Rusya'nın Erbil Başkonsolosu: Kalkınma Yolu projesine biz de katılmak istiyoruz

12-06-2024
Etiketler Rusya'nın Erbil Başkonsolosu Maxim Rubin Kürtler Suriye Ukrayna Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Rusya'nın Erbil Başkonsolosu Maxim Rubin, Rusya'nın Türkiye, Irak, BAE ve Katar arasındaki Kalkınma Yolu Projesi hakkındaki tutumuna ilişkin yaptığı açıklamada, Moskova yönetiminin bu projeyi oldukça önemli bulduğunu ifade ederek, “Kalkınmayı her zaman memnuniyetle karşılıyoruz çünkü, kalkınmadan biz de faydalanabiliyoruz, kalkınmadan bölge halkları faydalanıyor. Karayollarını ve demiryollarını kapsayacak projeyi memnuniyetle karşılıyoruz. Bu çok güzel bir proje, fırsat olursa biz de  projenin uygulanmasına katılacağız” dedi.

Rusya'nın Suriye'deki Kürt sorununu çözmeye yönelik adımları hakkında da konuşan Rubin, “Birleşik, bağımsız ve egemen bir Suriye'yi, demokratik bir Suriye'yi ve Kürt halkı dahil tüm kesimlerin, grupların, milletlerin ve dinlerin haklarına saygı duyulan bir Suriye'yi destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın Kürdistan Bölgesi’ndeki ticari faaliyetlerini de değerlendiren Rus Başkonsolos Maxim Rubin, “Rus şirketleri Kürdistan Bölgesi'nde enerji sektöründe çalışıyor. Rosneft ve Gazprom gibi büyük şirketler Kürdistan Bölgesi'ndeki en büyük yatırımları olan şirketler arasında yer alıyor. 5 milyar doları aşan yatırımları bulunan şirketler, petrol ihracatı durduktan sonra bile burada faaliyet göstermeye devam ediyorlar. Ayrıca büyük bir ortak girişim daha var; Kürt petrolünü ihraç eden boru hattı şirketi, Kürt-Rus ortak girişimi Rosneft ve Kar Group tarafından işletiliyor” diye konuştu.

Ukrayna ile Rusya arasında aylardır devam eden çatışmalara ilişkin de konuşan Rubin Rus ordusunun ana hedefinde Kharkiv olduğunu söyledi.

Rubin, “Ukrayna askeri mevzileri ile Rusya toprakları arasında bir güvenlik kuşağı oluşturmaktır. Ukrayna ordusunun Rusya'da sivillerin yaşadığı mahalleleri bombalaması sivillere ağır zarar veriyor. Rastgele bombalamanın savaş alanındaki başarısızlıklarının intikamını aldığını düşünüyoruz” dedi.

Rusya'nın Erbil Başkonsolosu Maxim Rubin Rûdaw sunucusu gazeteci Dilbixwin Dara’nın sorularını yanıtladı:

Rûdaw: Sayın Maxim hoş geldiniz. Nasılsınız?

Maxim Rubin: Teşekkür ederim siz de hoş geldiniz. Ben iyiyim, Kürdistan Bölgesi'nde olmaktan çok mutluyum, ülkemi Kürdistan Bölgesi'nde temsil etmekten gurur duyuyorum.

Rûdaw: Biz de size Kürdistan'a hoş geldiniz diyoruz.

Maxim Rubin: Bu röportaj için çok teşekkür ederim.

Rûdaw: Ruslar Kürt halkı tarafından seviliyor, uzun yıllara dayanan ilişkilerimiz var.

Maxim Rubin: Evet, ben de bunu hissediyorum özellikle Erbil'de sevgi ve saygıyı hissediyorum.

Rûdaw: Sayın Maxim, hiç Kürtçe öğrendiniz mi?

Maxim Rubin: Az, birkaç kelime.

Rûdaw: Birkaç kelime.

Maxim Rubin: Evet ben biraz tembelim.

Rûdaw: Ama Arapçayı iyi konuşuyorsunuz.

Maxim Rubin: Düzgün konuşmaya çalışıyorum.

Rûdaw: Çoğu Rus ve Çinli diplomatlar akıcı Arapça konuşuyor.

Maxim Rubin: Evet, Dışişleri Bakanlığı'nda bölgenin dillerine özgü bir sistemimiz var. Ortadoğu'daki büyükelçiliklerimizde ve diplomatik elçiliklerimizde Arapça konuşanlar çalışıyor.

Rûdaw: Burası sizin yeriniz. Ben buradan sorularımı soracağım. Sayın Maxim, Rusya-Kürdistan ilişkileri hakkında sormak istiyorum, Kürt halkı ile Rus halkı arasında çok eski zamanlardan beri var olan tarihi ilişkiler, ticari, siyasi ve diplomatik ilişkiler ve Ukrayna'daki savaş elbette çok önemli.

Maxim Rubin: Tüm sorularınızı yanıtlamaya hazırım.

Rûdaw: Teşekkür ederim, ilk soruyla başlayayım: Rusya Federasyonu ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkileri nasıl değerlendiriyorsunuz? İki taraf arasındaki ilişkilerde ilerleme var mı?

Maxim Rubin: Başta da belirttiğiniz gibi, çok tarihi ilişkilerimiz var, ilişkilerimizin dostane olduğunu, olumlu, hatta benzersiz olduğunu söylemiştik. Yüzyıllardır devam ediyorlar. Bugün Kürt araştırması olarak adlandırılan şey, Rus bilim adamlarının çabalarıyla başladı. Dünyaya Kürt kültürünü ve geleneklerini aynı zamanda Kürt kültürünün hazinelerini tanıttılar. Burada bazı Rus bilim adamlarının isimlerini verebiliriz örneğin: Minorsky ile Jaba, ikisi de diplomattı.

Rûdaw: Kürtler arasında çok iyi biliniyorlar. Minorsky çok iyi biliniyor.

Maxim Rubin: Ayrıca Lazarev ve Kurdoyev da Kürtçe dili hakkında kitapları var.

Rûdaw: Biz Kurdo olarak adlandırıyoruz Rusça'da Kurdoyev deniyor.

Maxim Rubin: Evet, evet Kurdoyev. Bu alanda çok büyük katkılar sunmuştur. Şerefname tarihini Kürtçeden yabancı dile, Fransızcaya çeviren ilk kişi Rus bir bilim adamıydı. Şimdi neredeyse üzerinden iki yüzyıl geçti. Tabii merhum Kürdistan lideri Molla Mustafa Barzan'ın Sovyetler Birliği'nde 12 yıl kalması da anlatmaya değer. Barzani ve 504 arkadaşı Rusya'da yaşıyor, eğitim görüyor ve çalışıyorlardı. Bir kısmı mücadelelerini sürdürmek ve Kürdistan Bölgesi'ni inşa etmek için Kürdistan ve Irak'a döndüler ve Rus eşlerini de yanlarında götürdüler. Ben bunu bir insani köprü olarak görüyorum.

Rûdaw: Kürtçeyi de öğrendiler.

Maxim Rubin: Kürtçe öğrendiler, evet. Kültür, ekonomi, siyaset ve eğitim alanlarında ilişkilerimiz durmadı ve gelişmeye devam ediyor. Şu anda çok sayıda Rus şirketi Irak Kürdistanı'nda faaliyet gösteriyor.

Rûdaw: Bu konulara da dageleceğiz ancak Rusya ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkilerde pek bir ilerleme göremiyoruz, her ne kadar siz iki ülke arasındaki tarihi ilişkilerden bahsettiniz. Bu ilişkilerde büyük bir gelişme yok mu?

Maxim Rubin: Rus konsolosluğu Kürdistan Bölgesi'nde açılan ilk diplomatik misyonlardan biriydi. 2007 yılında açıldı. İyi bir siyasi diyaloğumuz var, küresel konularda yakın pozisyonlarımız var. Bu sadece gelir geçer bir konuşma değil, bu bilgileri Kürt liderlerle yaptığım görüşmelerde edindim.

Rûdaw: Rus şirketlerinin Kürdistan Bölgesi'ndeki faaliyetleri ne durumda, özellikle ABD'nin Rus şirketlerine uyguladığı yaptırımların ardından?

Maxim Rubin: Rus şirketleri Kürdistan Bölgesi'nde enerji sektöründe çalışıyor. Rosneft ve Gazprom gibi büyük şirketler Kürdistan Bölgesi'ndeki en büyük yatırımları olan şirketler arasında yer alıyor. 5 milyar doları aşan yatırımları bulunan şirketler, petrol ihracatı durduktan sonra bile burada faaliyet göstermeye devam ediyorlar. Ayrıca büyük bir ortak girişim daha var; Kürt petrolünü ihraç eden boru hattı şirketi, Kürt-Rus ortak girişimi Rosneft ve Kar Group tarafından işletiliyor.

Rûdaw: ABD’nin yaptırımları Rosneft'in Kürdistan Bölgesi'ndeki çalışmalarını etkiledi mi?

Maxim Rubin: Elbette etkisi oldu ama çok da fazla değil. Elbette bu yaptırımların etkisi oldu bunlardan kaçınmanın her zaman yolları vardır. Rus şirketlerinin Kürdistan Bölgesi'ndeki faaliyetlerinin devam etmesi bunun göstergesi ve kanıtıdır.

Rûdaw: ABD'nin herhangi bir engellemesi olmadan mı?

Maxim Rubin: Nasıl bir engel?

Rûdaw: Şunu kastediyorum, Kürdistan ve Irak'ta enerji ve petrol sektörlerinde yaptığınız çalışmalarda ABD'nin engelleriyle karşılaşıyor musunuz?

Maxim Rubin: Yaptırımlar finansal alanda uygulanıyor, örneğin para transfer ve havalelerinde.

Rûdaw: Swift'i mi kastediyorsun?

Maxim Rubin: Evet, evet, Swift ve dolar. Bunlar çok büyük etki altındalar.

Rûdaw: Başka sorun ve problem var mı?

Maxim Rubin: Sorunlar olabilir ama bilmiyorum.

Rûdaw: Evet, Rus konsolosu olarak Kürt toplumuyla ilişkilere çok önem verdiğinizi görüyoruz. Bunu Rûdaw'daki yazılarınızda da dile getiriyorsunuz. Kürt lider Mela Mustafa Barzani'nin Rusça öğrendiği Rusya'daki yılları ve rolüyle ilgili yazılarınızı okudum.

Maxim Rubin: Mela Mustafa Barzani Sovyetler Birliği'ni ikinci ülkesi olarak görüyordu.

Rûdaw: Evet, 10 yıldan fazla bir süre Rusya'da kaldı. Mesela Rusya'nın büyük zaferinde Kürtlerin büyük rolü vardı. Kürt halkıyla Rus halkı arasındaki ilişkilerin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Maxim Rubin: İlişkiler konusunda harika bir tarihsel geçmişimiz var. Burada Kürdistan Bölgesi'nde görev yapan bir diplomat olarak görevim ilişkileri güçlendirmek, genişletmek, geliştirmek ve geleceğe yönlendirmektir. Tarih olmadan bugün ve gelecek olmaz. Her zaman ilişkimizin o tarihsel geçmişine dönüyorum, o arka plandan geleceğe doğru ilerliyorum. Bu doğaldır, çünkü bu arka plan, niteliği ne olursa olsun, ekonomik veya politik olarak mevcut gündemlerden etkilenmememizi sağlıyor. Dolayısıyla o tarihlere dönüp oradan geleceğe bakmamız gerekiyor. Bu yüzden sürekli bunun hakkında konuşuyorum.

Rûdaw: Resmi ve diplomatik ilişkiler dışında Kürdistan'daki Kürtlerle temasınız var mı? Genel olarak ilişkileri kast ediyorum?

Maxim Rubin: Elbette. Burada arkadaş edindim ve bu dostluğun Kürdistan Bölgesi'nden ayrıldıktan sonra da devam edeceğini düşünüyorum. Bu çok iyi bir şey. Bir arada oturuyoruz, konuşuyoruz, siyasetten uzak konuları konuşuyoruz. Bu iyi bir şey, sosyal açıdan da iyi.

Rûdaw: Kürtlerle Ruslar arasında ortak özellikler var mı?

Maxim Rubin: İki dil arasında pek çok ortak özellik, hatta ortak kelimeler bile var, örneğin: Kürtçede spas bizde Spasibo, Rusçada  Zhen (Kadın) Kürtçede de Jin buna benzer çok daha fazlası.

Rûdaw: Peki. Sayın Konsolos, Kürt vatandaşlarımız Rusya'yı ziyaret etmek istiyor ancak vize alma konusunda bazı sıkıntılar yaşanıyor. Bu taleplerin yerine getirilmesinde nasıl yardımcı olacaksınız veya konsolosluğunuz bu konuda nasıl vatandaşlarımıza nasıl yardımcı olabilir?

Maxim Rubin: Öncelikle şunu belirtmek isterim Rusya'nın kapısı tüm dostlara açıktır. Buradaki konsolosluğumuzda, Rusya topraklarına giriş için vize verilmesi de dahil olmak üzere tüm konsolosluk hizmetlerini sunuyoruz. Ancak kurallar ve yönetmelikler var, onlara uymamız gerekiyor. Bu kurallardan biri de davettir. Rusya'ya giriş ve vize almanın en önemli şartı davetiyedir.

Rûdaw: Davetiyeden kastınız nereden gelmeli?

Maxim Rubin: Rusya'dan.

Maxim Rubin: Tanınmış bir Rus şahsiyet veya her hangi bir vatandaştan gönderilmiş bir davetiye olabilir. En önemli şey bu, ya da turistlik amaçlı davetiye. Evet, son yıllarda vize verme konusunda bir zorluk olduğunu kabul ediyorum. Özellikle son dönemde Irak'ta yaşanan olayları göz önünde bulunduracak olursak, IŞİD savaşı, siyasi istikrarsızlık ve bazı güvenlik sorunları gibi ülkede yaşanan sorunlar buna neden olabiliyor.  

Rûdaw: Vize almak için mi?

Maxim Rubin: Evet, vize almak için. Ayrıca Rusya'yı da ilgilendiren bazı sorunlar oldu, Rusya’yı yasa dışı yollarla Avrupa'ya geçiş noktası olarak kullananlar oldu.

Rûdaw: Yani Rusya'yı transit ülke olarak kullanıyorlar.

Maxim Rubin: Bazen.. Evet, transit olarak kullanıyorlar.

Rûdaw: Rusya üzerinden yasa dışı yollarla Avrupa'ya gitmekten bahsediyorsunuz değil mi?

Maxim Rubin: Evet, buna benzer bazı şeyler oldu.

Rûdaw: Yani Rusya'dan vize alıp Avrupa'ya mı gidiyorlar?

Maxim Rubin: Evet.

Rûdaw: Rusya vizesiyle mi?

Maxim Rubin: Evet.

Rûdaw: Ancak bu kapsamlı bir sorun değil. Pek çok insan iş, turizm veya eğitim amaçlı Rusya'ya seyhat etmek istiyor, daha sonra Kürdistan'a geri dönüyorlar.

Maxim Rubin: Evet, evet.

Rûdaw: Onlar vize alabiliyorlar mı?

Maxim Rubin: Evet vize alabiliyorlar.

Rûdaw: Ne kadar sürüyor?

Maxim Rubin: Belgeleri inceledikten sonra, Rusya'dan da davetiyesi olması şartıyla.

Rûdaw: Vize almak ne kadar sürüyor?

Maxim Rubin: Acil durum vizesi iki günden fazla sürmüyor. Sıradan bir vize bir hafta veya 10 iş günü içinde sonuca bağlanıyor. Vatandaşlarla konuşuyorum, bana turizm acentalarıyla ilgili bazı bilgiler verdiler. Belli ücretlere belli hizmetler karşılığında vize aldıklarını aktardılar. 700-900 dolar gibi yüksek fiyatlar karşılığında. Bu fiyat çok yüksek.

Rûdaw: Rusya vizesi ücretsiz mi?

Maxim Rubin: Konsolosluk dışında ofisimiz yok, bu ofislerle hiçbir bağlantımız yok ve komisyoncumuz yok. Irak Kürt vatandaşları vize almak için konsolosluğumuza gelebilirler.

Rûdaw: Vize alma ücretleri ne kadar?

Maxim Rubin: Ziyaretin türüne bağlı.

Rûdaw: 700 dolardan daha mı az?

Maxim Rubin: Tabii ki, elbette çok, çok daha az.

Rûdaw: Sayın Konsolos, Rusya'da okumak isteyenlere ne gibi olanaklar sağlıyorsunuz?

Maxim Rubin: Her yıl...

Rûdaw: Bu, Rusya'ya okumaya giden insanlar için önemli.

Maxim Rubin: Rus hükümeti her yıl Rus devleti adına öğrenci aylarına burs veriyor. Geçen yıl koltuk sayısı Rusya'da okumak isteyen her öğrenci herhangi bir komisyoncu veya ofis olmadan başvuruyu kendisi yapabiliyordu.

Rûdaw: Online mı?

Maxim Rubin: Evet online, diploma ve belgelerini belirlenmiş web sitesine eklemeleri  gerekiyor. Orada okumak ve uzmanlaşmak istedikleri bölümleri seçebilirler.

Rûdaw: Yılda kaç kontenjan açıyorsunuz?

Maxim Rubin: 70 kontenjan.

Rûdaw: 2024'te kaç kontenjan açtınız?

Maxim Rubin: 2024’t 70 kontenjan vardı ama gelecek yıl kaç kontenjan olacağını bilmiyoruz, az olmayacağı kesin belki daha fazla olur.

Rûdaw: Gelelim hem sizin için, hem de dünya için, Kürtler ve tüm bölge için çok önemli bir konuya: Ukrayna-Rusya savaşı.

Maxim Rubin: Biz buna özel askeri operasyon diyoruz.

Rûdaw: Ben her gün bu özel operasyonu takip ediyorum. Siz bu savaşı özel bir askeri operasyon olarak adlandırmakta ısrar ediyorsunuz.

Maxim Rubin: Evet.

Rûdaw: Kürdistan Bölgesi’nin özel askeri operasyona ilişkin tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Maxim Rubin: Genel olarak Irak'ın ve Kürdistan hükümetinin tutumu, dünyadaki çoğu ülkenin tutumu gibi tarafsız. Irak, yaptırımlara ve kınama seslerine katılmadı ve biz bunu çok takdir ediyoruz, Kürdistan Bölgesi de öyle.

Rûdaw: Rusya güçleri Kharkiv'e gitmeyi düşünüyor mu, zira Rus birlikleri şu anda yalnızca 20 ila 25 kilometre uzaklıkta bir konuma mevzilenmiş.

Maxim Rubin: Rus ordusunun Kharkiv'e doğru ilerlemesinin ana hedefi, Ukrayna askeri mevzileri ile Rusya toprakları arasında bir güvenlik kuşağı oluşturmaktır. Ukrayna ordusunun Rusya'da sivillerin yaşadığı mahalleleri bombalaması sivillere ağır zarar veriyor. Rastgele bombalamanın savaş alanındaki başarısızlıklarının intikamını aldığını düşünüyoruz.

Rûdaw: Rusya nükleer silaha sahip güç bir ülke. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Rus halkı arasında güçlü bir koordinasyon var. Rusya'yı destekleyen bazı ülkeler de var; örneğin Çin ve bazı Afrika ülkeleri.

Maxim Rubin: Çin ve diğer ülkeler Rusya ile normal ilişkileri sürdürmek istiyor.

Rûdaw: Ama Rusya tehdit ediyor.

Maxim Rubin: Tarafsız bir tutum içerisinde olanlar da var ve batıdaki bazı kesimler Çin'in Rusya’yı desteklediği yönünde söylentileri var ama bu doğru değil. Rusya ile Çin arasındaki ilişkiler kimseye karşı değildir.

Rûdaw: Ukrayna'nın batı silahlarıyla Rusya’ya saldırması takdirde Medvedev devamlı tehdit ediyor..

Maxim Rubin: Evet, Rusyanın içinde.

Rûdaw: Rusya’nın nükleer silah kullanma ihtimali var mı. öyle bir ihtimal olabilir mi?

Maxim Rubin: Örneğin Rus ordusunun asıl görevi Rus halkını ve Rus topraklarını korumaktır. Rus halkına yönelik bir tehdit olması durumunda Rus halkını korumak için elimizdeki tüm araçları kullanacağız. Size sadece bunu söyleyebilirim.

Rûdaw: Rus özel operasyonlarından çıkıp başka konular konuşalım.

Maxim Rubin: Bu konuda da kalabiliriz, sorun değil.

Rûdaw: Elbette kimse savaştan yana değil.

Maxim Rubin: Biz savaştan yana değiliz. Kendi çıkarlarımızı ve Donbas'taki Rus halkının çıkarlarını korumamız gerektiğini söylemek önemli. Özel askeri operasyonların başlatılmasının ana nedeni budur.

Rûdaw: Rusya'nın Türkiye, Irak, BAE ve Katar arasındaki Kalkınma Yolu Projesi hakkındaki tutumu ve değerlendirmesi nasıl, özellikle yolun Rusya’ya yakın olması nedeniyle?

Maxim Rubin: Kalkınma Yolu Projesinin ismi bir önemlidir, kalkınma en önemli kelimelerden biridir. Kalkınmayı memnuniyetle karşılıyoruz çünkü kalkınmadan biz faydalanabiliyoruz, kalkınmadan bölge halkları faydalanıyor. Karayollarını ve demiryollarını kapsayacak projeyi memnuniyetle karşılıyoruz, bu çok güzel, fırsat olursa o projenin uygulanmasına da katılacağız.

Rûdaw: Rusya bu projeyle ilgili bazı ülke ve taraflarla görüşmelerde bulundu mu?

Maxim Rubin: Şu ana bilmiyorum, şimdi bilmiyorum.

Rûdaw: Bir diğer önemli konu; Gelelim Suriye meselesine. Ben Kobanêliyim. Rusya'nın Suriye'deki varlığı nedeniyle Suriye'nin Rusya ile ilişkileri tarihi, stratejik ve uzun vadeli mi?

Maxim Rubin: Evet tarihsel bir geçmişi var.

Rûdaw: Suriye'de çok sayıda Kürt var ve Suriyeli Kürtler ile Rusya liderliği arasında bazı görüşmeler yapıldı. Rusya'nın Suriye'deki Kürt sorununu çözmeye yönelik herhangi bir planı var mı?

Maxim Rubin: Rusya'nın Şam'daki meşru Suriye hükümetinin daveti üzerine Suriye'de olduğu gerçeğiyle bu görüşmelere başlıyoruz. 2015 yılında uluslararası terörle mücadele için oraya gittik. Moskova yönetiminin Suriye'nin ve Suriye halkının IŞİD'in eline düşmesine engel olduğunu söyleyebiliriz. Birleşik, bağımsız ve egemen bir Suriye'yi, demokratik bir Suriye'yi ve Kürt halkı dahil tüm kesimlerin, grupların, milliyetlerin ve dinlerin haklarına saygı duyulan bir Suriye'yi destekliyoruz.

Rûdaw: Ama Suriye'deki Kürt halkı tüm haklarından mahrum. Mesela Suriye’deki okullarda Kürtçe eğitimi yok ve Suriye anayasasında Kürt halkının haklarına dair tek bir ifade yer almıyor.

Maxim Rubin: Suriye muhalefetiyle Suriye hükümeti arasında görüşmeler sürüyor. Bu sıralar görüşmeler durmuş olabilir.

Rûdaw: Muhalefeti derken kimi mi kastediyorsunuz?

Maxim Rubin: Suriye muhalefeti.

Rûdaw: Suriye muhalefet koalisyonu mu yoksa iktidardaki Kürtler...

Maxim Rubin: Suriye Koalisyonu.

Rûdaw: Büyük bir Kürt gücü var, örneğin DSG, Suriye’nin büyük bir bölümünü yönetiyor.

Maxim Rubin: Evet, evet.

Rûdaw: Buna karşı tutumunuz nedir?

Maxim Rubin: Evet. Şam'daki Suriye hükümeti ile kuzey ve doğu Suriye'deki özerk hükümet arasında Rusya'nın arabuluculuğunda görüşmeler sürüyor. Şu anda görüşmelerin durumunu bilmiyorum, Suriye'de değilim, dolayısıyla ayrıntıları da bilmiyorum. Ama Rusya'nın Suriye'deki projesiyle ilgili temel prensibimiz şu Suriye’deki tarafların kendi aralarında bir çözüm bulmasını istiyoruz. Bu çok öenmli. Bundan önce de Rusya, Suriye için bir anayasa taslağı önermişti. Biz Suriye meselesine çözüm bulmak için defalarca çabaladık. Bunu yaparken de baskı kurmuyoruz. Yalnızca uzlaşı yoluyla, Suriye halkının ortak zemine ulaşmak için doğru koşulları kendisinin yaratması gerektiği bakış açısıyla çalışacağız.

Rûdaw: Kürt halkı ile Rus halkı arasındaki dostluk nedeniyle Suriye'deki Kürt halkı, sorunlarının çözümünde ya da en azından Şam ve Suriye'deki Kürtlerle ilgili sorunların çözümünde önemli bir rol oynaması için Moskova’dan bir beklentisi var.

Maxim Rubin: Elbette Suriye’deki tarafların çözüme ulaşmalarına yardımcı olmaya hazırız. Bu bizim Suriye meselesine yaklaşımımız açısından çok önemli ve merkezi bir husustur. Biz orada yasa dışı yabancı güçlerin varlığına ve yasa dışı yabancı müdahalesine karşıyız. Mesela Amerikalılar orada.

Rûdaw: Aynı zamanda Türkiye de. Sayın başkonsolos Çok teşekkür ederim Spasibo.

Maxim Rubin: Çok teşekkür ederim serçavan.

Rûdaw: Bu fırsat için ve bu röportajı Erbil'deki Rus konsolosluğu binasında gerçekleştirdiğimize olanak tanıdığınız için çok teşekkür ederim.

Maxim Rubin: Bu röportaj için ben de çok teşekkür ederim. Güzel bir röportaj oldu.

Rûdaw: Bu benim Rusya’nın Erbil konsolosuyla yaptığım ilk görüşmeydi.

Maxim Rubin: İlerleyen zamanlarada Rusya’nın diğer konsoloslarıyla da görüşmeler de yapacaksınız.

Rûdaw: Çok teşekkür ederim.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Rûdaw

SURİYE’DE YENİ SÜREÇ- Rojava’daki Kürtler arasında yumuşama var

Defacto Platformu Koordinatörü Şerwan Yusif, Kürtler arası diyalogda bir iyimserlik olduğunu ifade ederek, Suriye’deki tüm Kürt taraflarının Rojava’nın Kürtler tarafından yönetilmesi ve korunması konusunda hem fikir olduğunu söyledi.