Feyyaz: Erbil - Bağdat yakınlaşması ‘Altın çağ’ niteliğinde

08-03-2019
Rûdaw
Etiketler Heşdi Şabi ABD Irak
A+ A-

Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Falih Feyyaz, “Gün Irak’ın kazanma günüdür. Bizler bu kazanımları desteklememiz gerekiyor” diyerek, “Federal Hükümet ile Kürdistan Bölgesi arasındaki yakınlaşma Altın çağ olarak adlandırabiliriz” dedi.

 

Falih Feyyaz, “Heşdi Şabi güçlerinin kalıp kalamayacağı ABD’nin sorumluluğunda olan bir konu değildir. Bu Irak’ın iç meselesidir” diye konuştu.

 

Feyyaz, başkent Erbil’de Rûdaw’ın sorularını yanıtladı…

 

IŞİD’den temizlenen Irak şuan ne durumda?

 

IŞİD Irak’ın çeşitli güçlerinin bir araya gelmesiyle askeri olarak bozguna uğratıldı. Bütün güçlerimizden kastım Irak ordusu, yerel güçler, Heşdi Şabi ve Peşmerge Güçleri. Bu kazanım akabinde olumlu etkilere yol açtı. Karşınızdaki düşmanı tamamen mağlup edebilirsiniz ancak yer yer kripto olarak adlandırdığımız bir kesim arda kalıyor. Bu nedenle IŞİD ile mücadelemiz bundan sonraki süreçte istihbarat ve emniyet kapsamında olacak. Şuan için gerek yerel istihbarat gerek Federal birimler ile Kürdistan Bölgesi arasında ciddi bir istihbarat işbirliği var. bu işbirliği sayesinde IŞİD tehdidinden tamamen korunabilir kanatindeyim.

 

IŞİD, Irak’ın farklı kentlerinde tehdit unsuru haline geleceğini açıkladı. Sizce bu tehditler ciddiye alınmalı mı?

 

Hiçbir tehdit gözardı edilmemelidir. Emniyet güçleri ile istihbarat birimler en ufak bilgi üzerinde bile durmaları gerekiyor bu sayede tehlikeleri bertaraf edebilme şansını yakalamış olacağız. Şuan da emniyet güçlerimiz terör örgütlerine karşı bu hassasiyetle çalıştıklarını söyleyebilirim. Gün Irak’ın kazanma günüdür. Bizler bu kazanımları desteklememiz gerekiyor, bunun olması için de ulusal ve Irak da yaşayan milletler arası işbirliği ile gerçekleşmesi mümkün olabilir. Bu kapsamda teknik olarak gereken bütün önlemleri almamız gerekiyor, ki bizde bu hasasiyet ile çalışıyoruz.

 

Sizce oluşabilecek tehditleri bertaraf etmek için Irak ordusu ile Peşmerge Güçleri arasında yeterli derecede işbirliği sağlandı mı?

 

Kuşkusuz evet diyebilirim çünkü şuan Federal Hükümet ile Kürdistan Bölgesi arasındaki yakınlaşma Altın çağ olarak adlandırabiliriz. Nerede olursa olsun Iraklı vatandaşların can güvenliğini korumak adına ortak operasyonlar yapıyoruz bunu içinde bilgi alışverişi yapıyoruz ve suçluları yakalıyoruz. Ayrıca tartışmalı bölgeler de hangi yol haritası izleyeceğimize dair alternatif yollarla ilgili çalışıyoruz. Bu kapsamda işbirliği en üst seviyeye çıkarmamız gerektiğine inanıyorum.

 

Irak Hükümeti’nin tartışmalı bölgeler için planları ne? Tam olarak hangi yol haritasını izlemeyi düşünüyor?

 

Bu daha çok anayasal bir konu olduğundan dolayı siyasi partilerin işidir. Ancak bir kısmı hükümetin sorumluluğunda. Şuan ılımlı bir atmosfer söz konusu bu nedenle sorunlar daha olumlu bir ortamda çözüme kavuşturulabilir. Geçtiğimiz gün gümrüklerle ilgili iki tarafın uzlaşması kanatimce stratejik bir kazanım. Çünkü 1991 senesinden bu yana ilk defa uygulanan bir adım, ister istemez ekonomi ve ticari açıdan olumlu etkileri olur. Bu tür olumlu adımlar sayesinde iki tarafın uzlaşma potansyelini artırır. Öyle ki anayasa da belirtildiği şekilde hepimiz bu konu hakkında hem fikiriz.

 

Sizce Kerkük meselesi için en iyi çözüm nedir?

 

En iyi çözüm bence Irak Anayasası ve 140. Madde’ye bağlı kalarak verilen bir karar olmalıdır. Ancak bu konuda realist olmalıyız ve bu şehir de yaşayan milletlerin çıkarlarını gözeterek karar almalı ve ortak yaşama dayalı bir yol haritası izlemeliyiz. Bu süreçte oratamın olumlu olduğunu tarafların konuya daha ılımlı yaklaştığını görüyorum.

 

ABD askerlerinin Irak’ta bulunmasını nasıl karşılıyorsunuz. Bu süreçte burada kalmalarına gerek var mı?

İlk başlarda Irak kendi kaynakları ile kendini korudu, daha sonra başta İran olmak üzere daha sonra uluslararası koalisyon güçlerinin desteği geldi. Buna biz askeri yardımlaşma diyoruz. Bu sadece ABD değil farklı ülkeler de olabilir, bu kapsamda ülkeler askeri ve lojistik alanında bizlere yardım edebilirler, onun dışında hali hazırda Irak’ın yabancı asker ya da savaşçıya ihtiyacı olduğunu açıkçası düşümüyorum. Çünkü Irak ordusunun yanı sıra Heşdi Şabi ve Peşmerge Güçleri’nin sayısı binlerceyi buluyor ve kendi topraklarımızı koruyacak güce sahip olduğumuzu söyleyebilirim. Daha önce Havice ve diğer bölgeler IŞİD’i püskürttüklerini hep birlikte gördük. Irak ordusu ile Heşdi Şabi’nin savaş stratejileri askeri uzmanları şaşıracak seviyede iyi. IŞİD ile mücadelemiz sıradan bir savaş değildi.

 

ABD’nin Irak genelinde kaç askeri üssü var?

 

Irak’ta ABD’nin askeri üssü olması söz konusu değil, Irak Devleti bu iddaları reddediyor. Ancak askeri uzman ve eğitmenleri burada görev yapıyor. Net sayıları ise savunma bakanlığı ve ortak operasyon birimlerinde mevcuttur. Irak’taki ABD asker sayısı bir kaç bini geçmez.

 

Şu anda Irak Parlamentosu, ABD askerlerini ülkeden göndermeye yönelik bir tasarı hazırlandığına dair söylentiler var, siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

 

Irak Parlamenter Sistem ile yönetiliyor. Bu yüzden meclis her konu hakkında fikrini söyleme yetkisine sahiptir. Bence hükümet ile meclis yabancı güçlerin askeri üslerinin ve yabancı savaşçıların ülkeden çıkarılması konusunda hem fikirler. Mesele danışmanlık ve lojistik destek alma. Bence meclisin ilerleyen oturumlarında bu konu da netlik kazanacak o zaman meclisin bu konuda tutumumu göreceğiz.

 

ABD Heşdi Şabi güçlerinin kalmasına ikna olacak mı?

 

Heşdi Şabi güçlerinin kalıp kalamayacağı ABD’nin sorumluluğunda olan bir konu değildir. Bu Irak’ın iç meselesidir, Irak Parlamentosu ve milletin vekilleri bu konu hakkında karar verebilir. Heşdi Şabi oluşumu yasal olarak meclisten geçirilmiştir. Heşdi Şabi Irak güçlerine bağlı askeri bir oluşumdur. Bizler bu yasaya bağlı kalarak Irak güçleri kapsamında nasıl daha verimli hala getiririz bunun için çalışıyoruz.

 

Peki neden Heşdi Şabi’nin bir kaç karargahı Bağdat’ta kapatıldı? Bazı kesimler bunun ABD’nin zoruyla olduğunu idda ediyor…

 

Hayır bu doğru değil. Söz konusu karargahlar Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kapatıldı. Çünkü biz Heşdi Şabi olarak şehir merkezlerinde karargah açma yetkisine sahip değiliz. Bunu yapan her oluşum bizim dışımızda demektir. Bu nedenle gereken tedbirler alınmıştır.

 

Evet ama Aws Hafafi gibi biri yakalandı. Bilindiği gibi bu şahıs IŞİD savaşında etkili bir role sahipti...

 

IŞİD savaşına katılmış her kimse yasaların aksine hareket etme özgürlüğüne sahip değildir. Şehirlerin militarize edilmesini doğru bulmuyoruz bu nedenle bu meseleyi de çözmemiz gerekiyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli