Bedir Hareketi yetkilisi: Kürtler Kerkük’ten oy alacak

Bedir Hareketi yetkilisi ve el - Fetih koalisyonu adayı Kerim Nuri, Kürtlerin 12 Mayıs’ta yapılacak Irak Parlamentosu seçimlerinde Kerkük ve tartışmalı bölgelerde sahip oldukları 8 sandalyeyi koruyacağını söyledi.

 

Rûdaw TV’nin haber bültenine katılan Nuri, “Kerkük’te Kürt siyasilerin seçim propagandası yapmalarına yönelik engel teşkil edecek bir güvenlik sorunu yok” dedi.

 

Şiiler arasında seçim rekabetinin normal olduğunu belirten Nuri, Bedir Hareketi lideri Hadi Amiri’nin gelecekte Irak Başbakanı olacağına yönelik haberlere ilişkin ise, “Hareketimiz içinde bu konu konuşulmadı. Seçimlerden önce Başbakanlık makamı üzerine tartışmaların yapılması doğru değil” ifadelerini kullandı.

 

Heşdi Şabi’nin üst düzey komutanlığını da uzun bir süre yürüten Kerim Nuri Rûdaw’ın sorularını yanıtladı…

 

Hadi Amiri’nin seçimlerden sonra Başbakan adayı olacağı konuşuluyor. İran’ın desteğini alan Amiri, aday olmayı düşünüyor mu?

 

Seçimlerden önce Başbakanın kim olacağına yönelik tartışmalar yapılması doğru değil. Bunun için konunun üzerine gitmeye gerek yok. Seçimlerden sonrasını beklemek lazım. Seçim koalisyonunda bir Başbakan adayı açıklayacaklardır.

 

Aranızda bu konuyu konuştunuz mu?

 

Hayır. Seçim sonrası konuşulması gereken bir konudur.

 

Seçimlerde Şiiler arasında geçmişten daha sert bir rekabet var. Bu durumun yeni hükümet kabinesinin kurulmasında nasıl bir etkisi olacak?

 

Şiiler arasındaki rekabet normal bir şeydir. Nasıl Kürtler ve Sünniler arasında rekabet varsa Şiiler arasında da var. Bu demokrasinin gereğidir. Önemli olan rekabette ahlaki ve anayasal yönün çiğnenmemesidir. Demokrasi çerçevesinde rekabet yapılabilir.

 

Kürtlerin başta Kerkük olmak üzere tartışmalı bölgelerdeki oylarıyla ilgili öngörünüz nedir?

 

Şüphesiz her seçimin bir sonucu vardır. Seçim seçmenin güvenini kazanmak anlamına gelir. Seçmen üzerine siyasi baskı yapılamaz. Herkes kendi düşüncesine sahiptir. Kürtlerin Kerkük’teki oylarını alacağını tahmin ediyorum.

 

Kürt siyasi tarafları Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerde özgür bir şekilde seçim propagandası yapamadıklarını belirtiyor. Seçim sonuçlarının söz konusu bölgelerde bir etkisi olacak mı?

 

Bu doğru değil! Etkinlik düzenleyebilirler. Eğer Kerkük özel bir güvenlik durumundan geçtiyse bu özgürlük ve seçmenin güvenliğine engel değil. Bu seçimlerde aktif bir katılım görmeyi umut ediyoruz.

 

Nuri Maliki, hükümet kabinesindeki siyasi çoğunluğa değindi. Bu konuda ne talep ediyor?

 

Bu soruyu Sayın Nuri Maliki’ye ya da Kanun Devleti Koalisyonu’nun bir yöneticisine sormanız gerekir.

 

Hadi Amiri çoğunluk hükümetinden yana mı?

 

Ben Hadi Amiri’nin başkanlık yaptığı bir hareketin üyesiyim. Şüphesiz onun da sahip olduğu bir düşüncesi vardır. Hemfikir ya da farklı bir düşüncesi olabilir. Bunun için başkasının önerdiği bir durumu konuşamayız.

 

ABD, İran’ın kendi çıkarlarına yakın tarafların kazanması için seçimlere müdahele ettiğini açıkladı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

 

Washington ile Tahran arasında karşılıklı suçlamalar buşunuyor. Irak üzerinde etkisinin olmamasını umut ediyorum. Türkiye, İran ve Körfez ülkelerinin Irak’a müdaheleleri söz konusu. Her ülke olumlu tecrübelerini Irak’a yansıtabilir. Ama Irak’ın içişlerine karışmaya hakları yok. Bölgesel ve uluslararası tarafların Irak’a yardım etmesini umut ediyorum. Bugün bölgesel çekişmeler uluslararası devletlerin Irak konusunda bölünmesi doğru değil. Herkesin Irak’ın yeniden yapılandırılması için bir araya gelmesi gerekir.