DSG’li komutan: Hedefimiz Musul

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) bileşeni olan Senadid Gücü Komutanı Bender El Hımedi Deham, Rojava'da (Suriye Kürdistanı) federalizmi desteklediklerini söyledi.

           

Bender El Hımedi Deham, Musul'u kurtarma operasyonuna katılmak için Irak Hükümeti ile koalisyon güçlerine talepte bulunduklarını söyledi.

 

Bütün kriz dönemlerinde Kürt güçleriyle ittifak içinde olduklarını dile getiren Senadid Komutanı, şunları söyledi:

 

“Federalizmin özerk yönetimin devamı olacağını düşünüyoruz. Özerk yönetim başarılı oldu. Bir bölgeyi tahribattan korudu. Bunun başarılı bir proje olduğunu gördük. Bu yüzden federalizmin özerk yönetimi daha da ilerleteceğini düşünüyoruz.”

 

DSG, Ceyş El Siwar, Halk Savunma Birlikleri (YPG), Kadın Savunma Birlikleri (YPJ), Senadid,  Burkan El-Fırat, Cezire Elwiyet ve Süryani Askeri Meclisi’nden oluşuyor.

 

2013'te Şemer aşireti tarafında kurulan Senadid, Rojava'da Tılhemis ve Tıl Koçer bölgelerinde varlık gösteriyor.

 

YPG ve Süriyani Askeri Meclisi ile ittifak içinde olan Senadid, 2015'in Mart ayında Haseke'de Kürt güçleriyle beraber IŞİD'e karşı mücadele vererek, El Hul ve Şedad savaşlarına katıldı.

 

Bender El Hımedi Deham Rûdaw'ın sorularını yanıtladı:

 

Senadid Gücü ne zaman kuruldu?

 

Senadid bir aşiret gücüdür. IŞİD'in ortaya çıkmasıyla bu gücü kurmak zorunda kaldık. Senadid bir savunma gücüdür. Bölgenin durumu bu gücü kurmamıza mecbur bıraktı. Hergün biraz daha büyüdü. Senadid bayrağı altında 4 bin 500 silahlı üyemiz var. Ayrıca aşiretimizin sivillerinden oluşan bir gücümüz daha var. Bunlar sadece savaş zamanlarında silahlanarak cepheye geliyor. Onlardan binlercesi var.

 

Senadid'in siyasi amacı ve programından bahseder misiniz?

 

Senadid savunma için kurulan bir güçtür. Aşiretimizin evlatları bölgeyi örgütten korumak için silahlanarak IŞİD'e karşı mücadele vermek istediler. Başta herhangi siyasi bir amacımız yoktu. Ancak daha sonra durumlar değişti. Son gelişmelerle birlikte elde ettiğimiz kazanımlar göz önünde bulundurularak siyasi liderlik amaçları belirdi. Ben bir askerim ve inandığım bir şeyi savunmak için elimize silah aldım.

 

Kürtler Senadid'in kurulmasını destekledi mi?

 

Kürtlerle olan ilişkilerin tarihi, birbirimize olan güveni arttırıyor. Bu savaş cephelerine de yansımıştır. Kürtlere güvenimiz tarihi ilişkilerle geçmişteki ittifaklara dayanıyor. Bütün krizlerde Kürtlerle müttefik olmuşuz. IŞİD; Kürt, Arap ve Asurilerin bulunduğu bölgemize saldırdı.

 

Diğer etnik gruplarla ittifak kurmak zorundaydık çünkü terör tehlikesi vardı. Ama Kürtlerle ittifak ayrı bir şey. Senadid kurulduğundan beri IŞİD'e karşı ittifak içindeyiz. IŞİD'in saldırmasıyla birlikte Kürtlerle olan ittifakımız resmi boyut kazandı.

 

Siyasi ihtilaflar bu ittifakı etkiledi mi?

 

Biz bir savunma gücüyüz ve siyaset yapmıyoruz. Bu yüzden siyasi ihtilafların etkisi yok. Kürtlerle olan ittifak savaş cephelerindedir, siyasette değil. Siyasi gelişmeler bu ittifakı etkilemez.

Savaş cephesine yansıtmadan gelişmeleri birlikte yürütmeye çalışıyoruz. Yani temel konulara dokunmadan küçük şeyleri değiştirmeye çalışıyoruz.

 

IŞİD'in ortadan kaldırılması yakın mı? IŞİD sonrası döneme nasıl bakıyorsunuz?

 

IŞİD yok olmaya yakın. 2016'nın sonu IŞİD'in sonu olur. Filmin sona yaklaştığını düşünüyorum. IŞİD sonrası dönemde yaşanacak gelişmeler siyasi bir konu. Ben sadece işin askeri boyutuna bakıyorum.

 

IŞİD'den sonra Senadid kalacak mı yoksa başka bir güçle mi birleşecek?

 

İkincisi çok uzak bir ihtimal. Biz başta sadece savunma gücüydük ancak şimdi durum değişti. Yeryüzünde güç sahibi olduk. Belli bir bölgede hakimiyeti koruyoruz. IŞİD'in zayıflamasında rol oynadık. Bütün Suriye'yi ele aldığımızda en fazla zaferi kazanmış ve bölgemiz de en az zararı görmüştür. Var olduğumuzu ispatladık, siyasilerimizin gelişmeler sonrası vereceği kararı bekliyoruz.

 

IŞİD sonrası eski sorunlara yenilerinin ekleneceği ifade ediliyor. Ortaya çıkacak sorunlarla nasıl mücadele edeceksiniz?

 

IŞİD'den sonra özellikle Irak ve Suriye'de sorunlar daha da büyüyecek. Bu sorunların mevcut koalisyonların değişmesine sebep olmayacağını ümit ediyorum.

 

Demokratik Özerklik Yönetimi'nin Suriye Hükümeti'yle Rusya başkanlığında bir müzakere içinde olduğu söyleniyor. Bu konu hakkında bilginiz var mı?

 

Hayır bilgim yok. Ancak Şeyh El Hamidi Deham içerdi ve dışarda barışı sağlamak için girişimlerde bulundu. Suriye Hükümeti'yle barıştırmaları için muhalefetin kendisine güvenmesini talep etti. Çünkü Suriye daha fazla tahribata dayanmaz. Şeyh her şekilde müzakereleri destekliyor. En büyük ümidimiz bu. İç çekişmelerden dolayı çok güç kaybettik.

 

ABD’lilerle ilişkiniz var mı?

 

İlk başta yoktu, ancak DSG komutanlığının üyesi olduktan sonra üç - dört defa uluslar arası koalisyon ile görüşmeler gerçekleştirdik. Senadid için özel destek istedim. O dönem biz Şemer güçleri olarak cephedeydik. Ama savaş durumunun değişmesi ve bazı gelişmelerin yaşanmasıyla ABD’liler buralardan uzaklaştı.

 

Sözkonusu gelişmeler ve değişimlerden bahseder misiniz?

 

Sebeplerden bahsetmek istemiyorum. Koalisyon güçlerine şunu söyledik: IŞİD'i ablukaya almak istiyorsanız Senadid'e özel olarak destek vermeniz lazım. Onlar gücümüzü ve dışarıyla ilişkilerimizi çok iyi biliyordu. Neler yapabileceğimizi biliyorlardı. Amerikalılar, “Biz askeriz karar veremiyoruz. Ancak talebinizi ABD'li yetkilileri ulaştıracağız” yanıtını verdi. Daha sonra olaylar değişti. Türkiye ve Menbic savaşıyla meşgul oldular.

 

ABD askeri destek verdi mi yoksa DSG'ye gönderdiği yardımın bir kısmını mı aldınız?

 

Hiçbir şekilde ABD'den destek almadık. ABD DSG'ye sadece lojistik destek verdi. Yardımlar savaş zamanında yapıldı ve yeterli değildi. Biz çok az şey aldık.

 

Suriye'deki Rus birlikleriyle ilişkiniz var mı?


Hayır yok.

 

Kısa bir süre önce Haseke'de Kürt güçleri ile rejim güçleri arasında çatışmalar yaşandı. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

 

Biz ne doğrudan ne de dolaylı bir şekilde bu konuya girmedik. Durumu düzeltmeye çalıştık. Çünkü bölgemiz Suriye'nin diğer bölgelerine göre daha istikrarlı. Özellikle Kamışlo ve Haseke tahribata uğramadı. Bu yüzden savaşın söz konusu şehirlere sıçramaması konusunda kararlıyız.

 

Rojava'da federalizm konusu gündemde. Siz bu meseleye nasıl bakıyorsunuz? Destekliyor musunuz?

 

Biz doğrudan destek versek de bu destek gerçek federalizm içindir. Bizim anladığımız federalizm, Suriye'nin bölünmesi anlamına gelmez. Eğer farklı bir yöne çekilirse karşı çıkacağız.

 

Federalizmin farkı bir yöne çekileceği konusunda şüpheniz mi var?

 

Şüphemiz yok. Bunun özerk yönetimin devamı olacağını düşünüyoruz. Özerk yönetim başarılı oldu. Bir bölgeyi tahribattan korudu. Bunun başarılı bir proje olduğunu gördük. Bu yüzden federalizmin özerk yönetimi daha da ilerleteceğini düşünüyoruz.

 

Şemerlerin tarih boyunca Suudi Arabistan'la ilişkisi olmuştur. Şimdi ilişkileri nasıl?

 

IŞİD'in ortaya çıkmasıyla Suudi Arabistan'la hiçbir ilişkimiz kalmadı.

 

Özerk yönetimin El Gad ile yaptığı anlaşmayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Sonradan böyle bir anlaşmanın yapıldığını öğrendik. İçeriğini bilmiyoruz ancak anlaşma takdire şayan.

 

Siz bir aşiret gücüsünüz ve aşiretten gelen bir sisteminiz var. PYD'nin temel güç olduğu özerk yönetim ise seküler bir güç. İki farklı dünyanız var. Nasıl uyum sağladınız?

 

Daha önce söylediğim gibi, başta bölgedeki tehditleri ortadan kaldırmak amacıyla terörle mücadele bizi birleştirdi. Farklı yönlerimizi düşünmedik. İttifak düşüncesi ortaya çıktı. PYD'deki kardeşlerimizin silahlı olduğunu ve bölgeyi koruma düşüncesine sahip olduklarını gördük. Durumlar bu ittifakı zorunlu kıldı. Siyasi yönleri düşünmeksizin. Şimdi ise durumlar değişti, bizim Şeyh Hamidi Deham'ın başkanlığı yaptığı siyasi sorumlumuz var.

 

Şimdi Musul'u kurtarma operasyonu gündemde. Operasyona katılmayı düşünüyor musunuz?

 

Resmi olarak uluslararası koalisyondan operasyona katılmayı talep ettik. Çünkü aşiretimizin üyeleri Musul'da yaşıyor. Ayrıca Irak Hükümeti'ne bin 500 kişilik silahlı güçle operasyona katılmak için bir mektup ilettik.

 

Operasyona mutlaka katılmamız gerektiğinin altını çizdik. Genel olarak Musul bizimle ilgili çünkü IŞİD'in ağırlığı orada. Musul savaşının sonu IŞİD'in sonudur. Bundan dolayı her açıdan Musul meselesi bizim için önemlidir ve katılmamız gerekiyor. Ama henüz bir yanıt alamadık.