Fransız ressam: Kürt kadın savaşçılarının mücadelesine hayranım
Fransız ressam Elisabete Cargnello’ın, Rojavalı kadın savaşçı Asya Ramazan Enter’in portresini çizerek büyük ilgi gördü.
1996 yılında Rojava’nın Haseke kentinde doğan Asya Ramazan Enter, 2014 yılında YPJ saflarında IŞİD’le savaşta Menbic’in kurtarılması operasyonuna katıldı. Asya Ramazan Enter, IŞİD’lilere karşı verdiği mücadeleden yaşamını yitirmişti.
Portekizli göçmen bir ailenin çocuğu olarak 1973 yılında Fransa’da doğan Elisabete Cargnello, çalışmalarına ilişkin Rûdaw’ın sorularını yanıtladı…
Resim çizmeye nasıl başladınız?
Portekizli göçmen bir ailenin çocuğu olarak Fransa’da doğdum. Çocuk yaşta sanatla tanıştım. Özellikle de resime ayrı bir merakım vardı. Portre çalışmalarına ayrı bir önem veriyorum. Çünkü kişilerin duygu ve düşüncelerini yüzlerinde hissederek tuvale aktarmak istiyorum. Özellikle kadının güzelliği ve duygularını tuvale aktardığımda bu beni daha çok mutlu ediyor.
Dünyada bunca kadın varken, size Kürt bir savaşçısının portresini çizmeye iten neden ne idi?
Evet, dünyada bunca kadının içinde Kürt bir savaşçının portresini çizmeme neden olan, Kürt savaşçı kadınların mücadelesi idi. Kürt kadınların mücadelesi beni oldukça etkiledi. Onların tarihinden ve IŞİD’e karşı nasıl dirayetli bir şekilde özgürlükleri uğruna mücadele ettikleri karşısında büyük bir şaşkınlık yaşadım ve yaşıyorum.
Portresini çizdiğiniz Kürt kadın savaşçı hakkında bilginiz var mıydı?
Portresini yaptığım Kürt kadın savaşçının adı Asya Ramazan Enter’dir. Ne yazık ki savaşta canını feda etti. Yaptığım portre o güzel kızındır! Şu anda da özgürlüğün sembolü bir kadın olmuş durumdadır.
Kürt kadın, çocuk ve yaşlıların BM ve Avrupa tarafından yanlız bırakılarak, gözardı edilmesine çok üzüldüm. Bu denli dirayetli bir halka yardım edecek bir yetkim yok ancak sanat yoluyla onların hiçbir zaman unutulmayacağını sağlayabilirim. Bu savaşçının sureti sonsuz kalacaktır. Bizlerin özgürlük içinde yaşaması için kaç kadının kendini feda ettiğinin bilinmesi gerekiyor.
Daha önce Kürtler hakkında bir bilginiz var mıydı?
Evet, Kürt halkıyla ilgili bazı bilgilerim vardı. Bir halkın nasıl Irak, İran, Türkiye ve Suriye üzerinden paylaşıldığını biliyorum. Ayrıca Türkiye Başkanı’nın onlara saldırdığını biliyorum ve bunun için çok üzülüyorum.
Kürdistan’ı ziyaret etmeyi düşünüyor musunuz?
Şimdiye kadar böyle bir şey düşünmedim. Çünkü bölge güvenilir değil, buradan Kürdistan, savaş bölgesi olarak görülüyor. Ancak Kürt Devleti kurulursa, severek Kürdistan’ı ziyaret ederim.
Tablolarınızın büyük bölümü kadın ve otomobil resimlerinlerinden oluşuyor. Bunun belli bir nedeni var mı?
Klasik otomobiller ve güzel kadınlar sanat çalışmalarımda belli bir önceliğe sahiptir. Bu da bence işimde başarı elde etmemi sağladı. Bu nedenle de çalışmalarımda kadın ve klasik arabaları kullanmayı sürdüreceğim.
Tablolarınızda nü portlerde öne çıkıyor…
Az önce de belirttiğim gibi “kadın” güzelliğin sembolü ve kadın vücudu bu güzelliklerin bir parçası olarak tablolarımda güzellik ve zerafeti en güzel şekilde ortaya koyuyorum.
Sadece sanatla geçiminizi sağlayabiliyor munusuz?
Sanatçılar herzaman zor şartlarda yaşayabiliyor. Dönemsel olarakta ressamlar ve sanatçılar iyi veya kötü süreçler yaşayabiliyor. Mali yönden yaşamımı sürdürmek için resim dersi veriyorum.
Kürt resim sanatıyla ilgili bir bilginiz var mı?
Kürt resim sanatı hakkında çok az bilgiye sahibim. Asya’nın tablosunu çizmeye başladığım sırada Kürt sanatıyla ilgili de araştırma yaptım. Ardından da Kürtler hakkında çok sayıda bilgiye sahip oldum. Kürt halkıyla daha çok ilgilenmeye başladım.
Son projeleriniz nedir?
En son projem Asya’nın portresi idi. Bu çalışmam halen sürüyor. Bu ayın sonuna kadar tamamlamayı düşünüyorum. Bununla birlikte bazı savaşçıların da resimlerini çizmeyi düşünüyorum.