağmen yeni işini sevdiğini söyledi.

 

Avrupa’dan Kürdistan’a her gelişinde apayrı bir dünyaya gelmiş gibi hissettiğini söyleyen sanatçı, “Ülkeyi kötü yönlendiriyorsak, iyiye evirebiliriz; iyi yönetiyorsak, daha da iyi olabilir” düşüncesinde.

 

Rûdaw’da “Çopî û Çare” (Çopi ve Çare) programıyla izleyicilerin karşısına çıkan Çopi Fettah sorularımızı cevaplandırdı.

 

Kürt medyası programınıza geniş yer ayırdı. Sunucu olmaya nasıl karar verdiniz?

 

Hayatımın 25 yılını Avrupa’da geçirdim. Son yıllarda sanatsal faaliyetler için Kürdistan’a daha çok gelip gidiyorum. Avrupa’dan Kürdistan’a her gelişinde apayrı bir dünyaya gelmiş gibi hissediyorum; sıkıcı sistem, katı yasalar ve yabancılaşmış kültürden uzak.

 

Programımda öncelik vermek istediğim konu şudur: “Ülkeyi kötü yönlendiriyorsak, iyiye evirebiliriz; iyi yönetiyorsak, daha da iyi olabilir…” Programda toplumsal konulara eğiliyoruz. Avrupa ve Kürdistan toplumları arasındaki farklılıklar... Bununla beraber Kürt toplumundaki farklı sorunları gündeme alıp yorumluyoruz.

 

Amacınız toplumsal sorunları çözmek mi?

 

Bu sadece benimle çözülmez, bunu birlikte yapmalıyız. Ben sorunlara işaret ediyorum ve çözüm yolları öneriyorum. Örneğin, bir pasaport çıkarmak için birkaç ay beklenmesi, bir çocuğun korkuyla büyümesi… Trafik kazalarında her yıl yüzlerce kurban verilmesi, bir sınıfta 60 öğrencinin ders görmesi… Bunlar ve buna benzer yüzlerce sorun, toplumun önünü kapatmış durumda. Kürdistan’ın gelişmiş yönünü görsek de bu sorunları unutmuş değiliz.

 

Çoğu sanatçı, şarkıcılıktan sonra sunucu oluyor. Çopi de şarkılardan vaz mı geçti?

 

Şüphesiz ki hayır. Sanatıma devam ediyorum, bunun yanında da sunuculuk yapmak istiyorum. Çünkü sanatımı çok seviyorum ve uzaklaşmak istemiyorum.

 

İzleyicilerimizden, yaşadıkları sıkıntıları gündeme alabilmemiz için bize iletmelerini istiyoruz.

 

Çopî ve Çare programının ilk bölümünden sonra halktan nasıl tepkiler aldınız?

 

Bana ve program çalışanlarına çok sayıda tebrik mesajı geldi. Program Rûdaw’ın internet sitesinde de yayımlandı ve çok kişi tarafından izlendi. Diğer bazı internet sayfalarında da haber konusu olduk. Daha iyi bir program için her görüş ve önerinin bize iletilmesini bekliyoruz.

 

Program dışında herhangi bir sanat faaliyeti var mı şu sıralar?

 

Şimdilerde 13 parçadan oluşan bir albüm çalışmam var ve Vin TV tarafından yayımlanacak. Şimdiye kadar birkaç klibim de yayımlandı. Ancak son 4 ay Kürdistan’da yaşanan durum albüme engel oldu. Birkaç gün önce “Serbesti” adlı şarkıya çektiğim klip yayımlandı. Epey yankı buldu çünkü klipte farklı dillerle mesaj verildi. Fakat bu zorlu zamanda konser vermem mümkün değil.

 

Çopi FETTAH / PORTRE

 

1983 yılında Kerkük kentinde doğdu. 1988’de ailesiyle birlikte Hollanda’ya göç etti. İlk albümü “Çît Naw Binêm” (Adını Ne Koysam) 2003’te piyasaya çıktı. 2007’de “Nawit Denem Jîno” (Adını Jîno Koydum), 2010’da “Crystal”, 2011’de Şara ve 2012’de “Baran” adlı albümlere imza attı. Şarkıcı dünyanın birçok yerinde konser verdi.

 



Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli