SON ÖNGÖRÜ - ‘AK Parti’yi ancak O isim sarsar!’

13-05-2016
HÊMİN XOŞNAW
Etiketler Suat Kınıklıoğlu Meral Akşener Brüksel Rakka AK Parti
A+ A-

AK Parti eski milletvekili Suat Kınıklıoğlu, Türkiye’nin artık tam bir Ortadoğu ülkesine haline geldiğini belirterek, şöyle dedi:

 

“Zaten Erdoğan’ın Avrupa Birliği ile falan işi yok. Ortadoğulu olmaktan mutlu. Anayasa, kuvvetler ayrılığı istemiyor. Erdoğan bizi Brüksel otobüsüne bindirdi yolda direksiyon kırdı ve Rakka’da indirdi...”

 

Meral Akşener’in MHP’nin başına geçmesi halinde AK Parti’nin olumsuz etkileneceğini ifade eden Kınıklıoğlu, “MHP’li olsun olmasın Meral Akşener’den umutlu insanlar. Türkiye’de yeni bir toplumsal muhalefet olma potansiyeli şu an o kanatta gözüküyor” diye konuştu.

 

Kınıklıoğlu, çatışmaların PKK tek taraflı ateşkes ilan edinceye kadar süreceğini ifade etti.

 

Stratejik İletişim Merkezi (STRATİM) Direktörü Kınıklıoğlu, Rûdaw’ın sorularını yanıtladı…

 

Türkiye nereye gidiyor?

 

Türkiye’nin dengesi bozuldu. Fabrika ayarları ile oynandı ve bu hem Türkiye’ye hem de bölgeye zarar veriyor. Maalesef kimse önünü göremiyor.

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun görevi bırakmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Bu anayasanın ihlali ve tarafsız olması gereken Cumhurbaşkanı’nın seçilmiş Başbakan’a darbesidir. Türkiye fiilen başkanlık sistemine geçmiştir. Demokrasimizi, birken demokratik tecrübemizi kendi elimizle heba ediyoruz. Türkiye artık dünyada da böyle algılanıyor.

 

Davutoğlu başkanlık sistemi için mi gidiyor?

 

Davutoğlu ile Erdoğan arasında bir gerilim vardı. Davutoğlu güvenilir bulunmuyordu. Yeteri kadar başkanlık sistemini savunmuyordu. Sonunda ipler koptu. AK Parti bir parti olmaktan çıktı.

 

Avrupa Birliği ile gerilimin nedeni nedir?

 

Türkiye artık tam Ortadoğu oldu. Zaten Erdoğan’ın Avrupa Birliği ile falan işi yok. Ortadoğulu olmaktan mutlu. Anayasa, kuvvetler ayrılığı istemiyor. Erdoğan bizi Brüksel otobüsüne bindirdi yolda direksiyon kırdı ve Rakka’da indirdi...

 

Muhalefet sizce görevini yapıyor mu?

 

Muhalefette stratejik akıl yok, liderlikleri çok kötü. Organize değiller ve birlik de olamıyorlar. 7 Haziran seçiminden sonmra tarihi bir fırsat ele geçti. Devlet Bahçeli o fırsatı heba etti. Erdoğan çok şanslı böyle bir muhalefet olduğu için. Türk toplumu bu muhalefetin değişim getiremeyeceğinin farkında.

 

MHP 'de kongre yapılıp yeni genel başkan seçilirse bu AK Parti’yi sarsar mı?

 

Evet bence bu oldukça etkili olur. Toplumda bu kongereye ilişkin önemli beklentiler oluştu. MHP’li olsun olmasın, Meral Akşener’den umutlu insanlar. Türkiye’de yeni bir toplumsal muhalefet olma potansiyeli şu an o kanatta gözüküyor.

 

Davutoğlu sonrası AK Parti’de farklı sesler çıkar mı?

 

Bir rahatsızlık var ama bu Erdoğan’ı sarsacak boyutta değil. Davutoğlu’nun bu şekilde gönderilmesi tabii ki bir miktar rahatsızlık yarattı ama parti şu an tamamiyile Erdoğan’ın çizgisinde. Yani Erdoğanist…!!!

 

Kürt sorunu çözülür mü?

 

Bu mesele çok önemli ve çok dikkatle ele alması bir mesele ama artık tamamen şiddet konuşuyor. PKK da pek meraklıymış tekrar şiddet yoluna girmeye… 21. Yüzyıl’da halen bu konuda belirleyici olanın silah olması hepimizin ayıbı… Silahla kardeşlik olmaz.

 

Durum böyle mi devam eder?

 

PKK tek taraflı ateşkes ilan etmedikçe devam edecek gibi gözüküyor.

 

Türkiye’de Kürt fobisi var mı?

 

Türkiye büyük ve özgüvene sahip olması gereken bir ülke ama Kürt meselesi sözkonusu olunca maalesef tuhaf bir bölünme ve parçalanma duygusu ortalığa hakim oluyor. Bunu Osmanlı’nın son yüzyılında ve sürekli tekrarlanan siyasi kültürde aramak lazım.

 

Kürt siyasal hareketi hangi düzeyde sizce?

 

Kürtler PKK’dan da, devletten de muzdarip. Bu sorun müzakere edilerek çözülmeli. Maalesef HDP’nin şeytanlaştırılması Türkiye için büyük bir fırsatın kaçmasına sebep oldu. 7 Haziran’da çok iyimserdik ama maalesef olmadı. Türkiye’nin siyasal birliği içerisinde birarada yaşamak mümkün. Bunun modelini bulmak, müzakere etmek siyaset sınıfının işi.

 

Erdoğan başkan olabilir mi?

 

Olabilir. Ama Türkiye’yi yönetmekte zorlanacaktır. % 49.5 aldığı halde Türkiye’de bir yönetim krizi var. Başkanlık sistemi Türkiye’ye huzur getirmez, aksine ülkedeki kutuplaştırmayı daha da arttırır. Türkiye içine kapanır, yalnızlaşır ve sıkıntı çeker. 

 

PORTRE / Suat Kınıklıoğlu

1 Mayıs 1965'te Almanya'da doğdu. Hava Harp Okulu'nu ve Kanada'da Carleton Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nü bitirdi. Yüksek lisansını Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler; doktorasını aynı üniversitenin Siyaset Bilimi bölümlerinde tamamladı.

 

Türk Hava Kuvvetleri'nde Muhabere Bölük Komutanlığı yaptı. Avustralya Büyükelçiliği'nde siyasi danışmanlık, Kanada İşbirliği ve Kalkınma Ajansı'nda Türkiye ve Kafkasya Koordinatörlüğü görevlerinde bulundu.

 

Turkish Daily News ve Today's Zaman gazetelerinde köşe yazarlığı, Insight Turkey dış politika dergisi başeditörlüğü yaptı. Ankara Dış Siyaset Araştırmalar Merkezi Kurucu Başkanı oldu. Marshall Fonu Türkiye Temsilciliğini yaptı. 2006'da Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü'nü aldı.

 

22 Temmuz 2007 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi’nden Çankırı Milletvekili seçildi. 2007-2012 yıllarında şu görevlerde bulundu:

 

TBMM Dışişleri Komisyonu Sözcüsü (2007-2011)

 

Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı (2010-2011)

 

Türkiye-İngiltere Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı (2007-2010)

 

AK Parti MKYK Üyesi (2009-2012)

 

AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı (2007-2011)

 

İyi düzeyde İngilizce, Almanca, Rusça bilen Kınıklıoğlu, evli ve 2 çocuk babasıdır.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli