Suriye Geçiş Dönemi Cumhurbaşkanı Ahmed Şara dün Efrin’e gitti. Şara, burada yerel şahsiyetlerle ve halkla bir araya geldi.
Görüşmede Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) heyeti de hazır bulundu.
ENKS Efrin Yerel Konseyi Başkanı Ahmed Hesen, Ahmed Şara’nın Efrin'de herhangi bir ihlale izin vermeyeceklerini, halkın şikayetleri kaydetmek için bir ofis açacaklarını ve iç güvenlik güçlerini Efrin'e göndereceklerini söylediğini bildirdi.
Ahmed Hesen, farklı kesimlerden, dini liderlerden, yerel meclislerden ve belediye başkanlarından kişilerin de toplantıda hazır bulunduğunu belirtti.
Hesen, silahlı grupların toplantıya katılmadığını ve toplantı katılımcılarının yüzde 98'inin Efrin’deki Kürtlerden oluştuğunu söyledi.
Ahmed Hesen, Ahmed Şara’nın toplantıda Efrin'den göç eden insanların evlerine geri döneceklerini ve Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile bu konuda diyalog halinde olduklarını söylediğini aktardı.
Hesen ayrıca; Suriye Geçiş Dönemi Cumhurbaşkanı Şara’nın, DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi'ye, arlarında bir anlaşma sağlansa da sağlanmasa da Efrin'den göç eden insanların evlerine geri döneceklerini söylediğini ifade etti.
ENKS Efrin Yerel Konseyi Başkanı, 10 bin Kürdün Efrin'e geri döndüğünü ve binlerce Arabın da Efrin'den ayrıldığını söyledi. Ahmed Hesen, örnek olarak, 15 Şubat'ta sadece Raco bölgesinden 80 araç ve 10 otobüsten oluşan bir konvoyun çıktığını belirtti.
ENKS Efrin Yerel Konseyi Başkanı Ahmed Hesen, Rûdaw TV’de soruları cevapladı.
Rûdaw: Toplantı ne kadar sürdü ve neler görüşüldü?
Ahmed Hesen: Toplantı yaklaşık 1,5 - 2 saat sürdü. Öğle saatlerinde Halep Valisi Efrin'i ziyaret edecekmiş, ancak daha sonra saat 17:00'de Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın Efrin'i ziyaret edeceği bilgisi verildi. ENKS olarak resmi davet aldık ve bir heyetle katıldık. Toplantıda Efrin halkı, farklı kişilikler, dini liderler, yerel belediye meclisleri ve belediye başkanları hazır bulundu.
Rûdaw: Silahlı gruplardan toplantıda temsilci var mıydı?
Ahmed Hesen: Hayır, toplantı katılımcılarının yüzde 98'i Efrin halkıydı. Katılan Araplar da zaten on yıllardır Efrin'de yaşayan yerleşimcilerdi. Önce Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara konuştu, sonra katılımcılara konuşma fırsatı verildi.
Rûdaw: Siz de toplantıda bir konuşma yaptınız, ancak Ahmed Şara başlangıç konuşmasında ne söyledi? Ziyaretinin amacı neydi?
Ahmed Hesen: Başlangıçta o konuşmadı, biz konuştuk, sonra o konuştu.
Rûdaw: Peki, konuşmanızda neleri dile getirdiniz ve ne talep ettiniz?
Ahmed Hesen: ENKS Efrin adına Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’ya bir mektup okuduk ve Efrin'de yaşananların tamamından bahsettik. Efrin'deki ihlallerden söz ettik. Özellikle Suriye'nin geçiş sürecinde silahlı grupların fırsat olarak gördüğü ve ağaç kesimlerinin zalimce bir şekilde artarak devam ettiğini ve Efrin'de ticaret yaparak kâr elde ettiklerini anlattık. Ayrıca mektubumuzda Efrin'deki hapishanelerden bahsettik. Suriye hapishanelerinin çoğu tahliye edilirken, Efrin hapishaneleri hala tahliye edilmedi ve yüzlerce insanımız hapiste. Efrin'e geri dönen insanlarımız yolda tutuklanıp Marih, İzaz, Rahi ve Hawar Kilis hapishanelerine konuluyor. Umarız bu hapishaneler de tahliye edilir. Silahlı grupların hâkim olduğu bölgelerde halkımızdan zorla binlerce dolar vergi alındığını da dile getirdik. Efrin halkına ait boş evlerin hala silahlı grupların elinde olduğunu ve asıl sahiplerine geri verilmediğini söyledik. Efrin'de yaşanan her şeyden bahsettik ve halkımızın güvenli bir şekilde geri dönebilmesi için gerekli imkanların sağlanmasını talep ettik.
Rûdaw: Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara bu taleplerinize ne cevap verdi ve size hangi sözleri verdi?
Ahmed Hesen: Sonunda Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara konuştu ve neden Halep'e bağlı ilk şehir olarak Efrin'i ziyaret ettiğini açıkladı. Şara, "Önce İdlib'deydim ve Efrin'in komşusuydum, Efrin'de yapılan zulüm ve ihlalleri yakından görüyordum. Bazen çözmeye çalıştık ama imkân yoktu ve o zamanlar Efrin bölgesine müdahale etmek için uygun değildi. Ama şimdi zaman değişti" dedi.
Sözlerinde şunları taahhüt etti: "Bu ihlallerin devam etmesine izin vermeyeceğiz ve herkesin hakkını almasını sağlayacağız." Efrin halkının şikayetlerini kaydetmek için bir ofis açma ve yavaş yavaş iç güvenlik güçlerini Efrin'e sokma sözü verdi. Silahlı grupları Efrin'den çıkarıp başka bir yere göndereceklerini söyledi.
Çok sayıda söz verdi ve "Bu yıkıcı rejim Suriye halkına ve özellikle Kürtlere çok zulüm etti" dedi. DSG ile diyalog halinde olduklarını ve DSG Komutanı Mazlum Abdi'ye, anlaşsalar da anlaşmasalar da Efrin halkının DSG bölgelerinden kendi topraklarına ve köylerine geri dönmesi gerektiğini söylediklerini belirtti. Suriye anayasasında tüm Suriye bileşenleri arasında eşitlik sağlayacaklarını söyledi.
Rûdaw: İhlallerde bulunan, insanları öldüren ve kaçıran silahlı grupların soruşturulması ve yargılanması için Suriye Cumhurbaşkanı'ndan bir talepte bulundunuz mu?
Ahmed Hesen: Mektubumuzda hukuk devletinin ve mahkemelerin olması gerektiğini, ihlallerde bulunanların yargılanması gerektiğini söyledik. Birçok ihlal yapıldı, halkın hakları çiğnendi, zulüm ve baskı uygulandı. Yasanın ve adaletin yolunu bulması gerektiğini ifade ettik.
Rûdaw: Ahmed Şara’nın Afrin'de bir ofis açarak şikayetlerin kaydedileceğini söylediğini belirttiniz. Bu ofis ne zaman açılacak?
Ahmed Hesen: Yakın bir zamanda açılacağını söyledi. Her şeyin yerine oturacağını, ancak geçiş döneminde zamana ihtiyaç olduğunu belirterek, birkaç gün içinde bu ofisi açacaklarını teyit etti.
Rûdaw: İdari açıdan Efrin'in yönetimi konusunda Ahmed Şara’dan herhangi bir söz aldınız mı, iç güvenlik güçlerini göndermek dışında?
Ahmed Hesen: Bu konuda bir görüşme yapılmadı. Bildiğiniz gibi Efrin'de daha önce Kürtlerin oranı yüzde 97-98 idi, dolayısıyla oluşacak yönetimin Kürtler tarafından oluşacağını düşünüyoruz. Şu anda Arapların Efrin'den geri dönüş oranı oldukça yüksek. Örneğin, dün sadece Raco bölgesinden 80 araç ve 10 otobüsten oluşan bir konvoy yola çıktı ve gözlemciler bize bunu iletti.
Rûdaw: Bu da önemli bir konu, son iki ayda kaç Arap aile Efrin'den ayrıldı ve kendi topraklarına geri döndü?
Ahmed Hesen: Çok sayıda, on binlerce, hatta yüz binlerce. Kesin bir rakam yok çünkü gece gündüz ayrılmaya devam ediyorlar.
Rûdaw: Kaç Kürt aile Afrin'e geri döndü?
Ahmed Hesen: Kürtler sayıca fazla, 10 binden fazla aile geri döndü.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın