Peşmerge Bakanı: Büyük savaş ertelenebilir!

Kürdistan Bölgesi Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, işgal altındaki Musul için zaferi garanti etmeden hareket etmeyeceklerini söyledi.

 

Peşmerge Bakanı, Amerika ve Koalisyon ülkelerinden, gönderdikleri silahların peşmergenin ellerine ulaşacağı konusunda garanti aldıklarını dile getirdi.

 

Bakan Mustafa Seyid Kadir, IŞİD’in işgali altındaki Diyala’nın Havice ilçesi için bir kurtarma planı olmadığını iletti.

 

Peşmerge Bakanı Rûdaw’ın sorularını yanıtladı:

 

IŞİD’le savaşın başlangıcı ve şimdiki durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Eskiye göre durumlar şimdi çok daha iyi. Peşmerge, IŞİD tarafından işgal edilmiş bölgelerin büyük bir bölümü kurtarmış durumda.  Yaklaşık olarak Kürdistan Bölgesi topraklarının yüzde 95’i, Peşmerge Güçleri’nin kontrolü altındadır.

 

Artık IŞİD’e karşı savaşta belli bir deneyim edindik. Daha önce IŞİD’in taktikleri hakkında yeterli deneyime sahip değildik. Bugün ise örgütü iyi anlıyoruz. Peşmergeler kesinlikle IŞİD’den korkmuyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) öncülüğündeki koalisyon güçlerinin desteği ve eğitimi de çok etkili oldu.

 

ABD ile koalisyon ülkelerinin desteği ne ölüçüde?

 

Bugüne kadar 10 bini aşkın peşmergeye savaş taktiği ve silah eğitimi verdiler. Bu bir süreç ve devam ediyor.

 

Peşmergelerin morali nasıl? Maaş sorunu çözüldü mü?

 

Maaşlarını 2 ay gecikmeli olarak almalarına rağmen peşmergelerin moralı çok yüksek. Peşmergeler, savaşın başından beri Kürdistan Bölgesi’nin ekonomik krizinden çok etkilenmeden hep ayakta kalmayı başardı

 

Musul için plan nedir? Ayrıca, Peşmerge Güçleri’nin Havice’yi kurtarmak için planı var mı?

 

Musul’un Şengal, Başika ve Karakuş bölgelerine odaklanmış durumdayız. Musul için Irak ve Amerika hükümetlerinin yanısıra koalisyon ülkeleriyle bir plan üzerinde çalışmalarımız sürüyor. Peşmergeler de bu planda yer alacak. Tarihi belirlenmiş değil. Zaferi garanti ettiğimizde harekete geçeceğiz. Sağlam bir sonuç elde etmek için gerekirse palanı erteleyebiliriz.

 

Havice ise Irak hükümetiyle yapılacak bir planın parçasıdır. Şimdi öyle bir palanımız yok.

 

ABD Savunma Bakanı Ashton Cater ile yaptığınız son görüşmede yeni sözler aldınız mı? Silahalrın direkt yollanamsı gibi...

 

ABD ve koalisyon ülkelerinden Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne yapılan desteğin devam edeceği sözünü aldık. Ancak Bağdat üzerinden devam edecek. Kürdistan Bölgesi Hükümeti bir kez daha silah yardımlarının doğrudan yapılmasını makul gördüğünü iletti. Ancak Amerika özel nedenlerden dolayı bu isteğimizi yerine getiremedi. Önemli olan onların gönderecekleri silahların elimize ulaşacağı konusunda garanti vermesidir. Bu garanti de verildi.