AVRUPA – Artık Kürtler’e ilk o soru soruluyor...

Finlandiya genel seçimlerinde aday olan Kürt asıllı Welat Nehri, IŞİD ile savaşın Kürt milletini dünyaya tanıttığını söyledi.

 

“Eskiden Iraklı, İranlı veya Türk olarak kendimizi tanıtmak zorundaydık” diyem Welat Nehri, drumun son zamanlarda değiştiğini  belirterek, “Artık Kürt olduğumuzu dile getirince hemen peşmergeleri ve IŞİD’e karşı savaşı soruyorlar” dedi.

 

Kürtler’e karşı işlenen katliamları ve Kürdistan’ın bağımsızlığı gibi konuları dünyaya duyuracağını söyleyen Welat Nehri, 19 Nisan’da yapılacak seçimler öncesi Rûdaw’ın sorularını yanıtladı.

 

Sosyal Demokrat Parti’den aday olmanızın nedeni nedir? Talep onlardan mı geldi ?

 

Sosyal Demokrat Parti eskiden beri Kürt halkının dostudur. Ayrıca parti programı bana uyuyor. Her ne kadar sivil toplum kuruluşlarındaki çalışmalarım tesadüf de olsa, siyasi hayata planlı başladım diyebilirim. Adaylık teklifi de onlardan geldi.

 

Finlandiya’da yaşayan Kürtler’in büyük bir bölümü ülkedeki sol partilere daha yakın.. Bunun nedeni nedir sizce?

 

Sol partilerin Kürtler’in meselelerini önemsemelerinden kaynaklanıyor. Doğal olarak Kürtler, muhafazakâr ve sağ merkez partilerden uzak duruyor.

 

Parlamentoya Kürt olarak mı, yoksa bir Finlandiyalı olarak mı gireceksiniz?

 

Elbette bir Kürt olarak gireceğim. Ancak bu ülkenin bir vatandaşı olduğum için yabancıların hayat şartlarını iyileştirmek ve az gelirli insanların  vergilerini azaltmak için çalışacağım. Soykırım ve Kürdistan’ın bağımsızlığı gibi konular da bir Kürt olarak her zaman gündemimde olacak.

 

 

Seçimde Kürtler ile diğer yabancıların oylarına mı talipsiniz?

 

Finlandiyalılar başta olmak üzere, diğer gruplarla ve Iraklılar ile de iyi bir dostluğum var. Sağlanan iyi dostluğun sonucu olarak bu yıl 49 farklı milletten 74 farklı örgütü bir araya getiren bir sivil toplum kuruluşunun  başkanı olarak seçildim. Bizim için gerek  Kürtler’in, gerekse Finliler’in ayrı ayrı önemi var. Hedefimizde de entegrasyon var.

 

Seçimlerde Kürtler’in katılımının yeterli ölçüde olmayacağı söyleniyor... Bu sizin yeterince çalışmadığınız anlamına gelmiyor mu?

 

Genel olarak yabancıların seçime katılımı düşük oluyor. 2012’de yapılan son yerel seçimlere yabancıların sadece yüzde 20’si katılım göstermişti. Bu durum da olgunun Kürtler’e mahsus olmadığını gösteriyor. Ayrıca çalışma saatlerinin fazla olması ve dil sıkıntısı Kürtler’in politikaya katılımını olumsuz anlamda etkiliyor.

 

Kürdistan’daki siyasi rekabet oylarınızı etkiliyor mu?

 

Kürdistan’daki olaylar Avrupa’da yaşayan Kürtler’i de ister istemez etkiliyor. Ben Kürtler’i birbirine daha da yakınlaştırmayı amaçlıyorum. Umarım oradaki olaylar buradaki seçimleri etkilemez.

 

Bölgede yaşanan IŞİD’le savaş, seçim sürecini etkiler mi?

 

Bölgedeki gelişmeler seçim sürecini olumlu anlamda etkiliyor çünkü peşmerge cesaret ve dimdik ayakta kalmanın sembolü olarak karşımızda duruyor. Eskiden Iraklı, İranlı veya Türk olarak kendimizi tanıtmak zorundaydık. Kürt olduğumuzu söyleyince “Iraklı mı, yoksa İranlı Kürtler’den misiniz?” sorusunu sorarlardı. Şimdi ise durum farklı. Kürt olduğumuzu dile getirince hemen peşmergeleri ve IŞİD’e karşı savaşı soruyorlar.

 

PORTRE / Welat NEHRİ

 

Rojhılat’ın (İran  Kürdistanı) Hani kentinde 1974’te dünyaya geldi. 1991’den beri Finlandiya’da yaşıyor. Welat Nehri, Kürt bağımsızlık mücadelesine büyük katkısını olan Şeyh Ubeydullah Nehri’nin torunlarından. Nehri, 19 Nisan’da yapılacak olan Finlandiya Parlamento seçimlerinde Sosyal Demokrat Parti’den milletvekili adayı.