Cem Özdemir: Türkiye komşularına saldırarak iç sorunlarını gizliyor

14-05-2022
Almanya Tarım Bakanı Cem Özdemir
Almanya Tarım Bakanı Cem Özdemir
Etiketler Almanya Cem Özdemir Yeşiller Partisi
A+ A-

Almanya Tarım Bakanı Cem Özdemir, iklim nedeniyle dünya genelinde yaşayan gıda sorununun Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi ile daha da derinleştiğini ancak Almanya’da şu an böyle bir sıkıntı bulunmadığını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “Ukrayna’ya saldırarak yanlış hesap yaptığını” belirten Özdemir, bugün Avrupa Birliği ve NATO’nun her zamankinden daha güçlü ve birlik olduğunu belirtti.

“Türkiye’nin Irak ve Kürdistan’a saldırılarını sert bir şekilde kınıyorum” diyen Bakan Cem Özdemir, “Türkiye, bu saldırılarla iç sorunlarını vatandaşlarına unutturmak yerine, komşularıyla ilişkilerini güçlendirmeye çalışmalıdır” dedi.

Almanya’da yarın yapılacak Kuzey Ren-Vestfalya eyalet meclisi seçimlerinde partisi olan Yeşiller Partisi’nin adaylarını desteklemek için Köln’de bulunan Almanya Tarım Bakanı Cem Özdemir, Rûdaw muhabiri Ala Şali’nin sorularını yanıtladı.

Rûdaw: Sayın Bakan, bu söyleşi imkanı için öncelikle çok teşekkür ediyorum. Bugün Köln'e partinizin adaylarını desteklemek için geldiniz. Partinizin ve adaylarınızın Kuzey Ren-Vestfalya'daki şansını nasıl görüyorsunuz?

Cem Özdemir: Pekala, anketler de çok iyi tahminlerde bulunuyor ama seçim kampanyasını yürüttüğümüz bu ortamda Ukrayna'daki mevcut durumla meşgulüz ve gönlümüz Putin'in çirkin savaşının kurbanı olan Ukraynalılarla birlikte. Bu nedenle seçim kampanyamız çok kolay bir kampanya değil. Biz liberal demokratların sürekli demokrasiyi savunmayı düşünmesi gerekiyor. Liberal demokrat devletlerin üstün gelmesinin bugün dünyadaki otoriter rejimlerin çıkarına olmadığını anladık.

Rûdaw: Ukrayna meselesine geleceğim. Ukrayna'daki savaş gıda kıtlığı ve yüksek gıda fiyatlarına yol açtı. Siz Tarım ve Gıda Bakanısınız, bu krizle nasıl başa çıkmayı düşünüyorsunuz?

Cem Özdemir: Almanya'da gıda sorunumuz yok. Gıda üretimi çok iyi. Bakın buğday ve arpayı tamamen kendimiz üretiyoruz. Et üretiminde yüzde 100'den fazlasını. Yani korkmamıza ve önceden bir sürü yiyecek stoklamamıza gerek yok. Ama küresel manada duruma bakarsak durum gerçekten çok kötü. Çünkü artık iklim değişikliğine bağlı açlık sorunu var. Şimdi Rusya’nın Ukrayna'daki savaşı durumu daha da kötüleştirdi. Çünkü Ukrayna dünyanın en büyük buğday ve arpa ihracatçılarından biri. Şimdi Almanya'dan dünyaya gıda sağlaması, açlığın ortadan kaldırılmasına yardımcı olması ve en önemlisi de Ukrayna'daki savaşı sona erdirmesi için rol üstlenmesi isteniyor.

Rûdaw: Peki, Almanya'nın rolünü ve bu savaşı sona erdirme çabalarını nasıl görüyorsunuz? ABD bugün Almanya’yı çok eleştirmiyor, açıkça hemfikir olduğunu göstermeye çalışıyor değil mi? Sizce Almanya rolünü iyi oynadı mı?

Cem Özdemir: Hepimiz yan yana duruyoruz. Putin yanlış öngörüde bulundu. Putin bizim zayıf olduğumuzu ve birlik olmadığımızı düşünde. Avrupa'da ve NATO'da hiç bu kadar birlik olmamıştık. İsveç ve Finlandiya başbakanlarının katıldığı Alman hükümetinin bir konferansı oldu. Her iki başbakan da NATO üyesi olmak istediklerini belirtti. Yani NATO büyüyor ve Putin amacının tam tersini gerçekleştiriyor. Bir yandan ülkesini yıkıyor, ekonomiyi bozguna uğratıyor, diğer yandan bizi güçlendiriyor. Batılı ülkeler uyanmaları ve demokrasiyi savunmaları gerektiğini anladı.

Rûdaw: Bildiğiniz gibi Türkiye, Irak Kürdistan Bölgesi ve Batı Kürdistan'ı bombalıyor. Bu savaşta siviller ölüyor. Alman hükümeti olarak sizin bu konudaki tavrınız nedir?

Cem Özdemir: Osman Kavala ve diğerlerleri 18 yıl veya müebbet hapis cezasına çarptırıldığında bunu şiddetle kınadık ve dışişleri bakanımız hemen Türk büyükelçisini çağırdı. Bu çok açık bir mesajdı ve Avrupa Parlamentosu sessiz kalmadı. Türkiye'nin Irak ve Kürdistan'a yönelik saldırılarını şiddetle kınıyorum. Türkiye, bu saldırılarla iç sorunlarını vatandaşlarına unutturmak yerine, komşularıyla ilişkilerini güçlendirmeye çalışmalıdır. Bu, Rusya'nın oynadığı oyunun aynısı. Ülkede sorunlar çoğalsığında veya seçimleri kaybetmekten korktuklarında, yahut yolsuzluktan, enflasyondan, açlıktan ve kötü ekonomik koşullardan söz etmekten korktuklarında hemen komşu ülkelere saldırmaya çalışıyorlar ama bu problemleri çözmüyor.

Rûdaw: Son sorum şu; bildiğiniz gibi burada çok sayıda Kürt seçmen var. İleride Kürdistan Bölgesi'ni ziyaret etmeyi planlıyor musunuz?

Cem Özdemir: Memnuniyetle, çok mutlu olurum. Her ne kadar şu anda burada yapacak işlerim olsa da, fakat bu ziyareti yapmaktan çok mutlu olurum. Şimdiye kadar birkaç kez davet edildim ve tartışacak çok ortak konularımız var; iklim krizi ile yüzleşmek, nüfusa yetecek şekilde tarımın geliştirilmesi ve aynı zamanda çiftçiler için iyi bir gelir sağlama gibi konular. Gerçekten de tartışılacak birçok ortak çıkar var.

Rûdaw: Kürt seçmenler için çağrınız nedir?

Cem Özdemir: Sandığa gidin, demokrasiye oy verin. Hangi partiye oy vereceğinizi bilmek istiyorsanız, Yeşillere oy verin.

Rûdaw: Çok teşekkür ederim Sayın Cem Özdemir.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Rûdaw

ABD’li üst düzey isimden Rojava açıklaması: Çekilmeyi planlamıyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İlişkilerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Ethan A. Goldrich, ABD’nin Rojava'daki güçlerini çekmeyi düşünmediğini belirtti. Rojava Özerk Yönetimi’ne de mesaj veren Goldrich, “yerel seçim için şartların olmadığını ve seçim yapılmasını istemediklerini” kaydetti.