Kürt model Sara Aram: Pakistanlı tasarımcılar Kürt kıyafetlerini çok beğeniyor

Kerküklü Kürt model Sara Aram, Pakistanlı tasarımcıların Kürt kıyafetlerini çok beğendiğini söyledi.

1991 yılında Kerkük’ten ayrılan Kürt model Sara Aram’ın ailesi, 1995 yılından itibaren Nev Zellanda’da yaşıyor.


Nev Zellanda’da mankenlik yapan Sara Aram, Çinli reklam ajansının teklifini Peşmerge kıyafetiyle katılma şartıyla kabul ettiğini söyledi.

Uluslararası reklam ajanslarıyla çalışan Sara Aram, katıldığı tanıtımda Peşmerge kıyafetlerinin herkesin dikkatini çektiğini belirtti.

Kürt model Sara Aram, Rûdaw’ın sorularını yanıtladı...

Profesyonel bir şekilde ne zaman modelliğe başladınız?

Profesyonel olarak ilk kez 2011 yılında modelliğe ve Kürt giyimini sergilemeye başladım. Daha sonra uluslararası düzeyde çalışan bir kaç ajans kendileriyle model olarak çalışma teklifinde bulundular. Bir tanesi yüksek model otomobilleri sergileyen Çinli bir firmaydı. Otomobillerle fotoğraf çekmemi istediler. Ben de Peşmerge kıyafetiyle fotoğraf çekme şartıyla kabul ettim. Onlar da bu şartımı kabul etti. Onlarca model arasında özel ve farklı kıyafet giydim. Kıyafetlerim bütün katılımcıların dikkatini çekti. Onlarca izleyici gelip benimle fotoğraf çekerek Peşmerge’nin ne olduğunu sordular. Ben de onlara açıklıyordum. Benim için en güzel gündü.

Uluslararası kaç ajansla çalıştınız?

Bir çok ajansla çalıştım. Pakistan’ın ünlü ajanslarından birisiyle çalıştım. Pakistan’ın “Moda Diynastie” adlı moda dergisinde Kürt kıyafetlerini yayınlayan ilk Kürt kızıyım. Pakistanlı tasarımcılar Kürt kıyafetlerini çok beğendiler.

Elbiselerinizin tasarımnı kim yapıyor?

Elbiselerimin bir çoğunun tasarımını babam yaptı. Aynı zamanda dikiyor da. Çünkü babam çok yetenekli bir terzi.

Moda dışında hangi alanlarda çalıştınız?

Ses getiren bir Hind klibinde aktör olarak oynayan ilk Kürt kızıyım. Garry Bhullar adlı şarkıcıya ait klip halen Hindistan kanallarında gösterimde. Şu anda da Nev Zellanda’da bir film çekimi üzerinde çalışıyoruz. Ama filmin içeriğiyle ilgili bir ayrıntı paylaşmayacağım.

Hangi Kürt sanatçının klibinde oynamak istiyorsunuz?

Sanatçılar Miran ve Helwest’in kliplerinde oyuncu olarak oynamak istiyorum. Kürtçe filmlerde de oynamak istiyorum.

Avrupa’da modeller işlerinden çok iyi para kazanıyor, siz de kazanıyor musunuz?

Evet Avrupa’da mankenler işlerinden iyi bir gelir elde ediyor. Ama bazı mankenler de ünlü olana kadar ücret almadan gönüllü olarak çalışıyorlar. Ancak ben hiçbir zaman ücret almadan çalışmadım. İşimden daha çok para kazanarak, işime daha çok para harcamak istiyorum. Bu da kişinin kendi yeteneği ve modelliği iyi yapmasına bağlı.

Amerika’da bir derginin mankenlik yarışmasına katılmak nerden aklınıza geldi?

Both Jetset Magazine Amerika’da bir stil dergisidir. Her yıl sosyal medyada derginin kapağına manşet yapmak için bazı mankenleri online oylamaya sunarak derginin seçimine katıyor. Bu dergi, uçak, sivil ve özel yatlara bırakılıyor. Dergi dünya genelinde bir kaç mankeni seçiyor. Ben de memnuniyetle TOP 5’de yer aldım.



Kürdistan Bölgesi’nde Kürt kadın ve erkek mankenleriin işini nasıl değerlendiriyorsunuz?


Kürdistan Bölgesi’nde bazı kız ve erkek mankenlerin yaptığı işleri izledim. Tebrik ediyorum. Her ne kadar bilgim olmasa ve çok kişiyi tanımasam da bana göre güzel iş çıkarıyorlar. Bir çok kez sosyal medyada yaptığı işleri görüyorum ve beğeniyorum.

Kürdistan Bölgesi’ne 30 yıl sonra döndünüz. Akraba ziyareti için mi yoksa bir proje çalışması için mi geldiniz?

Bir dönemdir Kürdistan’ı ziyaret etmek istiyordum. Ancak imkanlar el vermemişti. Bir kaç özel çalışma için Kürdistan’a döndüm. 20’den fazla ülkede Kürdistan bayrağını dalgalandırdım ve Kürt halkının mazlumiyetini dile getirdim. Son ziyaretimi de Türkiye’ye yaptım. Türkiye’de de Kürdistan bayrağını dalgalandırdım. Dünyanın en eski yerlerinden olan Erbil Kalesi’nde bir kaç özel gösteri düzenlemek istiyorum.