Heusgen: Düşmanlığa karşı birlik olursak Üçüncü Dünya Savaşı'nı önleyebiliriz
Münih Güvenlik Konferansı’nın yeni başkanı Christoph Heusgen Rûdaw'dan Ala Şalî ye verdiği röportajda, “Nefret suçları ve savaş suçlarına karşı mücadelede birleşirsek, üçüncü dünya savaşını önleyebileceğimizi düşünüyorum” dedi.
Heusgen 18 Şubat’ya Minüh’te başlayacak konferansa ilişkin, “Bu yılki konferansa aralarında Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani'nin de bulunduğu yaklaşık 150 devlet başkanı ve hükümet yetkilisi katılacak” dedi.
Ayrıca, konferansın 2020'deki kadar kalabalık olmaması için birçok yetkili, gazeteci ve kuruluşa "maalesef hayır demek zorunda kaldık" diyen Heusgen, “Bu yıl İran'daki yaygın insan hakları ihlalleri ve kadınlara yönelik kabul edilemez muamele nedeniyle İran'ın davet edilmediğini” söyledi.
Öte yandan, bu yılki konferansa en kalabalık delegasyon ABD'den katılacak.
Münih Güvenlik Konferansı Başkanı, bu yıl İran, Suriye ve Doğu İran'daki durumun tartışılacağını söyledi. Bazı Ezidilerin de davet edildiğini aktaran Heusgen, "Çünkü insanlığın çektiği acıların unutulmaması gerektiğini hatırlatmak istiyoruz” dedi.
Bu yılki Münih Konferansı’nın ana konusu Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı olacak. İlk hedefin, “barışın nasıl tesis edileceği ve bu savaşın nasıl bitirileceği” olduğu kaydedildi.
Rûdaw: Dr. Heusgen, bu yıl Münih Güvenlik Konferansı'na başkanlık edeceksiniz, bu yılki konferansın farkı ne?
Christoph Heusgen: Bu yılki konferans, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yıl dönümü yaklaşırken başlıyor. Elbette bu konferans, Vladimir Putin tarafından gerçekleştirilen medeniyet ihlali olarak adlandırdığım olayla ilgili olarak nerede durduğumuzu görebilmemiz için bir değerlendirme yapmak için bir başlangıç noktası olacaktır. BM Şartı'nı savunmada ve uluslararası hukuku kurallara dayalı olarak korumada nerede duruyoruz? Birleşmiş Milletler'de Genel Kurul'da ortalama 143 oyla Rus saldırısını kınadık. Daha fazla adım atılması konusunda uluslararası toplumun tepkisinin ne olacağını görmek istiyoruz. Münih konferansında bu yıl önceki yıllara göre daha fazla dikkat ettiğimiz şey, konferansı daha coğrafi olarak açmış olmamız, her zaman dünyanın güneyinden dediğim çok sayıda misafirimiz ve delegemiz olacak. Aynı zamanda, öncelikle transatlantik olarak başlayan Münih Güvenlik Konferansı'nın köklerine biraz dönüyoruz. Bu, bu yıl ABD'den Kongre'den gelen en büyük delegasyonun olacağı gerçeğine de yansıyor.
Konferans ayrıca dünyanın güneyine de açılacak. Bu konferansta bizim için önemli olan bir trendi de sürdüreceğiz, yani bir yandan yüksek performans gösterenlerin sayısını geçen yılla aynı seviyede, ancak geçen yılkinden çok daha düşük seviyede tutacağız çünkü çok büyük bir kalabalık olacağı için konferansa katılmak isteyen birçok siyasetçiye, devlet kuruluşuna, gazeteciye maalesef hayır demek zorunda kaldık. Sık sık sadece eğlence için söylüyorum, tanıdık ve arkadaş çevrem gittikçe küçülüyor. İkinci nokta şu: Münih Güvenlik Konferansı olarak gençleştiğimiz ve daha fazla kadının dahil olduğu trendi devam ettirmek istiyoruz. Bu da atılımcı sayısından anlaşılıyor. Tematik olarak, yeniden değerlendirmemizin bizim için önemli olduğunu daha önce söylemiştim: Nerede duruyoruz?
Rus saldırganlığına gelince, elbette bakış açımızı genişletmek istiyoruz. Cumartesi günü güney yarım küredeki duruma da odaklanacağız. Aynı şekilde, şu anda var olan birçok çatışmadan da söz edeceğiz. Dediğim gibi güvenlik konularını tüm kıtalardan temsilcilerle tüm durumların temeli olarak görüşüyoruz. Güvenlik, iklim değişikliği, sağlık, siber tehditler ve daha fazlası hakkında konuşacağız. Cuma, bölgesel krizleri ele alarak küresel sorunları tartışma eğilimindeyiz. Pazar ise çeşitli zorluklara karşı Almanya ve Avrupa'nın tepkilerine daha çok bakıyoruz.
Katılımcılara gelince aralarında ABD Başkan Yardımcısı, Fransa Cumhurbaşkanı, Polonya Cumhurbaşkanı, uluslararası kuruluşların üst düzey yetkilileri, NATO, Avrupa Birliği ve IWF genel sekreterlerinin de bulunduğu 40'tan fazla devlet ve hükümet başkanı dahil olmak üzere yaklaşık 150 devlet ve hükümet başkanı katılımcımız var. Aynı şekilde, bazı ülkelerin iç ve dışişleri bakanları da davet edildi. Ayrıca Alman kabinesinin yarısının hazır olduğunu ve ileri yaşlarına rağmen Bill Gates ve George Soros gibi diğer önemli isimlerin Münih Güvenlik Konferansı'na katılacağını söyleyebilirim.
Rûdaw: Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle dünya ve Avrupa güvenliği sekteye uğradı. Dünya güvenliği şimdi üçüncü bir dünya savaşı tehdidiyle karşı karşıya mı?
Christoph Heusgen: Bunu önlemek için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Dünyanın, kurallar temelinde istikrarı savunmak için birleşmesi ve Rusya tarafından gördüğümüz gibi gerilimlerin tırmanmasının kabul edilemez olduğunu açıkça belirtmesi de çok önemli. Ayrıca, Vladimir Putin'e bu mesajı iletmek için birleşmeliyiz. Aynı şekilde ona BM Şartı'nı ihlal etmenin ve nezakete saygısızlığın kabul edilemez olduğunu söylemeliyiz. Bu nedenle uluslararası toplum güçlü olmalı, düşmanca suçlara ve savaş suçlarına karşı mücadelede birleşirsek, o zaman üçüncü bir dünya savaşını önleyebileceğimizi düşünüyorum.
Rûdaw: Münih Konferansı’nda Ukrayna'nın askeri zaferine mi yoksa barışı teşvik etmeye ve savaşın ortadan kaldırılmasına mı odaklanacaksınız?
Christoph Heusgen: Birinci hedef, barışın nasıl tesis edileceği ve bu savaşın nasıl sona erdirileceğidir. Ana konu bu olacak ve geri kalan her şey, bu hedefe ulaşmak için kullanmak istediğimiz bir araç.
Rûdaw: Ortadoğu'daki savaş onlarca yıldır devam ediyor, sizce de Ortadoğu'daki savaşı durdurmaya da Ukrayna'daki kadar özen göstermeleri gerekmiyor mu?
Christoph Heusgen: Özellikle Filistin ve İsrail'e baktığımızda Ortadoğu'daki durum dramatik. Başkan Obama'dan bu yana, ABD'nin kutuplaşmayı güçlendiren iki devletli çözüme yönelik daha büyük siyasi taahhüdünü terk ettiğini gördük. Yerleşimlerin inşası devam ettiği için çatışma daha da zorlaştı. Bir yanda artık demokrasinin temel ilkelerine göre hareket etmemekle suçlanan bir İsrail hükümeti var. Anayasa değişiklikleri için oylama yapılmalı ve daha sonra mahkemeler, yürütme organı veya parlamento çoğunluğu tarafından kararlaştırılmalıdır. Bu, kuvvetler ayrılığının ortadan kalktığı anlamına gelir. Bu da son derece olumsuz bir gelişme. Şimdi fark ettiğimiz şey, bu durumu durdurmak için büyük bir siyasi girişimin olmamasıdır. Daha önce Ortadoğu'nun sorunlarının bizim için her zaman önemli olduğunu söylemiştim. Ortadoğu'daki çatışmalar Münih Güvenlik Konferansı'nın gündemindeydi. Bu kez de bölgedeki çatışmaları tek bir konu olarak ele alıyoruz çünkü sorunları görmezden gelmenin ve pes etmenin yerini hiçbir şeyin değiştiremeyeceğine inanıyoruz ve bu sadece daha fazla kutuplaşmaya ve gerginliğe yol açacak ve ardından çatışmaların güçlenmesine ve tırmanmasına yol açacaktır.
Rûdaw: Suriye'de deprem oldu, savaş yardımların halka ulaşmasını engelledi ve birçok insan kurtarılamadan öldü. Bu konferansta Suriye meselesini tartışıyor musunuz?
Christoph Heusgen: Bu yıl da Ortadoğu'ya odaklanıyoruz, seninle aynı fikirdeyim. Suriye'deki durum çok kötü çünkü orada yaşananlar gerçekten bir trajedi. Hâlâ insan haklarını ihlal eden bir diktatörün iktidarda olması sorunumuz var. Esad'ın işkencecilerine karşı ilk davayı Alman mahkemelerinde biz yürüttük. Esad Rejimi korkunç bir rejim ve orada hâlâ iktidarda. Politik olarak da gerçekten bir değişiklik yok. Örneğin bu konferansla ilgili verilen sözler Suriye ve Rusya tarafından tutulmadı ancak bu, Suriye'yi gündemimize tekrar almamıza engel olmamalı. Bu nedenle, Suriye bu yılki konferansın gündeminde ve daha geniş bir bağlamda yer alacaktır.
Rûdaw: Sayın Dr. Heusgen, Rûdaw Medya Grubu adına yaklaşık dokuz yıldır Münih Güvenlik Konferansı'nı takip ediyorum, hatırlayabildiğim kadarıyla İranlı yetkililer hep katıldı. İran bu yıl katılıyor mu?
Christoph Heusgen: Konferansta İran konusunu da ele alacağız. Münih Güvenlik Konferansı'nda canlanma veya yeni bir nükleer anlaşma müzakerelerinin ilerlemediğini, bu konuda diplomatik bir hareket olmadığını not ettik. Bu, erişimimiz olan hükümetler tarafından bizim için onaylandı. Ardından, İran'ın tehdit edici nükleer silahları konusunda bir anlaşmaya varma olasılığının mevcut olup olmadığı sorusuyla karşı karşıya kaldık. Müzakere olmazsa, İran Rejimi’nin temsilcilerini davet etmemize gerek var mı? Sonuç olarak İran'daki yaygın insan hakları ihlalleri ve kadınlara yönelik kabul edilemez muamele nedeniyle İran hükümetinin hiçbir temsilcisini davet etmeme, bununla birlikte bu konuları konferansın gündemine almak için İran sivil toplumunun temsilcilerini davet etme kararı aldık.
Rûdaw: Kürdistan Bölgesi, Irak ve bölgede çatışan tarafları yakınlaştıran bir lider olarak tanınan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani'nin konferansa katılmasının sizin açınızdan önemi ne? Hele ki Kürtler Ortadoğu'da 50 milyonluk bir milletken?
Christoph Heusgen: Evet, Münih Güvenlik Konferansı'na katılacak olması çok önemli. Her şeyin önüne geçti diyebileceğim Ukrayna'daki savaştan bahsedeceğiz. Hâlen de sürmekte olan savaşı unutmayacağız, yıllar boyunca Münih Güvenlik Konferansı'nda çatışmalar hakkında konuştuk ve bu geleneği sürdürmek istiyoruz. Yıllar boyunca Münih Güvenlik Konferansı'nda çatışmalar hakkında konuştuk ve bu geleneği sürdürmek istiyoruz.
Rûdaw: IŞİD dünya güvenliği için ne ölçüde büyük bir tehdit olmaya devam ediyor?
Christoph Heusgen: Evet, IŞİD tehlikesi devam ediyor fakat eskisi kadar değil. Neyse ki artık durum böyle değil. Aynı zamanda, bu iğrenç suçların faillerinden bazılarının adalete teslim edilmiş olmasından memnuniyet duyuyoruz. Münih'te Ezidilerimizle de birlikte olacağız çünkü insanlara, insanlığın çektiği acıların unutulmaması gerektiğini hatırlatmak istiyoruz. Bu şiddetin faillerini adalet önüne nasıl çıkaracağımızı da düşünmeliyiz.