Depremzedelerin yardımına 'Hızır' gibi yetişti

15-02-2023
Serpil Güneş
Etiketler Maraş depremi Dersim Fatih Mehmet Maçoğlu Pazarcık Adıyaman
A+ A-

Haber Merkezi – Depremin ilk gününden itibaren deprem bölgesinde depremzedelere dayanışma içerisinde olan Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu 10 gündür bölgede. Maçoğlu "Artık biz de depremzede gibi olduk, devletin devreye girmesi gerekiyor" dedi. 

İkiz depremlerinden ilkinin merkez üssü olan Maraş’ın Pazarcık ilçesine ilk günden ulaşan Dersim Belediyesi ekipleri ve Başkanı Maçoğlu ilçede deprem yaralarını bir nebze de olsa sarmaya çalışıyor.

6 Şubat’ta merkez üssü Maraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7.7 ile 7.6 şiddettindeki depremlerde Maraş başta olmak üzere Adıyaman, Antep, Malatya, Urfa, Diyarbakır, Kilis,  Osmaniye, Hatay ve Adana kısmen Elazığ’da büyük yıkımlar meydana geldi.

Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu öncülüğünde Dersim yardım-kurtarma ekibi depremde en büyük yıkımı yaşayan Pazarcık ilçesine 7 şubatta ulaştığında ilk önce mutfak kurup, depremden kurtulanlara sıcak aş dağıtarak işe başladı.  Ve enkazdan bazı insanları imkanları yettiğince kurtarmaya çalıştı.

Ardından gelen yardım tırlarının dağıtımını bizzat yapan Dersim Belediyesi ve Ovacık Doğal Kooperatifi ile Sosyalist Meclisler Federasyonu ortak sağlık kabini ve poliklinik kurdu. Aynı ekip depremzedeler için çadırlardan oluşan geçici barınma ve yaşam alanı kurdu.

Dersim Belediye ekipleri Maçoğlu ile birlikte Maraş’ın Nurhak ve Elbistan ilçelerini de ziyaret ederek dayanışma içerisinde oldu.

Dersim Belediyesi çocuklar için oyun parkı hazırladı.

Hatay’daki depremzedeleri ziyareti yolculuğundayken Rûdaw’ın sorularını yanıtlayan Maçoğlu “Türkiye’nin birçok yeri deprem bölgesi. Biz buradayken kendi şehrimizde de deprem olabilirdi. Ama biz deprem bölgesindeki toplumla dayanışma içerisinde olmamız gerektiğini düşündük” dedi.

Depremin olduğu gün Maraş’ın Pazarcık ilçesine ulaşan ve orada 8 gün kaldıklarını dile getiren Dersim Belediye Başkanı Maraş'ın Elbistan, Nurhak ileçeleri ile Adıyaman'ı ziyaret ettiklerini şimdi de Osmaniye Hatay’a doğru hareket ettiklerini belirtti.

Deprem sonrası aynı gün ulaştıkları Pazarcık’ta karşılaştığı manzaraya ilişkin Maçoğlu şunları söyledi:

“Kimsenin olmadığı bir şehirle karşılaştık. Ana caddede valilik, belediye başkanı, kaymakamın katıldığ koordinasyon merkezinde bir hareketlilik vardı. Bize çalışma yapmamız için belirlenen mahalle çok ıssızdı. Sokaklar bomboştu. Birkaç enkazın başında aileler ağlıyordu. İlk müdahale ettiğimiz yerde, bir kaç genç arkadaş vardı onlarla birlikte bir kadın öğretmeni sağ kurtardık. Ardından Kırıkkale Belediye ekiplerinin de olduğu bir başka yerde 16:30 gibi eş olan bir çift kurtarıldı. AFAD gelince tehlikeli binalardan riskli bölgeden çakilmemizi isteyince biz de diğer işleri üstlendik.

Yemekhane, çadır kent, soba gibi yardımlar yapmaya başladık. Şimdi de çocuklar için okul kuruyoruz. Psikolojisi bozulan için arkadaşlarımızın önerisi ile çocuk parkı, oyun alanı, çocuk çadırı, müzik ve benzeri gibi etkinlikler düzenliyoruz.”

"İhtiyaçlar değişti"

Depremin ilk gününden beri yapılan ilk yardımlar ardından ihtiyaçların değiştiğini dile getiren Maçoğlu “İnsanlar bu yaptıklarımızla biraz toparlandı ama insanlar evlerini yitirmiş, yurdunu, eşini , çocuğunu yitirmiş.  ‘Bundan sonra ne olacak bizim halimiz?’diye sormaya başladılar. İhtiyaçlar değişmeye başladı.

"Biz de depremzede gibi olmaya başladık, devletin devreye girmesi gerekir"

Bir yerden sonra biz de o deprem psikolojisine girdik. Biz de depremzede gibi olmaya başladık. Artık kendi kentimize dönüp deprem hazırlıkları yapmak istiyoruz. Ama ayrılamıyoruz bölgeden böyle ilginç bir psikoloji içerisindeyiz” dedi.

Depremden kurtulan insanların psikolojisinin de olumsuz yönde etkilendiğini belirten Maçoğlu “Biz orada enkaz altında bekleyen insanlar gibi yakınlarını bekleyenler gibi sadece gidip yanlarında duruyoruz. Çalışan arkadaşlara su veriyoruz, yardım ediyoruz. Ama o insanlara bir başsağlığı veya geçmiş olsun diyemiyoruz. Çünkü bu sözler yaşadıkları acıyı karşılayacak sözler değil” ifadelerini kullandı.

Maçoğlu, bundan sonra artık devlet kurumlarının devreye girmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

"Çadır, ısıtıcı ve kuru gıdaya ihtiyaç var"

Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu bölgede depremzedelerin ihtiyacına ilişkin ise şunları dile getirdi:

“Her yerde acil çadır ihtiyacı var. Isıtma malzemelerine ihtiyaç var. Ve kuru gıda ihtiyacı var. Mercimek, makarna, pirinç, bulgur gibi bakliyatlar ile yemeklik yağ v.b. bunlar acil olanlar. Ayrıca hayvanlar için de yardıma ihtiyaç var.  Besicilik yapanların bazılarının yemleri gitmiş. Evi yıkılmış su, yem, saman veya ot kalmamış. Bir yerden sonra bazı ihtiyaçların gelmemesi gerekiyor. Giyecek gibi. Yığınlar halinde kalıyor, ihtiyaç olmadığı için yazık.”

Fatih Mehmet Maçoğlu, deprem bölgesinde küçük ekiplerinin psikolojik destek ve yardım amacıyla kalacağını, kendilerinin ise artık yerlerine döneceklerini belirtti:

"Bizim de kendi kentimizde deprem hazırlığı yapmamız gerekiyor"

“Televizyonları izliyoruz psikolojimiz bozuluyor. Dersim’in de içerisinde olduğu fay hattında depremin riskli olduğu yerleri biliyorduk zaten. İstanbul için de söyleniyor. Erzincan-Bingöl’den bahsediliyor. O nedenle bizim de kendi kentimizde deprem hazırlığı yapmamız gerekiyor. Bu şartlarda nasıl olur bilemiyoruz ama elimizden geleni yapmaya çalışacağız.”

Pazarcıkta ölü sayısı hakkında resmi bir bilgisi olmadığını belirten Maçoğlu bin ve üzeri bir rakamın telaffuz edildiğini dile getirdi.

Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu sosyal medya üzerinden deprem bölgesinde yaptıklarına ilişkin paylaşımlarla da bir duyarlılık oluşturmaya çalışıyor.

>

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Rûdaw

SURİYE’DE YENİ SÜREÇ- Rojava’daki Kürtler arasında yumuşama var

Defacto Platformu Koordinatörü Şerwan Yusif, Kürtler arası diyalogda bir iyimserlik olduğunu ifade ederek, Suriye’deki tüm Kürt taraflarının Rojava’nın Kürtler tarafından yönetilmesi ve korunması konusunda hem fikir olduğunu söyledi.