Musul Valisi: Türkiye’yi reddettim!

07-12-2015
Rûdaw
Etiketler Musul Irak Kürdistan Türkiye Nevfel Hamadi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Merkezi Musul olan Irak’ın Ninova vilayetinin yeni valisi Nevfel Hamadi, Türk Silahlı Kuvetleri’nin (TSK), “Egemenlik haklarını çiğnediğini, bu nedenle işgalci olarak gördüklerini” söyledi.

 

Ninova Valisi Nevfel Hamadi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), Irak’ın Musul’un Başika bölgesine yerleşmesini “işgal” olarak gördüklerini bildirdi.

 

Vali Hamadi, Türkiye’nin eski vali Esil Nuceyfi’yi, “Musul’un babası” olarak gördüğünü, ancak Nuceyfi’nin “bir suçlu olduğunu” iddia etti.

 

Türkiye ile ilişkilerinin kötü olduğunu dile getiren Hamadi, “Vali olduğum zaman beni Türkiye’ye davet ettiler ama reddettim” dedi.

 

Ninova Valisi Rûdaw’ın sorularını yanıtladı…

 

Musul yakınlarına yerleşen Türk silahlı Kuvetleri (TSK) yeni mi geldi?

 

Evet yeni geldiler. Irak Hükümeti’nin izni olmadan o bölgeye yerleşmişler. Bu, Irak’ın egemenliğinin çiğnenmesi anlamına geliyor. Bu nedenle biz bunu işgal olarak görüyoruz.

 

Eğer Irak Hükümeti’nin bilgisi dahilinde gelindiyse, buna karşı birşey diyemeyiz. Ancak hiç kimse egemenliğimizi tartışma konusu yapmamızı beklemesin.

 

Irak Başbakanı Haydar Abadi, TSK’nin Musul yakınlarına yerleşmesini nasıl ve kimden öğrendi?

 

Bağdat’tan aradılar, böyle bir durum olduğunu söylediler. Yaptığım araştırmalardan sonra, 17 Kasım’da sözkonusu birliğin ağır silahlar eşliğinde o bölgeye yerleştiğinin doğru olduğunu öğrendim. En kısa zamanda Başbakan Abadi ile görüşmem olacak. Konu hakkında kendilerine söylemem gereken çok önemli şeyler var.

 

Bu konuda Kürdistan Bölgesi’ni sorumlu buluyor musunuz?

 

Ben duyar duymaz Kürdistan Bölgesi yetkililerini aradım, bana, bu askeri gücün sadece eğitim amacıyla geldiğini söylediler. Ardından Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Büyükelçiliği’ni aradım, bilgileri olmadığını bildirdiler.

 

Türkiye izin almazsa, biz Musul İl Meclisi olağan toplantımızda, bu silahlı gücü işgalci olarak tanımlayacağız.

 

Türk güçlerinin Musul yakınlarına gelmesinden neden bu kadar korkuyorsunuz?

 

Dost ülke bile olsa hiçbir ülke Bağdat’ın iznini almadan böyle bir girişimde bulunma hakkına sahip değildir ve kabul edilemez. IŞİD’in Musul’da olmasını kimse bahane etmesin. Çünkü Irak güçleri Musul’u IŞİD’den kendi temizleyebilir. Şengal’i gördünüz, Peşmerge Güçleri tarafından kurtarıldı.

 

TSK’nin gelmesinde Musul Valisi olarak hiç mi muhatap alınmadınız?

 

Hayır. Türkiye Büyükelçisi’nin en azından beni arayıp haberdar etmesi gerekirdi, ancak Türkiye Esil Nuceyfi’yi (Eski vali) Musul’un babası zannediyor. Nuceyfi yasal bir şekilde görevinden alındı, şimdi sadece sade bir vatandaş, hatta suçlu bir vatandaş.

 

Neden Esil Nuceyfi için “suçlu” dediniz?

 

Evet suçlu, hem Musul’un düşmesinden dolayı, hem de bir sürü yolsuzluk dosyası var. Yakın bir gelecekte yargılanma kararı çıkacak.

 

Nuceyfi ile görüşüyor musunuz?

 

Hayır. Ben yakında onu makemeye vereceğim, çünkü o Heşdi Vatani (Vatan Topluluğu) güçlerine el koymuş.

 

Nuceyfi, “Heşdi Vatani Güçleri’nin Başkomutanıyım” diyor, buna ne dersiniz?

 

Öyleyse resmi bir belge göstersin ve bunu ispat etsin.

 

Irak Başbakanı Abadi ile görüşeceğinizi söylediniz, ne tür talepleriniz olacak?

 

İsteğim, Heşdi Vatani Güçleri’nin yetkisini Musul yerel yönetimine devretmesi.

 

Nuceyfi’nin, Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani ile iyi ilişkileri vardı. Sizin ilişkiniz nasıl?

 

Ben Musul Valisi’yim. Sadece bir kez Başkan Barzani ile görüştüm. Eğer gerekirse Kürdistan Bölgesi yetkilileri ile görüşüyorum ancak sadece gerektiği zaman.

 

Musul şimdi ne durumda?

 

Çok kötü. Su yok, elektrik, maaş yok. Musul halkının maaşını Irak gönderiyordu, ancak son 8 aydır ABD izin vermiyor. Çünkü bunu IŞİD’e yardım olarak görüyor. ABD yetkililerine ve Başbakan Abadi’ye bu maaşların ödenmesi gerektiğini anlatmaya çalıştım ama sonuç alamadım. Başbakan’la görüşmemde tekrar gündeme getireceğim.

 

Türkiye ile ilişkiniz nasıl?

 

Türkiye ile ilişkilerim iyi değil. Vali olduğum zaman beni Türkiye’ye davet ettiler ama reddettim.

 

Musul’u kurtarma operasyonuna Heşdi Şabi milislerinin katılmasına izin verecek misiniz?

 

Bu soru hep tekrarlanıyor. Musul’u kurtarmak için Irak güçleri, Heşd Şabi ve aşiret milisleri var.

 

Operasyon ne zaman başlayacak?

 

Ramadi operasyonu devam ediyor. Muhtemelen bu ayın sonunda Enbar ili tamamen kurtarılacaktır. Bunun hemen ardından Musul operasyonu başlar. Musul savaşı zor bir savaş olmayacak. Şengal benzeri kolay bir operasyon olacak. Çünkü IŞİD’in Şengal’deki başarısızlığı, örgütün inancını ve direncini zayıflattı.

 

Irak’ta sünni bir bölge oluşturulmasına razı mısınız?

 

Hayır razı değilim, çünkü Irak’ı bölgeler bu hale getirdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli