DEVA Diyarbakır BB adayı Ekinci vaatlerini anlattı: Kürtçe ve yer isimleri ön sırada
Demokrasi ve Atılım Partisi'nin (DEVA) Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Cenap Ekinci, seçildiği taktirde ilk olarak Diyarbakır’da ev ev dolaşıp kentin envanterini çıkaracaklarını, bu şekilde yardıma muhtaç olanlara destek vereceklerini söyledi.
Beledi olarak Kürtçe eğitim veren “pilot bir okul” açacaklarını belirten Ekinci, “Bakın Kürtçe eğitim bu şekilde olabilir” diyeceklerini ve bunu ana dilinde eğitim için bir modele dönüştüreceklerini belirtti.
Prof. Dr. Ekinci, belediye çalışanları için de Kürtçe dil kursu açacaklarını, Kürtçe yayın yapan bir radyo televizyon kanalı açıp Kürtçe opera, tiyatro ve festivaller organize edeceklerini dile getirdi.
Başta Diyarbakır olmak üzere, ilçe ve köylerin gerçek isimlerinin iadesi için de çalışacaklarını kaydeden Ekinci, bu konuda halka danışacaklarını ve onların görüşünü alacaklarını söyledi.
DEVA Partisi adayı Ekinci, Kürdistan Bölgesi ile hem kültür ve hem de eğitim alanında işbirliği içerisinde olmak istediklerini vurguladı.
Prof. Dr. Cenap Ekinci, uzmanlık alanı olan tüp bebek tedavisinde hizmetler sunacaklarını belirtti.
Rûdaw: Sayın Prof. Dr. Cenap Ekinci, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı seçilirseniz ilk projeniz ne olacak?
Prof. Dr. Cenap Ekinci: İlk olarak Kürdistan Bölgesi’ni, televizyonunuzu izleyenleri, Diyarbakır ve tüm bölgedeki halkımızı selamlıyorum. Seçilirsem ilk olarak halkımıza dair verilerin yer aldığı envanteri çıkaracağı. Halkımız son 20 yılda oldukça yoksullaştı. 100 uzmandan oluşan bir ekiple Diyarbakır'da mahalle-mahalle, sokak-sokak, ev-ev dolaşıp kimin ne acısı, ne derdi, ne sorunu var, kim ev sahibi kim değil, kimin ekmeği var kimin yok, kimin çocuğu hasta tüm bunları bunları tespit edip bir sistem oluşturacağız. Bu sistemin ismini de “Aile Tanıma Hizmet Sistemi” olacak.
Rûdaw: Buna özel bir daire olacak mı?
Prof. Dr. Cenap Ekinci: Evet.
Rûdaw: Peki hedefiniz kaç aileye ulaşmaktır?
Prof. Dr. Cenap Ekinci: Biz bir site açacağız, bir de telefonumuz olacak ve orada yardıma muhtaç olanları sisteme ekleyeceğiz. Ayrıca ev ev dolaşıp tespit edeceğiz, ister zengin olsun ister fakir fark etmeyecek. Herkesin kapısını çalacağız, durumu iyi olan olmayanların evlerine konuk olacağız ve bakacağız. Biz ailelerimize sahip çıkacağız.
Rûdaw: Yardıma muhtaç olanları tespit edip envanteri ekledikten sonra maaş mı vereceksiniz, nasıl bir yardımda bulunacaksınız?
Prof. Dr. Cenap Ekinci: Sadece maaşla değil, iaşelerini karşılayacağız. Onlara ihtiyaç olanı vereceğiz, kendileri gidip alacak yada biz depolar oluşturup her ay kendi araçlarımızla götürüp teslim edeceğiz veya biz kart çıkaracağız onlar bu kartlarla gidip ihtiyaçlarına alabilecekler. Bazen de kendi ellerimizle götürüp evlerine bırakacağız.
Rûdaw: Peki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı olarak seçilirseniz Kürtçe anadilde hizmetler konusunda neler yapacaksınız?
Prof. Dr. Cenap Ekinci: Bu konuda büyük plan ve çalışmalarımız var çünkü halkımız bunu talep ediyor. Birincisi Kürtçe eğitim veren pilot bir okul açacağız. “Bakın Kürtçe eğitim bu şekilde olabilir” diyeceğiz, bunun dokümanlarını oluşturacağız ve model haline getireceğiz. Devlet de bunu görsün ve pilot örneği geliştirebilsin diye. İkincisi belediye çalışanları için de Kürtçe kurs açıp sertifika vereceğiz. Kürtçenin Kurmanci veya Zazaki lehçelerinde kim hangisini tercih ediyorsa etsin, bunu belediyede çalışanlara soracağız. Kurmanci bilen Kurmanci, Zazaki bilen Zazaki bu hizmeti alacak ve belediyenin içerisinde bu şekilde hizmete devam edecek.
Rûdaw: Daire başkanları için böyle bir zorunluluk olacak mı?
Prof. Dr. Cenap Ekinci: Kürtçe bilmeyenler bu örgütlenme içerisinde yer almamalı. Üçüncüsü bazı sanatsal çalışmalar olacak. Tiyatro, opera gibi. Belediyenin radyo ve televizyonunda yayını Kürtçe yapacağız. Belediyemiz ana dili ile halkımıza hitap edecek, programlarını da bu şekilde yapacak.
Rûdaw: Opera derken Kürtçe festivallerde mi yoksa konserler de mi opera olacak?
Prof. Dr. Cenap Ekinci: Konserler ve festivallerinin yanı sıra opera olacak. Ulusal bir etkinlik olarak dünyada tanınmış sanatçıların, Kürtçe opera ile uğraşan sanatçıyla çalışacağız. Tiyatro ve festivallerde de sadece şehrimizde yapılanlarla sınırlı kalmayacağız. Kürdistan Bölgesi’ndekileri de çalışmalarımıza dahil edeceğiz, oradaki festival ve tiyatro etkinliklerine katılacağız, onları da kendi festivallerimize davet edeceğiz.
Rûdaw: Yani Duhok’tan, Erbil’den, Süleymaniye'den ve Halepçe'den insanları buradaki festivallere getireceksiniz?
Prof. Dr. Cenap Ekinci: Evet biz de onların festivallerine gideceğiz. Orada birçok festival düzenleniyor. Nar Festivali, Gül Festivali gibi. Biz oradaki festivalleri takip ediyoruz, onları da kendi festivallerimize davet edeceğiz. Bizim de önemli festivallerimiz var ama maalesef sahip çıkılmıyor.
Yine kendi üniversite öğrencilerimizi oraya göndereceğiz, oradaki öğlencileri de buraya getireceğiz, yerleştireceğiz. Oraya giden öğrenciler için de Kürdistan Bölgesi ile bir protokol hazırlayacağız belediye ile bölge arasında. Bu şekilde öğrencilerimiz gidip gelebilsin, birbirimizin kültürünü daha iyi tanıyalım, ilişkilerimiz daha çok ilerlesin ve iç içe olalım istiyoruz.
Rûdaw: Yani aramızdaki sınırları kaldıralım diyorsunuz?
Prof. Dr. Cenap Ekinci: Evet sınırları kaldıralım, ayrımız gayrımız yoktur. Biz bir milletiz, birbirimizi tanırsak bu bizim için çok iyi olur.
Rûdaw: Şehir, ilçe, bölge ve köylerin gerçek isimlerine ilişkin partinizin bir tavrı var. Siz de bir kaç defa bu konuda açıklamalar yaptınız. Örneğin Diyarbakır’ın ismi Amed, buna benzer şekilde ilçe ve köy isimlerini de iade edecek misiniz?
Prof. Dr. Cenap Ekinci: 2014'te Meclis’te buna dair bir yasa çıktı fakat kimse daha sonra dile getirmedi, takip etmedi ve gereklerini yerine getirmedi. Bu çok önemliydi oysa. Gerekirse biz halkımıza referandum ile soracağız, şehirlerimizin ismi ne olsun diye. Halkımıza sormayalım mı? Halkın iradesi ne diyorsa biz onu öyle kabul ediyoruz. Bakın 300 metre aşağımızda bir köprü var, On Gözlü Köprü. Herkes oraya bir isim veriyor. Ama orası Mervani Köprüsü. Gidin tabelasına bakın Mervani ismi geçiyor mu? Geçmiyor. Sahipsiz bir köprü gibi, falan tarihte yapıldığı söyleniyor ama kimin tarafından yapıldığı söylenmiyor. Biz bu isimleri yasaya göre halkımızın önüne getirip soracağız, halkımız karar versin.
Rûdaw: Yasalar buna yol veriyor mu?
Prof. Dr. Cenap Ekinci: Evet veriyor. 2014 yılında bu yasayı Nurşin Güroymak için çıkardılar ama kimse takip etmedi, öyle kaldı.
Rûdaw: Seçilirseniz eğer Diyarbakır-Amed ismi için referanduma gideceksiniz yani, köyler ve diğer yerler için de mi?
Prof. Dr. Cenap Ekinci: Diyarbakır için de, köyler için de, biz bunu halka soracağız. Köprü örneğini verdim, nasıl ki Mervaniler Camisi var, orası da Mervaniler Köprüsüdür. Diyarbakır'ın her sokağı için de öyle. Biz bu isimleri tekrar geri getireceğiz bizim Kürt kültürünü korumaya dönük özel bir çalışmamız var.
Rûdaw: Belediye başkanı seçilecekmişsiniz gibi konuştunuz. Siz hangi partinin oylarına talipsiniz? DEM Parti mi, AK Parti mi, CHP mi? Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı seçileceğinize inanıyor musunuz?
Prof. Dr. Cenap Ekinci: Biz halkın adayıyız, falanca fikrin veya düşüncenin değil. Biz çalışmanın ve hizmetin adayıyız. Halkımıza hizmet için adayıyız. Profesyonel bir ekiple halkımıza hizmet edeceğiz. Ben halkımızın bu çalışmalarımızı ve bu mesajlarımızı yanıtsız bırakmayacağına inanıyorum. Dolayısıyla seçileceğime inanıyorum. Halkımız kararını verecek. Bir birini ötekileştiren ve düşmanlaştıran iki cephe arasında ezilmektense bizi tercih edecek. Biz tertemiz bir şekilde ortaya çıkıp şunu söylüyoruz; Hiç kimseye bir zararımız dokunmadı, çalışmalarımız ortada ve şeffafız. Biz bütün halkımızdan oy alacağız.
Rûdaw: Siz aynı zamanda profesörsünüz. Uzmanlık alanınız ne?
Prof. Dr. Cenap Ekinci: Tüp bebek doktoruyum, laboratuvar teknik yardımcısıyım.
Rûdaw: Yani çocuk sahibi olamayanlara bilimsel yolla destek veriyorsunuz ve çocuk sahibi oluyorlar?
Prof. Dr. Cenap Ekinci: Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı bölümünü açtık. Fakat bu çok önemli bir konu. Çünkü ağır bir masraf ve herkes kolayca bu tedavi ile çocuk sahibi olamıyor. Oysa çocuklar evin neşesidir, hayatın rengidir, evdeki birliğin adıdır. Halk içerisinde de çocuk sahibi olamadığı için bu tür engeller yaşayanlar çoktur. Biz sebepleri hakkında da araştırmalar yapıyoruz, birçok insanımız imkansızlıktan dolayı bu tedaviyi olamıyor.
Rûdaw: Çocuk sahibi olamayanlar içinde bir merkez mi açacaksınız?
Prof. Dr. Cenap Ekinci: Bir merkez açmazsak bile özel merkezlerde, resmi merkezlerde tedavi olanlar için destek olacağız. Onlar tedaviye gidip faturalarını bize getirecekler, belediyede olarak biz masraflarını karşılayacağız, tedavi ücretlerini vereceğiz.
Rûdaw: Belediye böyle bir yükün altından kalkabilir mi, çünkü masrafları çok pahalı?
Prof. Dr. Cenap Ekinci: Tüm bunların hesabını yaptık.
Prof. Dr. Cenap Ekinci: Bu tedavi için ne kadar masraf gerekiyor?
Prof. Dr. Cenap Ekinci: Günümüz koşullarında 100.000 TL civarında. Ama belediyelerde yolsuzluk, hırsızlık ve rant olmasa halkın parası halkın hesabında kalırsa, bu para ve kaynaklar halkın hizmeti için kullanılırsa tüm bu hizmetlere çok rahat yetebilir. Bunun masrafı 3 bin dolar ediyor.
Rûdaw: İlk tedaviden sonuç alınamaz ise ikincisi için de 3 bin dolar gerekecek ama?
Prof. Dr. Cenap Ekinci: Çocuk sahibi olana kadar biz onları tedavi edeceğiz. Bazıları zaten devletten yardım alıyor, resmi olarak yardım alamayanlar ve maddi durumu el vermeyenlere belediyede olarak yardımcı olacağız.
Rûdaw: Bunun sözünü veriyor musunuz?
Prof. Dr. Cenap Ekinci: Ben bu sözü veriyorum.